search

Ενθαρρυντικά τα νέα από τις κούρνιες της ηπειρωτικής χώρας

Άκρως αποδοτική αποδείχτηκε η φετινή απογραφή των Όρνιων στις θέσεις κουρνιάσματος του είδους στην ηπειρωτική χώρα που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18-19/11 στο πλαίσιο της αντίστοιχης συγχρονισμένης Βαλκανικής απογραφής.

Κατά την απογραφή, η οποία συντονίζεται από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος LIFE IP 4 NATURA και του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τα πτωματοφάγα είδη πτηνών, καταμετρήθηκαν συνολικά 173 Όρνια σε 13 θέσεις κούρνιας (από τις 24 που ελέγχθηκαν), αριθμός κατά 10 με 15% μεγαλύτερος από τις αντίστοιχες μετρήσεις των τελευταίων 2 ετών.

Στα highlights της απογραφής, τα 29 Όρνια σε κούρνιες εντός του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς - που αποτελεί τη μεγαλύτερη μέτρηση της δεκαετίας για την περιοχή, αλλά κυρίως η καταγραφή 58 Όρνιων στην αποικία του Εμπεσού (Όρη Βάλτου), η οποία είναι ξανά ενεργή εδώ και λίγα χρόνια και εμφανίζει πολύ αξιόλογη δυναμική.

Συνολικά, η Αιτωλοακαρνανία (Εμπεσός - Όρη Βάλτου, Ακαρνανικά Όρη, Κλεισούρα - Αράκυνθος) επιβεβαιώνεται ως «προπύργιο» των Όρνιων στην ηπειρωτική χώρα και η προστασία των βιοτόπων τους και η ενίσχυση των δράσεων διατήρησης αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Εκτός από στελέχη και εθελοντές της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, στη φετινή απογραφή συμμετείχε και ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας, Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας), αλλά και δασικές υπηρεσίες (Δασαρχείο Σταυρούπολης, Δασαρχείο Ιωαννίνων) και περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF, Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης).

 

GV count 2022 ΜΔ Ηπείρου Όρη Παραμυθιάς

Όρη Παραμυθιάς | Φώτο: ΜΔ Προστατευόμενων περιοχών Ηπείρου

GV count 2022 Μαμάσης Διονύσης φαράγγι Παλαιρόλακας Αράκυνθος

Φαράγγι Παλαιρόλακας - Αράκυνθος | Φώτο: Διονύσης Μαμάσης

20221119 Vulture monitoring DimitraChristidi 44 cropped

20221119 Vulture monitoring DimitraChristidi 46 fixed

 

Ετήσια απογραφή των Όρνιων της ηπειρωτικής Ελλάδας https://ornithologiki.gr/images/banners/Gyps_fulvus_Crete_Panos__Perantonakis_header.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας