search

Νέα περίπτωση πρωτοφανούς ευτελισμού της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για Αιολικούς Σταθμούς και ευθείας απειλής για τη βιοποικιλότητα σημαντικών οικολογικά περιοχών της χώρα μας, καταγγέλει η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ. 

Έχουμε δει κι αν έχουμε δει «ομορφιές» σε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για Αιολικούς Σταθμούς (και όχι μόνο) όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το παρακάτω περιστατικό πιθανώς να μην έχει προηγούμενο!

Μία εταιρεία έχει αναλάβει την εκπόνηση ΜΠΕ για 6 διαφορετικούς Αιολικούς Σταθμούς (ΑΣΠΗΕ) σε ορεινές θέσεις της χώρας: οι θέσεις αυτές είναι η Παλιοβούνα στον Ελικώνα, οι κορυφές Πύργος και Ξηροβούνι στην Οίτη, οι κορυφές Πύργος – Πολεμίστρα στα Βαρδούσια, η θέση Σίφυλα στα ορεινά Τρίκαλα και η θέση Κέδρα στη Βλάστη Κοζάνης. Όλες οι εγκαταστάσεις σχεδιάζονται σε υψόμετρο πάνω από 1.400 έως 2.150 μέτρα, σε ορεινές θέσεις με εξαιρετική φυσικότητα που θα αλλοιωθούν βάναυσα και αμετάκλητα, ωστόσο αυτό επιτρέπεται (κακώς) από το θεσμικό πλαίσιο. Τα απίστευτα ακολουθούν μετά:

1. Όπως εύκολα προκύπτει από τα κοινά στοιχεία επικοινωνίας που παρατίθενται στην εισαγωγή των μελετών, και στις 6 περιπτώσεις ο Περιβαλλοντικός Μελετητής του έργου ταυτίζεται με τον Φορέα του έργου! (είπε κανείς τίποτα για την αντικειμενικότητα των ΜΠΕ;;)

2. Κάθε ΜΠΕ περιλαμβάνει μία ενότητα στο Κεφάλαιο 9 με την ονομασία «Επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον» - ποιες επιπτώσεις θα έχει το συγκεκριμένο έργο στο φυσικό περιβάλλον μίας συγκεκριμένης περιοχής (θα συμφωνείτε πως είναι μία μάλλον κρίσιμη ενότητα σε μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων): λοιπόν, η συγκεκριμένη ενότητα είναι ακριβώς η ίδια, χωρίς να αλλάζει ούτε λέξη και στις 6 ΜΠΕ! Συμβαίνει δηλαδή το απίθανο, οι επιπτώσεις διαφορετικών έργων σε 6 διαφορετικές περιοχές με διαφορετικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά να εκτιμώνται ότι θα είναι ακριβώς οι ίδιες –και φυσικά «αμελητέες»!

3. Κάθε ΜΠΕ, επίσης, περιλαμβάνει ένα Κεφάλαιο με τον τίτλο «Φωτογραφική Τεκμηρίωση», στο οποίο, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο (προδιαγραφές εκπόνησης ΜΠΕ), «Τεκμηριώνεται η υφιστάμενη κατάσταση στη ζώνη επιρροής του έργου ή της δραστηριότητας, με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες». Πως καλύφθηκε αυτή η απαίτηση στις ΜΠΕ; Με εικόνες από το πρόγραμμα Google Street View! Από απόσταση πολλών χιλιομέτρων από τις θέσεις εγκατάστασης! Σε μία ΜΠΕ, μάλιστα, παρατίθενται μόνο φωτορεαλιστικές απεικονίσεις σε υπολογιστή αντί για φωτογραφίες! Άραγε είναι τόσο σίγουροι ότι θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης, που απαξιούν έστω και να πάνε να δουν και να φωτογραφίσουν τα μέρη που θα καταστρέψουν;

4. Το κερασάκι στην τούρτα: Τα δύο έργα στην Οίτη βρίσκονται μέσα σε Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΠ), κάτι που σημαίνει πως, σύμφωνα με τη Νομοθεσία, απαιτείται η υποβολή Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ): φυσικά δεν έχουν υποβληθεί ΕΟΑ, και ενώ επισημάναμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς πως οι ΜΠΕ πρέπει να αποσυρθούν ως ελλιπείς, η διαβούλευση και η διαδικασία γνωμοδοτήσεων συνεχίστηκαν κανονικά!

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, από την εταιρεία διάλεξαν από τα γραφεία τους έξι βουνά για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, δεν πήγαν ποτέ καν να επισκεφτούν τις περιοχές, υπέβαλαν 6 ΜΠΕ με «καρμπόν» εκτίμηση επιπτώσεων και... «ό,τι πιάσουμε»! Πρόκειται για περίπτωση πρωτοφανούς ευτελισμού της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, χλευασμού προς τη Διοίκηση, τις γνωμοδοτούσες υπηρεσίες και το κοινό, ευθείας απειλής για τη βιοποικιλότητα σημαντικών οικολογικά περιοχών.

Με επείγουσα επιστολή προς τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής και τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία καταγγέλλει τη συγκεκριμένη αθέμιτη (επιεικώς μιλώντας) πρακτική και αναμένει την παρέμβαση της Διοίκησης για τη διακοπή της περιβαλλοντικής διαδικασίας και την απόσυρση των συγκεκριμένων ΜΠΕ.

Πρόκειται για το ελάχιστο που επιβάλλεται να γίνει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία διάθεση ούτε να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα των ΜΠΕ, ούτε πρόβλεψη αυτόματης ανάκλησης των μελετών που δεν συμμορφώνονται με τις θεσμικές προδιαγραφές εκπόνησής τους.

 

εξωφυλλα 6 ΜΠΕ

Οι ομοιότητες των 6 ΜΠΕ δυστυχώς δεν περιορίζονται μόνο στο εξώφυλλο: όλη η ενότητα «Επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον» είναι πανομοιότυπη και στις 6 μελέτες, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας

 

Φωτογραφ.τεκμηρίωση 6 ΜΠΕ

Οι ...αντιπροσωπευτικές (!) φωτογραφίες από τη ζώνη επιρροής των έργων

 

Φωτογραφ.τεκμηρίωση 6 ΜΠΕ 2

Σχεδόν στο σύνολό τους οι «φωτογραφίες» των ΜΠΕ είναι απλά screenshots από το πρόγραμμα Google Street View!

ΜΠΕ "καρμπόν" για 6 (!) διαφορετικούς Αιολικούς Σταθμούς σε ορεινές θέσεις της χώρας https://ornithologiki.gr/images/nea/Vouna_Aspropotamou_AKaltsis_fb.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας