search

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων πολλών σπάνιων και απειλούμενων ειδών που προστατεύονται από πολλές διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας. Για διάφορους λόγους, μερικά από αυτά τα είδη γίνονται αντικείμενο παράνομης διακίνησης και εμπορίου.

Από την άλλη πλευρά, καθώς η χώρα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Ελλάδα συνορεύει με τρεις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ) η γεωγραφική της θέση έχει βαρύνουσα σημασία. Αυτό διευκολύνει την  εντατική διαμετακόμιση εμπορευμάτων και ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας των απειλούμενων με εξαφάνιση, σπάνιων και εξωτικών ειδών πανίδας και χλωρίδας από όλο τον κόσμο, η οποία πραγματοποιείται από καλά οργανωμένα δίκτυα και κανάλια.

Το εγχειρίδιο αυτό έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει και να υποστηρίξει την καθημερινή δουλειά των ελληνικών τελωνείων και των κτηνιάτρων στους συνοριακούς σταθμούς κτηνιατρικού ελέγχου (ΣΥΚΕ). Μεγαλύτερη σημασία δίνεται στα ημερόβια αρπακτικά πουλιά που είναι πιο ευάλωτα σε αυτού του είδους τις παράνομες δραστηριότητες.

Περιλαμβάνει μια σύντομη περιγραφή της διεθνούς και ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με το εμπόριο σπάνιων ειδών, μια σύντομη περιγραφή των πιο κοινών τρόπων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη και τη μεταφορά των ζώων, πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και μια σύντομη περιγραφή των καθοριστικών παραγόντων για το εμπόριο αρπακτικών πουλιών (ημερόβιων και νυχτόβιων) και ωδικών πουλιών.  Φυσικά το εγχειρίδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλες αρχές ή και από οποιονδήποτε έχει σχέση με αυτό το είδος των εγκλημάτων και ποινικών αδικημάτων.

Αν το εγχειρίδιο αυτό καταφέρει να συμβάλλει στην υποστήριξη των εργασιών των αρμόδιων οργάνων και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας τους σε αυτό το δύσκολο έργο θα έχει διατελέσει την αποστολή του με απόλυτη επιτυχία.

Η έκδοση του οδηγού αυτού στα ελληνικά έχει γίνει στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE10 NAT/BG/000152 “Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα", με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

κατεβάστε το pdf
Πρόληψη εμπορίας προστατευόμενων ειδών ορνιθοπανίδας: Εγχειρίδιο για τους τελωνειακούς υπαλλήλους και τους συ https://ornithologiki.gr/images/ekdoseis/customs_guide_cover.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας