search

Αγωνιζόμαστε για ασφαλείς μεταναστευτικές διαδρομές για τα πουλιά!

12-14 Μαΐου 2023


Όπως κάθε Άνοιξη, μαζί με τον ερχομό των μεταναστευτικών πουλιών, παρατηρητές πουλιών από όλη την Ελλάδα θα γιορτάσουν την ανοιξιάτικη μετανάστευση με ένα συναρπαστικό διήμερο Αγώνων Παρατήρησης Πουλιών!

Ειδικά φέτος, που η ημερομηνία διεξαγωγής των Αγώνων συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών πουλιών, οι φτερωτοί μετανάστες έχουν την τιμητική τους!

WMBD 2023 banner

 

Ξεκινάμε με τον 16o Αττικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών (12-13/5) και συνεχίζουμε με τον 19ο Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών Βόρειας Ελλάδας (14/5). Όσοι δεν καταφέρουν να συμμετέχουν στους τοπικούς αγώνες, μπορούν να πάρουν μέρος, εκτός συναγωνισμού, στον 5ο Πανελλαδικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών.

Οι ομάδες των διαγωνιζόμενων θα διατρέξουν λόφους, βουνά, πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ακτές και υγρότοπους, παρατηρώντας και καταγράφοντας τους φτερωτούς "συμπολίτες" μας. Νικήτριες ομάδες θα ανακηρυχθούν αυτές  που θα καταγράψουν τα περισσότερα είδη, ενώ θα βραβευτούν και οι ομάδες που θα παρατηρήσουν τα σπανιότερα είδη πουλιών.

 

Sticker Attica Birdrace 2023 

Ο Αττικός Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών, που υλοποιείται για 16η χρονιά, θα είναι 24ωρος και θα διεξαχθεί εντός της Αττικής από την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, με ώρα έναρξης στις 19:00, έως το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 με ώρα λήξης στις 19:00 (βρείτε το έντυπο καταγραφής του αγώνα εδώ και τον κανονισμό διεξαγωγής εδώ). Η τελετή λήξης του αγώνα θα λάβει χώρα στο Μητροπολιτικό Πάρκο "Α. Τρίτσης" (είσοδος Α: Μουστακλή - δίπλα από το κεντρικό κτίριο των γραφείων του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου).

Sticker NorthernGreece Birdrace 

 

Συνεχίζουμε με τον Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών Βόρειας Ελλάδας που θα υλοποιηθεί για 19η φορά. Ο Αγώνας θα διεξαχθεί στο όρος Βέρμιο και σε μία ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει τις λίμνες Άγρα, Βεγορίτιδα, Πολυφύτου, τα Στενά του Αλιάκμονα και την έξοδό τους στον κάμπο της Ημαθίας. Τα όρια του αγώνα συμπεριλαμβάνουν τμήματα των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Πιερίας:

Oria BirdRace NorthernGreece 2023

Θα είναι και αυτός 24ωρος και θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 13 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Μαΐου με ώρα λήξης στις 19:30 (βρείτε το έντυπο καταγραφής του αγώνα εδώ και τον κανονισμό διεξαγωγής εδώ). Η τελετή λήξης του αγώνα θα λάβει χώρα σε μέρος που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

 

Sterna hirundo GiorgosKarkalis 2 Sticker Panelladikos 2023

 

Όσοι δεν καταφέρουν να συναγωνιστούν στους παραπάνω αγώνες, μπορούν να συμμετάσχουν εκτός συναγωνισμού στον νομό της κατοικίας τους, λαμβάνοντας μέρος στον 5ο Πανελλαδικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών! Έστω και για λίγες ώρες, μπορούν να καταγράψουν τα πουλιά της περιοχής τους, είτε μόνοι, είτε με την παρέα τους (βρείτε το έντυπο καταγραφής του αγώνα εδώ και τον κανονισμό διεξαγωγής εδώ). Τα είδη πουλιών που θα παρατηρήσουν θα προσμετρηθούν στον συνολικό κατάλογο των Αγώνων Παρατήρησης Πουλιών του 2023.

Στόχος είναι μέσα από τους αγώνες παρατήρησης να στείλουμε πανελλαδικά το μήνυμα του κοινού αγώνα για την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων που έχουν ανάγκη για την επιβίωσή τους, για ελεύθερα μεταναστευτικά περάσματα ενάντια στο παράνομο ανοιξιάτικο κυνήγι, την παγίδευση πουλιών και τη λαθροθηρία και βέβαια… να το διασκεδάσουμε!

 

 

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στους Αγώνες Παρατήρησης Πουλιών

ΕΔΩ

>> Γίνετε μέλος στη σελίδα των αγώνων στο facebook

 

Αγώνες Παρατήρησης Πουλιών 2023 https://ornithologiki.gr/images/ekdhlwseis/Birdraces23_header.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας