search

Η Μεσόγειος είναι πλέον Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών Θείου

Το Δίκτυο MedECA καλωσορίζει την απόφαση του Διεθνoύς Ναυτιλιακού Οργανισμού - Ώρα για τα επόμενα βήματα!

Με απόφαση του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ – IMO) κατά τη διάρκεια της 79ης Συνόδου της Επιτροπής για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (Marine Environment Protection Committee - MEPC 79) πριν λίγες ημέρες στο Λονδίνο, η Μεσόγειος Θάλασσα ανακηρύχθηκε και επίσημα ως Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών Θείου (Sulphur Emissions Control Area - SECA).

H Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και το Δίκτυο Οργανώσεων MedECA χαιρετίζουν θερμά την απόφαση αυτή ως ένα κρίσιμο βήμα προς τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ρυπαρών καυσίμων για έναν καθαρότερο αέρα για εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή της Μεσογείου. Οι Οργανώσεις – μέλη του Δικτύου εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια για μια πιο βιώσιμη ναυτιλία στη Μεσόγειο, ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη στον κόσμο που όμως βάλλεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλες περιβαλλοντικές απειλές.

«Είμαστε χαρούμενοι που οι μακροχρόνιες προσπάθειές μας στέφθηκαν επιτέλους με επιτυχία. Αυτή η απόφαση είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, προς μια καθαρότερη ναυτιλία. Καθαρά καύσιμα σημαίνει καθαρός αέρας, ενεργειακή αποδοτικότητα, προστασία του κλίματος. Ωστόσο, είμαστε απογοητευμένοι που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχασαν την ευκαιρία να επιβάλουν μέτρα που θα καλύπτουν τόσο το θείο όσο και τα οξείδια του αζώτου. Μια Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών Αζώτου (Nitrogen Emission Control Area - NECA) όπως εκείνη που ισχύει ήδη στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα θα βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα του αέρα και θα σώσει εκατοντάδες ζωές ετησίως», δήλωσε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, Υπεύθυνος Νομικών Θεμάτων της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.

«Δήθεν λύσεις όπως οι πλυντηρίδες (scrubbers) ή το υγροποιημένο φυσικό αέριο, δεν αξίζουν ούτε τον χρόνο ούτε τα χρήματα που απαιτούν. Αντίθετα, απαιτούνται μέτρα και λύσεις που θα αντιμετωπίσουν τόσο την ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», τόνισε ο Sönke Diesener, Υπεύθυνος Πολιτικής Μεταφορών στο NABU. 

Η NABU, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ και οι εταίροι του Δικτύου MedECA καλούν σε πλήρη εκτέλεση της απόφασης του ΔΝΟ και, ως επόμενο βήμα, ζητούν να καθιερωθεί η Μεσόγειος και ως Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών Αζώτου. Η ναυτιλία πρέπει να καταστεί ένας παραγωγικός τομέας καθαρός και φιλικός προς το κλίμα και το περιβάλλον. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γιατί ορισμένες περιοχές θα πρέπει να υποφέρουν περισσότερο από άλλες, από το βάρος των εκπομπών από τη ναυτιλία.

 

MedECA Logos

Ανακήρυξη MedSECA: ένα κρίσιμο βήμα για καθαρότερο αέρα στη Μεσόγειο https://ornithologiki.gr/images/nea/MedECA_header_banner.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας