en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
23 Φεβρουαρίου 2016
Τριήμερη εκδρομή στην Κρήτη

Μια εκδρομή που δεν έχει ξαναγίνει και που θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους συμμετέχοντες οργανώνει η Ορνιθολογική στην Κρήτη το τριήμερο 25-27 Μαρτίου. Στην εκδρομή μπορούν να συμμετέχουν τα μέλη, εθελοντές και υποστηρικτές, φοιτητές και πτυχιούχοι συναφών σχολών αλλά και όσοι θέλουν να εξοικειωθούν με τα πουλιά και τους βιοτόπους της Κρήτης σε περιοχές των Χανίων και του Ρεθύμνου.

Η σκοπιμότητα του να εξορμήσουμε στην Κρήτη με τις δυνατότητες που μας προσφέρει ένα τριήμερο του Μαρτίου είναι πολλαπλές: Η εποχή προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες παρατήρησης στα ορεινά με προτεραιότητα τα μεγάλα αρπακτικά: Όρνιο, Γυπαετός, Χρυσαετός, Σπιζαετός βρίσκονται στις άμεσες δυνατότητες παρατήρησης. Η εποχή είναι καλή και για άλλα μεσογειακά είδη αλλά και για υδρόβια, μια και θα επισκεφθούμε δύο λίμνες και έναν ταμιευτήρα: τη λίμνη του Κουρνά, μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης, τον ταμιευτήρα της Γεωργιούπολης, όπου εκβάλει ο Αλμυρός ποταμός, και την τεχνητή λίμνη της Αγιάς κοντά στα Χανιά. Εκτός από την ορνιθοπανίδα η Κρήτη διαθέτει πλούσια χλωρίδα με πολλά ενδημικά φυτά και αυτή την περίοδο μπορεί κανείς να παρατηρήσει (και να φωτογραφήσει) ορχιδέες και αρωματικά φυτά.

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά που θα γνωρίσουμε περιλαμβάνουν τα Λευκά Όρη ( ΙΒΑ GR 179), τη Λίμνη Κουρνά και παραλία Γεωργιούπολης (ΙΒΑ GR 180), το όρος Κέδρος και το Κουρταλιώτικο φαράγγι (ΙΒΑ GR 183). Επίσης από τις 53 περιοχές της Kρήτης που ανήκουν στο Δίκτυο NATURA 2000 (22 στα Χανιά και 8 στο Ρέθυμνο) στην εξόρμησή μας περιλαμβάνονται: στον νομό Χανίων η Λίμνη Αγιάς (GR 4340020), ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς (GR 4340014) και τα Λευκά Όρη (GR 4340008), η Παραλία Γεωργιούπολης και η λίμνη Κουρνά (GR 4340010 και GR 4340022) ενώ στο νομό Ρεθύμνου το Κουρταλιώτικο Φαράγγι και η ευρύτερη περιοχή Μονής Πρέβελης (GR 4330003 και GR 43300007). (Περισσότερα στοιχεία με φωτογραφίες και χάρτες για κάθε περιοχή δείτε παρακάτω).

Τα Λευκά Όρη έχουν πάνω από 50 κορυφές που υπερβαίνουν τα 2000 μ και 20 φαράγγια με σημαντικότερο το φαράγγι της Σαμαριάς, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων με μήκος περίπου 16χλμ. Επειδή το φαράγγι είναι κλειστό μέχρι τις 1/5, την πρώτη ημέρα θα κάνουμε παρατήρηση πουλιών και πεζοπορία στην είσοδο του και προς το Καταφύγιο Καλλέργη με εναλλακτικές πεζοπορικές διαδρομές. Θα ξεκουραστούμε στο αναψυκτήριο στη θέση Ξυλόσκαλο σε υψόμετρο 1227 μ και με θέα τις ψηλότερες κορφές των Λευκών Ορέων και το φαράγγι. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τον Εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων - Σαμαριάς στο Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης.

Τη δεύτερη ημέρα θα κινηθούμε στα νοτιοανατολικά όρια του Εθνικού Δρυμού και στην επαρχία Σφακίων. Θα περιηγηθούμε στο φαράγγι της Ίμπρου ανάμεσα στα Λευκά όρη και στο όρος Κρυονερίτης μέχρι το χωριό Κομιτάδες. Το φαράγγι έχει μήκος 6 χλμ ενώ οι απόκρημνες πλευρές του φτάνουν σε ύψος 300μ. Θα ακολουθήσει παρατήρηση στο Σφακιανό φαράγγι και καφές σε αναψυκτήριο με θέα το Λυβικό από ψηλά. Κατόπιν θα περάσουμε τη Χώρα Σφακίων και την Ανώπολη και θα φτάσουμε στην Αράδαινα με το φαράγγι της και την σιδερένια γέφυρα σε ύψος 138μ. Από τη γέφυρα έχουμε θέα στα δασωμένα γκρεμνά των Λευκών Ορέων και το δάσος του Άη Γιάννη.

Την τρίτη ημέρα αφού πάρουμε το δρόμο για Σπήλι, θα περάσουμε νότια από την περιοχή του Κοξαρέ προς την Πρέβελη και θα ακολουθήσουμε το φαράγγι του Κουρταλιώτη. Ο Κουρταλιώτης είναι από τους λίγους ποταμούς με μόνιμη παροχή νερού και εκβάλλει στην παραλία της Πρέβελης. Στις εκβολές του σχηματίζεται μικρή λίμνη με υφάλμυρο νερό σε ένα πανέμορφο τοπίο, ενώ διασώζεται το δάσος με τους ενδημικούς φοίνικες της Κρήτης, που αναφέρονται από τον Θεόφραστο και αποτελούν τη δεύτερη σε έκταση συστάδα μετά το Βάϊ.

Σημειώνουμε ότι ο βαθμός δυσκολίας των διαδρομών του τριημέρου είναι χαμηλός. Αν όμως επιλέξετε να κάνετε τις πεζοπορικές διαδρομές, χρειάζονται κατάλληλα παπούτσια, καπέλο και να βρίσκεστε σε μια μέτρια φυσική κατάσταση.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:

Για όλες τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Κρήτη δείτε χάρτες και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα,

http://www.ecovalue-crete.eu/el/natura-sites και στην

http://www.biodiversity.gr/natura.php

Φ.Δ. Εθνικού Σαμαριάς
IBA GR 179
IBA GR 180 
IBA GR 183 
Yγρότοποι Κρήτης 
Επίσης στο περιοδικό ΟΙΩΝΟΣ τεύχος Νο 51, δείτε το άρθρο του Μιχάλη Δρεττάκη για τη λίμνη της Αγιάς.

Αν θέλετε λοιπόν να αποκτήσετε μια συνολική εμπειρία παρατήρησης, που να συνδυάζει ταυτόχρονα ορεινό υποαλπικό τοπίο, φρυγανότοπους, μεικτά δάση τραχείας πεύκης και κυπαρισσιού, υποτροπική βλάστηση με φοίνικες και μικρούς υγροτόπους και να γνωρίσετε από κοντά την άγρια φύση της Κρήτης, δεν έχετε παρά να δείτε το προκαταρκτικό Πρόγραμμα και να μας στείλετε τη Δήλωση Συμμετοχής το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 16/3/2016 για να λάβετε τις συμπληρωματικές πληροφορίες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Επικοινωνείτε με τoν Σπύρο Ψύχα στο τηλ. 210 8228704 εσωτ.106, στο κινητό 6974510976 είτε μέσω e-mail: spsychas@ornithologiki.gr

Κατεβάστε τη Δήλωση συμμετοχής εδώ

Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα εδώ

 

Email RSS Facebook Twitter YouTube
Copyright © 2018 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr