search

Με την έλευση του Φλεβάρη ολοκληρώθηκαν και φέτος οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρoβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ).

Η κάλυψη που καταφέραμε φέτος ήταν εντυπωσιακή, πράγμα στο οποίο βοήθησε ο ανέλπιστα καλός καιρός, χωρίς προβλήματα στις μετακινήσεις. Καλύφθηκαν πάνω από 168 υγρότοποι, δηλαδή κάλυψη 75% του συνόλου των υγροτόπων, και 93% της έκτασής τους!

MWC planning 2023 current fb

Περισσότεροι από 200 παρατηρητές πουλιών συμμετείχαν στις φετινές ΜΕΚΥΠ, από την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά ως τη Λέσβο και από τους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας ως την Κρήτη, με μεγάλη συμμετοχή Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και τοπικών εθελοντικών ομάδων, μελών & φίλων της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.

Αν και φέτος οι αριθμοί υδρόβιων πουλιών που καταγράφηκαν ήταν χαμηλότεροι σε σχέση με άλλες χρονιές, δεν έλειψαν –όπως πάντα οι εκπλήξεις.

 

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΠΑΛΙΟΠΟΤΑΜΟΣ Νεϊλάν Χοτζάρ

Μερικά από τα highlights των φετινών ΜΕΚΥΠ:

  • Στα εκπληκτικά εκτεταμένα λασποτόπια δυτικά του Μεσολογγίου –ίσως το κορυφαίο μέρος για παρυδάτια στην Ελλάδα– έδωσαν το παρών στις φετινές ΜΕΚΥΠ πολλές χιλιάδες παρυδάτια πουλιά, μαζί πολλά Φοινικόπτερα και πάνω από 2.000 Βαρβάρες!
  • Στην Κέρκυρα, μία Σούλα έκανε και φέτος check-in στις ΜΕΚΥΠ, μαζί με αρκετά παπιά και 3 Ψαραετούς
  • 14 Λαμπροβούτια (άρτι αφιχθέντα από τον Αρκτικό Κύκλο) στο παράκτιο ανάχωμα Γαλλικού - Αξιού, μαζί με Καστανόπαπιες και μία (σπανιότατη) Βελουδόπαπια
  • Στη λίμνη Κερκίνη, οι 63 Νανόχηνες δεν απογοήτευσαν τους παρατηρητές και έδωσαν το παρών στις ΜΕΚΥΠ, μαζί με την Καστανόπαπια που τις συνοδεύει εδώ και δύο χρόνια, καθώς και ένας Ασημόγλαρος της Αρμενίας που καταγράφηκε πρώτη φορά τόσο βόρεια και που έχει ελάχιστες επιβεβαιωμένες παρατηρήσεις στη χώρα μας
  • 1.600 Φοινικόπτερα μετρήθηκαν στη Λέσβο (τα 1.400 στην αγαπημένους τους Αλυκή Καλλονής), μαζί με 1.300 Σκουφοβουτηχτάρια, αλλά και 300 Μύχους
  • Στις λίμνες Βεγορίτιδα και Χειμαδίτιδα οι φετινές ΜΕΚΥΠ ήταν ξεχωριστές, καθώς οι λίμνες δεν ήταν παγωμένες. Μετρήθηκαν εντυπωσιακά πολλές πάπιες, ειδικά στη Χειμαδίτιδα όπου υπήρχαν παπιά παντού!
  • Highlight 8 Λαμπροβούτια στη Βεγορίτιδα και ένας Νυχτοκόρακας στη Ζάζαρη που… ξέχασε να μεταναστεύσει
  • Στον υγρότοπο της Νέας Κίου στο Ναύπλιο ένα μοναχικό Χειμωνοβουτηχτάρι τίμησε και φέτος με την παρουσία του τους παρατηρητές πουλιών (για 6η συνεχή χρονιά!), στο νοτιότερο σημείο κατανομής του
  • Στη λίμνη Παμβώτιδα καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, από Χουλιαρόπαπιες με 150 άτομα και από 308 Λαγγόνες
  • Στην Κρήτη, highlight ήταν η Αφρικανική Πορφυροπουλάδα στον Αλμυρό Ηρακλείου, οι 3 Βασιλαετοί και οι 2 Κραυγαετοί στο Αρκάδι, οι τουλάχιστον 4 Ασημόγλαροι της Αρμενίας στο Ηράκλειο και ένα Νανογέρακο στο Γιόφυρο Ηρακλείου.

Ένα μεγάααααλο "ευχαριστώ" σε όλους & όλες όσους συμμετείχαν στις φετινές καταμετρήσεις και... ραντεβού του χρόνου!

 

Pelecanus crispus Kastoria ΧρήστοςΧριστοδούλου

Οι Αργυροπελεκάνοι εννοείται πως δεν έλειψαν από τις φετινές ΜΕΚΥΠ και, αν και επηρεασμένοι από την περσινή έξαρση της γρίπης των πτηνών, έδωσαν δυναμικά το παρών στους υγρότοπους της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας.
(Φωτ.: Χρήστος Χριστοδούλου)

 

Messolonghi MidwinterCounts23 ΒαγγέληςΛιανός

Στα εκπληκτικά εκτεταμένα λασποτόπια δυτικά του Μεσολογγίου –ίσως το κορυφαίο μέρος για παρυδάτια στην Ελλάδα!- έδωσαν το παρών στις φετινές ΜΕΚΥΠ πολλές χιλιάδες παρυδάτια πουλιά, μαζί πολλά Φοινικόπτερα και πάνω από 2.000 Βαρβάρες! (Φωτ.: Βαγγέλης Λιανός)

 

Ornithologiki Sxinias OCharami 45 cr

Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά στην Ανατ. Αττική. (Φωτ.: Όλγα Χαραμή)

 

Anser erythropus Kerkini ΧρήστοςΧριστοδούλου

Στη λίμνη Κερκίνη οι 63 Νανόχηνες δεν απογοήτευσαν τους παρατηρητές και έδωσαν το παρών στις ΜΕΚΥΠ, μαζί με την Καστανόπαπια που τις συνοδεύει εδώ και δύο χρόνια. (Φωτ.: Χρήστος Χριστοδούλου)

 

 Prespa Midwinter23 SPP 1

ΜΕΚΥΠ στην Πρέσπα από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και την τοπική Μονάδα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής. (Φωτ.: Εταιρία Προστασίας Πρεσπών)

 

Kerkyra GiannisGasteratos

Φοινικόπτερα και άλλα υδρόβια πουλιά στις λιμνοθάλασσες της Κέρκυρας. (Φωτ.: Γιάννης Γαστεράτος)

 

DSC 0361 Υγρολίβαδα περιοχή Αστέρι Ευρώτας

Ένας από τους Γελαδάρηδες που έκαναν check-in στις φετινές ΜΕΚΥΠ στα υγρολίβαδα του Ευρώτα. (Φωτ.: Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου)

 

Yliki Paralimni Midwinter2023 Μ.Δ. Εθνικών Πάρκων Παρνασσού Οίτης και ΠΠ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας

ΜΕΚΥΠ στην Υλίκη και την Παραλίμνη από εθελοντές της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ και προσωπικό της Μ.Δ. Εθνικών Πάρκων Παρνασσού-Οίτης και ΠΠ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

 

 Ιωάννινα Midwinter23 Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου

Μερικοί από τους εκατοντάδες Κορμοράνους που "συμμετείχαν" στις φετινές ΜΕΚΥΠ στη λίμνη Παμβώτιδα. (Φωτ.: Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου)

 

Ολοκληρώθηκαν και φέτος οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρoβίων Πουλιών https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_midwinter_2.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας