search

Με μεγάλο ενδιαφέρον και προσέλευση από περισσότερους από 40 κτηνιάτρους και υπαλλήλους αρμόδιων υπηρεσιών υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο ανάπτυξης δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων το οποίο οργάνωσε η Ορνιθολογική στην Ξάνθη στις 18 Οκτωβρίου 2019.

Το σεμινάριο περιλάμβανε εισηγήσεις από τον κ. Μιχάλη Πουσπουρίκα ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα Wild life for Ever στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο. Η κ. Victoria Saravia από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία παρουσίασε την έκταση του προβλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις τους στην άγρια ζωή, την αναγνώριση και αντιμετώπιση περιστατικών δηλητηρίασης στην ύπαιθρο και τη χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων στην ανίχνευση τέτοιων περιστατικών. Ο κ. Λαυρέντης Σιδηρόπουλος από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ παρουσίασε τα αρπακτικά της περιοχής ως τα πιο συνήθη θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Ο κ. Δημήτρης Δούκας από το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποίησε εισήγηση σχετικά με Κτηνιατροδικαστική διερεύνηση θανάτου ζώων από χρήση δολωμάτων στην άγρια πανίδα, ενώ η κ. Παναγιώτα Μιχαλοπούλου, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Τοξικολογίας της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών αναφέρθηκε στην τεκμηρίωση της δηλητηρίασης μέσω τοξικολογικών αναλύσεων.

2019 05 27 Seminario Ktiniatroi Interreg 2

Στο σεμινάριο συμμετείχαν υπάλληλοι από Δνσεις Κτηνιατρικής της Ξάνθης, της Δράμας και του Έβρου αλλά και ιδιώτες κτηνίατροι όπως επίσης και στελέχη Φορέων Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Δασαρχείο Σταυρούπολης και το WWF Δαδιάς.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την επίδειξη ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

2019 05 27 Seminario Ktiniatroi Interreg 1

Το σεμινάριο διεξήχθη σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ξάνθης στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας «Ενίσχυση της βιοποικιλότητας μέσω της αειφόρου διαχείρισης και προστασίας σπάνιων ειδών με βιοτόπους το Νέστο, τον Άρδα και την οροσειρά της Ροδόπης» (ακρωνύμιο WildLife4Ever - Interreg Greece-Bulgaria 2014-2020, περισσότερες πληροφορίες εδώ), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

wild life

Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου είναι διαθέσιμο στο: https://files.ornithologiki.gr/docs/Agenda_Seminariou_Ksanthi.pdf

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων – η συμβολή της Κτ https://ornithologiki.gr/ Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας