search

Το έγκλημα κατά των άγριων πουλιών δεν είναι μόνο έγκλημα κατά της βιοποικιλότητας: είναι ένα ποινικό αδίκημα που τιμωρείται. Κι όμως, από πολλούς θεωρείται ακόμη κάτι «φυσιολογικό» και αποδεκτό, απλώς και μόνο επειδή συνεχίζονται κάποιες πρακτικές και «παραδόσεις» του παρελθόντος.

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη λαθροθηρία και την παράνομη παγίδευση και εμπορία άγριων πουλιών στην Ελλάδα, ενώ υλοποιεί στοχευμένες δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο.

Η λαθροθηρία, η παράνομη παγίδευση και εμπορία καθώς και η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελούν τις τρεις κύριες διαστάσεις του Εγκλήματος με θύματα άγρια πουλιά, εξαιτίας του οποίου περισσότερα από 700.000 άγρια πουλιά χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην ελληνική επικράτεια.

 

 

Πάνω από 55 είδη άγριων πουλιών αποτελούν στόχο παγίδευσης στην Ελλάδα. Από τα 24 είδη που αποτελούν τα πιο συχνά θύματα παγίδευσης και πωλούνται παράνομα στη χώρα μας, η μεγάλη πλειοψηφία ανήκει στην οικογένεια των Σπιζών (όπως Καρδερίνες, Φλώροι, Σκαρθάκια κ.ά.), ευρύτερα γνωστά και ως «ωδικά πουλιά». Η διακίνησή τους γίνεται κυρίως μέσα από υπαίθριες αγορές στις παρυφές των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «παζάρι» του Σχιστού στην Αττική, όπου εδώ και χρόνια κατάσχονται σε σταθερή βάση χιλιάδες άγρια πουλιά.

Τα τελευταία χρόνια, το Διαδίκτυο έχει αναδειχθεί ως δημοφιλής τόπος παροχής συμβουλών και «τεχνογνωσίας» αλλά και συναλλαγής μεταξύ λαθροκυνηγών, ατόμων που παγιδεύουν άγρια πουλιά και υποψήφιων αγοραστών. Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ έχει συγκεντρώσει και παραπέμψει δεκάδες περιστατικά στην Αρχή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πολύ συχνά, άγρια πουλιά πωλούνται παράνομα και σε καταστήματα πώλησης ωδικών πτηνών καθώς και σε ορισμένα pet shops, τόσο στην επαρχία όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα παράνομα παγιδευμένα πουλιά πωλούνται σε πολλές περιπτώσεις δίπλα σε πουλιά εκτροφής τα οποία όμως επιτρέπεται να πωλούνται νόμιμα, με την προϋπόθεση να φέρουν στο πόδι τους ειδικό δαχτυλίδι (κλειστού τύπου) και να συνοδεύονται από ειδικά πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι προέρχονται από εκτροφεία και δεν έχουν συλληφθεί παράνομα στη φύση.

 

Πώς μπορείς να βοηθήσεις:

png clipart red and white check bullet google docs bullet points angle text thumbnailΑνάφερε κάθε παράνομο περιστατικό στην πλησιέστερη Δασική Υπηρεσία (κάλεσε το 1591), την Αστυνομία ή μέσω της ειδικής φόρμας καταγγελιών της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.

png clipart red and white check bullet google docs bullet points angle text thumbnailΕνημερώσου για την Εκστρατεία και το Πρόγραμμα LIFE Ενάντια στο Έγκλημα κατά των άγριων πουλιών ΕΔΩ

Είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε να μείνουν τα άγρια πουλιά εκεί που ανήκουν: στη ΦΥΣΗ!

 

 

Δείτε περισσότερα στο:

ornithologiki.gr/ikb

Τα άγρια πουλιά ανήκουν στη Φύση https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_LABC.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας