search

Στις χώρες της ΕΕ φωλιάζουν και/ή διαχειμάζουν 67 είδη θαλασσοπουλιών, μεταξύ των οποίων ορισμένα ενδημικά και απειλούμενα. Παρόλο που επιστρέφουν στην ξηρά για να φωλιάσουν, τα θαλασσοπούλια εξαρτώνται από το θαλάσσιο περιβάλλον για να τραφούν ενώ περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στην ανοιχτή θάλασσα. Δυστυχώς, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, απειλούνται.

Στην ξηρά, τα θαλασσοπούλια έρχονται αντιμέτωπα με εισβλητικά ξενικά είδη που καταστρέφουν τις φωλιές τους και θηρεύουν τα αβγά και τους νεοσσούς τους. Στη θάλασσα, κινδυνεύουν από την τυχαία παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία  αλλά και από άλλες εξαιρετικά σοβαρές απειλές για την επιβίωσή τους όπως η υπεραλίευση, η εγκατάσταση υποδομών ενέργειας και η ρύπανση.

Προκειμένου να προστατεύσουμε αυτά τα είδη, είναι κρίσιμης σημασίας να προστατεύσουμε τις αποικίες όπου φωλιάζουν τα θαλασσοπούλια όπως επίσης τις παράκτιες και τις περιοχές στην ανοιχτή θάλασσα που έχουν ανάγκη για την επιβίωσή τους. Διαφορετικά, πολύ σύντομα αυτά τα πολύτιμα για τα οικοσυστήματά μας είδη θα πάψουν να ανεμοπορούν στους ουρανούς και τις θάλασσές μας.

Η νέα έκθεση της BirdLife International αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο Σημαντικές Περιοχές  για τα Πουλιά προστατεύονται ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου Natura 2000 στις 22 παράκτιες χώρες-μέλη της ΕΕ.

 

  Phalacrocorax aristotelis desmarestii GiannisMarkianos HOS BirdLifeGreece

 

Οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 και παρέχουν ουσιαστική προστασία για τις σημαντικότερες περιοχές για τα θαλασσοπούλια. Ένας από τους στόχους της ΕΕ στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα είναι, έως το 2030, να αυξηθεί στο 30% το ποσοστό του θαλάσσιου χώρου της ΕΕ που προστατεύεται. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται σημαντική αύξηση στις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές καθώς, έως το 2019, μόλις το 11% του θαλάσσιου χώρου στην ΕΕ βρισκόταν υπό κάποιο καθεστώς προστασίας. Συμπληρώνοντας το θαλάσσιο δίκτυο Natura 2000, η ΕΕ έχει μια ευκαιρία να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Η νέα έκθεση ρίχνει φως στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη θέσπιση θαλάσσιων ΖΕΠ από το 2014 και έως σήμερα, και αναδεικνύει τα κενά που πρέπει να καλυφθούν ώστε να ολοκληρωθεί το δίκτυο των ΖΕΠ στη θάλασσα. Η αξιολόγηση υπογραμμίζει επίσης ότι για να είναι αποτελεσματική η προστασία των θαλασσοπουλιών στην ΕΕ, είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωριστούν και να θεσμοθετηθούν ακόμα περισσότερες θαλάσσιες περιοχές, όπως επίσης να διασφαλιστεί ότι όλες αυτές οι περιοχές διαχειρίζονται ορθά βάσει επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων διατήρησης και μέσω αποτελεσματικής παρακολούθησης.

 

Artemis PanagiotisLatsoudis ORNITHOLOGIKI  Aigaioglaros ThanosKastritis ORNITHOLOGIKI

 

Η BirdLife International καλεί τις χώρες της ΕΕ να αξιοποιήσουν την έκθεσή της ως οδηγό για την αναγνώριση και θεσμοθέτηση σημαντικών περιοχών για τα θαλασσοπούλια, σε εύλογο χρόνο, καθώς και να εγγυηθούν την προστασία τους εντός των ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων.

 

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση

ΕΔΩ

Οι χώρες της ΕΕ αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τα θαλασσοπούλια, προειδοποιεί νέα έκθεση https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_seabirds.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας