search

Με βασική αρχή το σεβασμό για το βουνό και την αγάπη για το περιβάλλον, ώστε ο άνθρωπος και η φύση να συνυπάρχουν αρμονικά, η αφίσα για το 11ο Zagori Mountain Running είναι αφιερωμένη στον μικρότερο γύπα της Ευρώπης, τον Ασπροπάρη, που ακροβατεί στο χείλος της εξαφάνισης στη χώρα μας.

Zagori Mountain Running poster

Ο «Γύπας των Φαραώ» όπως αλλιώς ονομάζεται ή «Κουκάλογο» (Άλογο του Κούκου) όπως είναι γνωστό ειδικά στην Ήπειρο και στην Αλβανία, θεωρείται προάγγελος της άνοιξης και είναι ο μοναδικός γύπας της Ευρώπης που μεταναστεύει στην Αφρική, διανύοντας κάθε χρόνο περισσότερα από 5.000χλμ για να επιστρέψει την Άνοιξη στην ελληνική ύπαιθρο. Αν και μόλις λίγες δεκαετίες πριν ήταν το πιο κοινό είδος γύπα στα βουνά της Ηπείρου, της Θράκης και στην περιοχή των Μετεώρων, σήμερα απομένουν μόνο 5 αναπαραγωγικά ζευγάρια στην Ελλάδα.

Φέτος το Zagori Mountain Running ενώνει τις δυνάμεις του με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία σε μια προσπάθεια ενημέρωσης αλλά και ευαισθητοποίησης των αθλητών, των επισκεπτών του Ζαγορίου και των πολιτών για τη διάσωση του γύπα Ασπροπάρη και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος.

Πιστός, περίεργος, ξεχωριστός, έξυπνος, punk, ήρωας, προάγγελος της Άνοιξης, καθαριστής της φύσης, ο Ασπροπάρης είναι ο δικός μας, μοναδικός γύπας. Η επιβίωσή του είναι στο χέρι μας.

Δίνοντας ελπίδα στη διαιώνιση του Ασπροπάρη, δίνουμε ελπίδα στο δικό μας μέλλον!

Σας περιμένουμε για να ενώσουμε μαζί τις φωνές μας για τη διάσωση του μοναδικού Ασπροπάρη!

Η δράση υλοποιείται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στο πλαίσιο της διασυνοριακής εκστρατείας «Τρέχουμε για τη διάσωση του Ασπροπάρη» του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη».

Ο Ασπροπάρης Στο Zagori Mountain Running 2022 https://ornithologiki.gr/images/headers/header_banner_Zagori_Mountain_Running.jpg Lilia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας