search

Πυρκαγιές που κατακαίνε πολύτιμα δάση, φονικές πλημμύρες που αφανίζουν ζωές και περιουσίες μέσα σε ελάχιστο χρόνο, κλίμα το οποίο γίνεται όλο και πιο ανυπόφορο για τις ζωές μας, ξηρασίες που πλήττουν ανεπανόρθωτα τη γεωργική παραγωγή και τα οικοσυστήματα. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ακραία φαινόμενα που βιώνουν ήδη οι πολίτες στην Ελλάδα και σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μαζί με τον άνθρωπο, νοσεί και η Φύση. Πολύτιμοι βιότοποι χάνονται μέρα με τη μέρα και η βιοποικιλότητα φθίνει με ανησυχητική ταχύτητα μπροστά στα μάτια μας ενώ η επιστήμη είναι κατηγορηματική: υγροτοπικά και ποτάμια οικοσυστήματα, δάση και δασικές εκτάσεις, λειμώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, θαλάσσια οικοσυστήματα, αλλά και αστικά οικοσυστήματα και χώροι πρασίνου, χρειάζεται να αποκαταστήσουν τις οικοσυστημικές τους λειτουργίες προκειμένου να αντέξουν το μεταβαλλόμενο κλιματικό τοπίο και να παραμείνουν καταφύγια για τα χιλιάδες είδη ζωής που φιλοξενούν.

Την ίδια ώρα, τα αιτήματα για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων γίνονται ολοένα και πιο επιτακτικά στην Ευρώπη όπου το 80% των βιοτόπων βρίσκεται ήδη σε κακή κατάσταση. Την άνοιξη του 2021, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ευρωπαίοι πολίτες ζήτησαν από την ΕΕ να μας φέρει πίσω τη Φύση! Ένα αίτημα που στήριξε ο επιχειρηματικός κόσμος, οι αγρότες, οι αλιείς και εκατοντάδες τοπικές κοινότητες που διαπιστώνουν από πρώτο χέρι ότι η φύση βρίσκεται σε διαρκή παρακμή.

banner RestoreNature Carduelis PXaxiris cr

Ακούγοντας τη φωνή των πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε [1] και έφερε προς ψήφιση την πρόταση για έναν ισχυρό και φιλόδοξο Κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης στην Ευρώπη (EU Nature Restoration Law), μέσω του οποίου -για πρώτη φορά- τα κράτη-μέλη θα κληθούν να επαναφέρουν τη Φύση σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ, με νομικά δεσμευτικούς στόχους αποκατάστασης για συγκεκριμένους οικοτόπους και είδη [2].

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πεδίο της φύσης και της βιοποικιλότητας και η μόνη που μπορεί να οδηγήσει στην κλιματική ουδετερότητα, να συμβάλλει στην πρόληψη και καταστολή των φυσικών καταστροφών και να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα της τροφικής αλυσίδας αλλά και της ίδιας της οικονομίας. Υπολογίζεται ότι για κάθε 1€ που επενδύεται στην αποκατάσταση της φύσης στην Ευρώπη, το όφελος θα κυμαίνεται από 8 έως 38€. Ταυτόχρονα, οικονομικές δραστηριότητες όπως η αγροτική παραγωγή και η αλιεία θα επωφεληθούν πολλαπλά.

Παρά τα αμέτρητα οφέλη που θα έχει η εφαρμογή του Κανονισμού, οι ιθύνοντες αγνοούν επιδεικτικά τις εκκλήσεις των επιστημόνων, της αγοράς και των ψηφοφόρων τους, βασιζόμενοι σε ψευδή στοιχεία και μυθεύματα. Στις τελευταίες συνεδριάσεις των Επιτροπών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο μήνα, η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών απέρριψε εντελώς αναιτιολόγητα τον προτεινόμενο Κανονισμό [3], γυρνώντας την πλάτη τους στα αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία και στο γεγονός ότι όλες οι παραγωγικές ομάδες τάσσονται χωρίς καμία επιφύλαξη υπέρ του νόμου.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), στην οποία ανήκει και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, φέρει ακέραια ευθύνη για την κατάσταση αυτή, καθώς οι βουλευτές του απέρριψαν τον προτεινόμενο Κανονισμό, αγνοώντας εντελώς τις συνέπειες της παρακμής της φύσης και της κλιματικής κρίσης στις ζωές όλων μας. Δυστυχώς, το ΕΛΚ έχει αφοσιωθεί πλέον σε μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης, εκφοβισμού και διάδοσης ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον προτεινόμενο νόμο, δίχως να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του ή έστω, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για την αποφυγή ξηρασιών, πλημμυρών και πυρκαγιών που πλήττουν την ευρωπαϊκή οικονομία [4].

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία μαζί με 207 ακόμα Οργανώσεις και φορείς από την Ελλάδα και την Ευρώπη, τρέχουν αυτήν την περίοδο την εκστρατεία #RestoreNature στην οποία έχουν πάρει μέρος μέχρι στιγμής πάνω από 120.000 Ευρωπαίοι πολίτες. Υπογράφοντας το αίτημα πριν την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου (15 Ιουνίου), καλούμε όλοι μαζί τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να μην αφήσουν την ιστορική αυτή ευκαιρία να πάει χαμένη και ζητάμε από τους ευρωβουλευτές να στηρίξουν με σθένος το νέο νόμο, ψηφίζοντας υπέρ μιας θέσης που αντικατοπτρίζει την επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης της φύσης σε μεγάλη κλίμακα.

Η αποκατάσταση της φύσης είναι βασικό μέρος της λύσης για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αλλά και για την εκπλήρωση των εγχώριων και διεθνών δεσμεύσεων της ΕΕ για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για τη Φύση και τη ζωή μας!.

Υπογράφουμε το αίτημα και ζητάμε από τους ιθύνοντες να μας φέρουν πίσω τη Φύση

 

04 BEFORE AFTER PHOTO Dionysades islets Greece


Σημειώσεις

[1] Στις 22 Ιουνίου 2022, κατόπιν διευρυμένης διαβούλευσης με ένα πλήθος ενδιαφερόμενων φορέων και το κοινό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την πρόταση για έναν νέο νόμο (Κανονισμό) για την αποκατάσταση της φύσης στην Ευρώπη (EU Nature Restoration Law). Η πρόταση της Επιτροπής αποτελεί κομβικό μέσο για την εφαρμογή της Στρατηγικής για την Βιοποικιλότητα 2030, η οποία με τη σειρά της αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και για την πραγματοποίηση του Παγκόσμιου Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα που υπογράφηκε από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μόντρεαλ.  

[2] Η πρόταση της Επιτροπής συνδυάζει την ανάκτηση της φύσης στις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ, με δεσμευτικούς στόχους αποκατάστασης για συγκεκριμένους οικοτόπους και είδη. Τα μέτρα αποκατάστασης θα πρέπει να εφαρμόζονται σε ποσοτικά προσδιορισμένο ποσοστό των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 και, τελικά, σε όλα τα οικοσυστήματα που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.
Ο προτεινόμενος Κανονισμός θα συμπληρώσει το πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί από τις Οδηγίες για τη Φύση, βάσει των οποίων θεσπίσθηκε το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 (Οδηγία για τους οικοτόπους, Οδηγία για τα πουλιά). Ωστόσο, συμπληρώνει και ενισχύει περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο, καθώς δεν εστιάζει στο θέμα της προστασίας, αλλά θέτει επιτακτικά το ζήτημα της αποκατάστασης, εξειδικεύοντας ακόμα περισσότερο την έννοια αυτή θέτοντας σαφείς, ποσοτικοποιημένους και δεσμευτικούς στόχους.

[3]  Για το έργο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας & Ασφάλειας των Τροφίμων, δείτε εδώ
Εκ μέρους Ελλάδας και ΕΛΚ, συμμετέχει η Μαρία Σπυράκη ως μέλος, και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ως αναπληρωτής.

Για το έργο και τα μέλη της Επιτροπής Αλιείας, δείτε εδώ
Εκ μέρους Ελλάδας και ΕΛΚ, συμμετέχει ο Θεόδωρος Ζαγοράκης ως μέλος.

Για την ψηφοφορία για την απόρριψη της πρότασης για τον νέο Κανονισμό, δείτε εδώ
Το ΕΛΚ απορρίπτει ομόφωνα την πρόταση. Εκ μέρους Ελλάδας συμμετείχε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Για το έργο και τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, δείτε εδώ
Εκ μέρους Ελλάδας και ΕΛΚ, συμμετέχει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ως αναπληρωτής.

Για την ψηφοφορία για την απόρριψη της πρότασης για τον νέο Κανονισμό, δείτε εδώ
Το ΕΛΚ απορρίπτει ομόφωνα την πρόταση. Εκ μέρους Ελλάδας δεν συμμετείχε κανένας ευρωβουλευτής στην ψηφοφορία.

[4] Σχετικά με τις θέσεις του ΕΛΚ, βλ. ενδεικτικά εδώ & εδώ

[5] Για το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα (Global Biodiversity Framework), το οποίο υπογράφηκε στο πλαίσιο της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα και της COP15, δείτε περισσότερα εδώ
Το Πλαίσιο υποστηρίζει την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και βασίζεται στα προηγούμενα Στρατηγικά Σχέδια της Σύμβασης, ορίζοντας ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη του παγκόσμιου οράματος ενός κόσμου που θα ζει σε αρμονία με τη φύση, έως το 2050.

 

Περισσότερεςπληροφορίες

Γεωργία Αλεξοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Τύπου, τηλ. 210 8228704, εσωτ. 117

 

Nature Restoration Law: Ο νέος φιλόδοξος νόμος για την αποκατάσταση της Φύσης κινδυνεύει https://ornithologiki.gr/images/nea/header_restore_nature_campaign.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας