search

Στο παραλιακό μέτωπο μεταξύ Ναυπλίου και Νέας Κίου υπάρχει ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ανατολικής Πελοποννήσου. Πρόκειται για τον υγρότοπο «Καλύβια» που εκτείνεται σε μήκος περίπου 5 χλμ από την κωμόπολη της Νέας Κίου μέχρι το νέο λιμάνι του Ναυπλίου.

Ένας υγρότοπος που αποτελεί καταφύγιο για δεκάδες είδη πουλιών αλλά και  πολύτιμο σταθμό μεταναστευτικών ειδών. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 180 είδη πουλιών (σύμφωνα με την πιο πρόσφατη λίστα καταγραφής της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας).

Νέα Κίος  Himantopus himantopus TasosIliadis

Υδρόβια, καλοβατικά και παρυδάτια πουλιά, μικρά και μεγάλα, μόνιμα και μεταναστευτικά, όπως Κορμοράνοι, Φοινικόπτερα, γλάροι, ερωδιοί, πάπιες, Καλαμοκανάδες, σκαλίδρες, Τουρλίδες κ.ά., η θαλάσσια χελώνα  Caretta caretta και πλήθος άλλων οργανισμών βρίσκουν εδώ ένα πολύτιμο καταφύγιο, είτε καθ’ όλη την περίοδο του έτους είτε εποχιακά. 

Calidris ferruginea TasosIliadis  Calidris sp TasosIliadis

Παρά τις σημαντικές αρνητικές  ανθρώπινες παρεμβάσεις, ο υγρότοπος «Καλύβια» είναι εύκολα προσβάσιμος και  κάθε εποχή του χρόνου μπορεί να συναντήσει  και να παρατηρήσει κανείς αξιόλογα είδη ορνιθοπανίδας.

Δυστυχώς, ο υγρότοπος δεν διέπεται υπό καθεστώς προστασίας και μόνο ένα τμήμα του έχει νομικό πλαίσιο προστασίας βάσει του ΦΕΚ 396/Δ/8-6-99 (άρθρο 3, παρ.Ζ).

Τα τελευταία χρόνια, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της ομάδας «Φίλοι Υγρότοπου Ναυπλίου – Νέας Κίου» και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου, που υλοποιεί στον υγρότοπο προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οι ομορφιές του υγροτόπου έγιναν πιο ευρέως γνωστές και αρκετοί ερασιτέχνες φωτογράφοι και παρατηρητές πουλιών επωφελούνται από τα μικρά «θαύματα» που κρύβει.

Galadaris TasosIliadis  Motacilla flava TasosIliadis

Αρκεί μια επίσκεψη για να τα ανακαλύψετε κι εσείς!

Iris pseudacorus TasosIliadis  Papigion TasosIliadis cr

Υγρότοπος «Καλύβια»: ο υγρότοπος Ναυπλίου – Νέας Κίου https://ornithologiki.gr/images/ORNITHOLOGIO/Phoenicopterus_ruber_NeaKios_TasosIliadis.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας