search
Από τα Χριστούγεννα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου μετράμε για 5η συνεχή χρονιά όλους τους ελεύθερους παπαγάλους στην Ελλάδα!

Τα εντυπωσιακά ξενικά πουλιά έχουν πλέον εδραιωθεί σε αρκετά σημεία της χώρας. Γενικά φαίνεται να είναι ευπρόσδεκτοι τόσο για την ασυνήθιστη και εξωτική εμφάνισή τους όσο και για τα πανέμορφα χρώματά τους. Πώς έφτασαν όμως να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του αστικού τοπίου; 

Ήδη, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έχουν αρχίσει να εδραιώνονται πληθυσμοί ελεύθερων παπαγάλων στην Ελλάδα. Η εμφάνισή τους οφείλεται αποκλειστικά στο εμπόριο άγριας ζωής. Κανένας δεν έφθασε μόνος του εδώ από τα μακρινά μέρη της φυσικής του εξάπλωσης.

Pirgos17Jan2012 P Latsoudis 49c

Κατά καιρούς δραπετεύουν σε περιοχές της χώρας μας παπαγάλοι διαφορετικών ειδών, λίγα είδη ωστόσο κατάφεραν να επιβιώσουν για πολλά χρόνια σε ελεύθερη κατάσταση ή ακόμη και να αναπαραχθούν σε χώρες με εύκρατο κλίμα. Προς το παρόν οι παπαγάλοι καταλαμβάνουν μια καινούρια θέση κυρίως στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, ωστόσο, ως εξωτικά είδη είναι πιθανόν να επηρεάζουν τα οικοσυστήματα στα οποία εμφανίζονται.

Καθώς έχουμε μια καλή εικόνα των πληθυσμών της Αττικής, είναι ιδιαίτερα σημαντική η καταγραφή παπαγάλων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι επόμενες εβδομάδες, μάλιστα, είναι ιδανική περίοδος για μια απογραφή των πληθυσμών τους καθώς αυτή την εποχή απαντώνται τα μεγαλύτερα σμήνη της χρονιάς! 

Οι παπαγάλοι είναι ιδιαίτερα φλύαροι την ώρα του κουρνιάσματος -κατά τη δύση του ηλίου- οπότε είναι σχετικά εύκολο να τους εντοπίσουμε εκείνη την ώρα της ημέρας. Αν γνωρίζεις θέσεις όπου συγκεντρώνονται παπαγάλοι, μπορείς να μας βοηθήσεις!

Δες το ΒΙΝΤΕΟ με οδηγίες για την καταγραφή και καταχώρησε τις παρατηρήσεις σου στη ΦΟΡΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ.

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ 

Μια νότα από τροπικούς στην καρδιά του χειμώνα https://ornithologiki.gr/images/nea/Zappeio_PLatsoudis.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας