en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
27 Απριλίου 2018
Τριήμερη εκδρομή Φρακτό - Στενά Νέστου
26-28 Μαΐου 2018

Η επόμενη εκδρομή της Ορνιθολογικής αφορά το Φρακτό, ένα από τα σημαντικότερα δάση της Κεντρικής Ροδόπης βορειοανατολικά της Δράμας, και τα Στενά του Νέστου, ο οποίος με τους μαιάνδρους του δημιουργεί μία από τις ωραιότερες διαδρομές που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Το Φρακτό με πεζοπορία και τα Στενά Νέστου με καγιάκ μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε στο τριήμερο 26-28/5 (περιλαμβάνεται η Δευτέρα 28/5 - αργία του Αγίου Πνεύματος).


Αφετηρία της εκδρομής μας με λεωφορείο θα είναι η Θεσσαλονίκη ενώ η διαμονή μας, (δύο διανυκτερεύσεις), θα γίνει σε ξενοδοχείο στο Παρανέστι. Η εκδρομή απευθύνεται σε μέλη από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, σε φοιτητές συναφών σχολών και στους φίλους της παρατήρησης και φωτογράφισης πουλιών.

Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης από το 1980 και σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, το Παρθένο Δάσος του Φρακτού παραμένει αδιατάραχτο από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η δική μας προσπάθεια είναι να αγγίξουμε την ομορφιά του και να αναπνεύσουμε τον αέρα του περπατώντας  σε μερικές μόνο διαδρομές γύρω από αυτό. Ωστόσο, λόγω της φύσης των διαδρομών, η εκδρομή μας θα έχει περισσότερο περπάτημα από ό,τι συνήθως και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό, δεδομένου ότι, εκτός από τους ομαλούς δασικούς δρόμους, υπάρχουν και τα κατηφορικά και ανηφορικά μονοπάτια και οι πιο απαιτητικές και μακρύτερες διαδρομές. Το Φρακτό, ωστόσο, θα μας αποζημιώσει με τις εκπλήξεις του, την αφθονία των νερών και τους καταρράκτες, τα πανύψηλα δέντρα, τα ξέφωτα, τη μαγεία στις θέσεις θέας αλλά και με τα πουλιά που θα δούμε, θα φωτογραφήσουμε ή θα ακούσουμε. 

Ανεβαίνοντας με το λεωφορείο προς το Δασικό Χωριό-εργοτάξιο του Φρακτού περνάμε αρχικά από δάση μαύρης πεύκης, που δίνουν τη θέση τους σε ψυχρόβια κωνοφόρα (ελάτη, ερυθρελάτη, δασική πεύκη) σε μεικτά δάση με πλατύφυλλα φυλλοβόλα (οξιές, σημύδες, σφενδάμια). Η ποικιλομορφία της περιοχής τροφοδοτεί μία πολύ πλούσια πανίδα  με 32 είδη θηλαστικών που ζουν και αναπαράγονται εδώ (όπως Ζαρκάδι, Λύκος, Αγριόχοιρος, Καφέ Αρκούδα, Αγριόγιδο).
Μετά το εργοτάξιο του Φρακτού, ξεκινούν τα πεζοπορικά μονοπάτια προς την περιοχή του Αχλαδοχωρίου και τους τρείς καταρράκτες του Αχλαδορέματος. Επίσης θα προσεγγίσουμε τη θέση Πανόραμα, ένα πλάτωμα και υπέροχη θέα.

Στις διαδρομές μας στο Φρακτό θα συναντήσουμε είδη που δεν συναντώνται εύκολα αλλού όπως Λοφιοπαπαδίτσα, Πύρρουλα και Βουνοδενδροβάτη, ενώ ακόμα πιο σπάνια θα συναντηθούμε με τον Αγριόκουρκο και τη Δασόκοτα. Παρόντες θα είναι οι δρυοκολάπτες όπως ο Μαύρος Δρυοκολάπτης, ο Πευκοδρυοκολάπτης, ο Πράσινος και ίσως ο Λευκονώτης, οι παπαδίτσες (Βουνοπαπαδίτσα, Καστανοπαπαδίτσα), οι Δενδροτσοπανάκοι και οι Τρυποφράκτες. Πιθανοί ο Σταυρομύτης και ο Καρυοθραύστης. Αν είμαστε τυχεροί από τα νυκτόβια αρπακτικά που εμφανίζονται εδώ, θα ακούσουμε τον Χουχουριστή και ίσως τον Αιγωλιό, που σπανίζει. Από αρπακτικά θα δούμε Σφηκιάρη, Φιδαετό και την πανταχού παρούσα Γερακίνα.


Τα Στενά του Νέστου (ή Θρακικά Τέμπη) είναι ο δεύτερος στόχος της εκδρομής μας: τοπίο με απέραντη φυσική ομορφιά, Μνημείο της Φύσης, Αισθητικό Δάσος, Ειδικά Προστατευόμενη Περιοχή,  Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (κωδικός GR 013) αποτελούν ένα πολύ ιδιαίτερο δασικό και υδάτινο οικοσύστημα. Οι όχθες του Νέστου είναι και ένας ατέλειωτος βοτανικός κήπος με πλούσια παραποτάμια βλάστηση,  με ποικιλία δέντρων και θάμνων (πλατάνια, σκλήθρα, ιτιές, κουμαριές, βελανιδιές, αγριοπασχαλιές, αγριελιές) αλλά και σπάνια αγριολούλουδα. Δεν λείπουν τα θηλαστικά (βίδρες) αλλά και τα πουλιά σε όλη τη διαδρομή: οι ερωδιοί (Σταχτοτσικνιάς, Αργυροτσικνιάς) ψαρεύουν στο ποτάμι, οι Μαυροπελαργοί και οι Νεροκότσυφες φωλιάζουν, οι Αλκυόνες είναι παντού, οι Ποταμοσφυριχτές μεγαλώνουν τα μικρά τους, οι σουσουράδες είναι εκεί, ενώ ενδέχεται να παρατηρήσουμε και Ακτίτη.  Ο Μαύρος Δρυοκολάπτης, ο Πράσινος και πιθανότατα και ο Βαλκανικός θα είναι ορατοί από τη βάρκα μας ενώ από πάνω μας μπορούμε να παρατηρήσουμε Χρυσαετό, Φιδαετό και Όρνια.

Τα Στενά μας προκαλούν να τα γνωρίσουμε με καγιάκ-πιρόγες και ακολουθώντας τη φυσική ροή του ποταμού και τους συνεχείς δαντελωτούς  μαιάνδρους του. Η 3ωρη διαδρομή γεμάτη εικόνες που καθηλώνουν, πολλές δυνατότητες παρατήρησης πουλιών και άπειρες δυνατότητες φωτογράφισης θα ολοκληρωθεί με περπάτημα στο μονοπάτι από το Κρωμνικό προς τη Γαλάνη και το Φράγμα στους Τοξότες. (Για πρακτικούς λόγους οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε δύο ομάδες και η κάθοδος με τα καγιάκ θα γίνει για την πρώτη ομάδα από τη Σταυρούπολη προς την περιοχή του Κρωμνικού και για τη δεύτερη από το Κρωμνικό προς τη Γαλάνη και τους Τοξότες. Για περπάτημα υπάρχει η πεζοπορική διαδρομή Κρωμνικό – Γαλάνη ή Γαλάνη Κρωμνικό, η οποία ακολουθεί το ρου του ποταμού. Για όσους δεν θέλουν να περπατήσουν υπάρχει εναλλακτικό πρόγραμμα).


Το ταξίδι της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη θα είναι σύντομο μιας και θα έχουμε αφιερώσει το χρόνο μας να απολαύσουμε τα Στενά και να γνωρίσουμε ένα από τα ωραιότερα άγρια τοπία στη χώρα μας.

Όσοι και όσες θέλετε να μοιραστούμε τις εμπειρίες αυτές και τις δυνατότητες παρατήρησης και φωτογράφισης ειδικά αυτή την περίοδο, δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και συμπληρώστε τη Δήλωση Συμμετοχής. Με την συμπλήρωση και αποστολή της Δήλωσης (που αποτελεί δήλωση ενδιαφέροντος), λαμβάνετε άμεσα αναλυτικές πληροφορίες και κόστη.
Σημειώστε ότι από την Αθήνα ή άλλες πόλεις η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει είτε με βραδινό τρένο την Παρασκευή 25/5 ή με πρωινά αεροπλάνα το πρωί του Σαββάτου 26/5. Όλες οι μετακινήσεις της εκδρομής θα γίνουν με λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επικοινωνείτε με τον Σπύρο Ψύχα στο 210 8228704 εσωτ. 106 και 6974510976 και spsychas@ornithologiki.gr
 

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας δείτε:

  1. Για τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και τη βιοποικιλότητα στο Εθνικό Πάρκο Ροδόπης: www.fdor.gr
  2. Για την Κεντρική Ροδόπη-Κοιλάδα Νέστου ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά - ΙΒΑ GR 014: www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=14
  3. Ειδικά για την κοιλάδα του Νέστου ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά - ΙΒΑ GR 013, www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=13
  4. Για το Φρακτό: ΟΙΩΝΟΣ, τεύχος Νο 58 (ΙΑΝ-ΙΟΥΝ 2017), άρθρο του Αντώνη Στούμπα
  5. Για το ξενοδοχείο PHILOXENIA στο Παρανέστι και για την ευρύτερη περιοχή: www.philoxeniadrama.gr/index.php/el/
  6. Για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου: www.imma.edu.gr/macher/museums/show.html?museum_id=33
Email RSS Facebook Twitter YouTube
Copyright © 2019 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr