en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
5 Ιουνίου 2018
τριήμερη εκδρομή Καϊμακτσαλάν – 4 λίμνες – Νυμφαίο - λουτρά Πόζαρ
29 Ιουνίου - 2 Ιουλίου 2018

Η επόμενη εκδρομή της Ορνιθολογικής αφορά το Καϊμακτσαλάν-Βόρα, ένα από τα ψηλότερα βουνά της χώρας μας και το σύμπλεγμα των 4 λιμνών Βεγορίτιδα-Πετρών και Ζάζαρη-Χειμαδίτιδα ανάμεσα στους Νομούς Φλώρινας, Πέλλας και Κοζάνης. Η διαμονή μας (τρεις βραδιές) θα είναι σε ξενοδοχείο στα λουτρά Αριδαίας (Πόζαρ) στο Λουτράκι, όπου και θα επωφεληθούμε από τα περίφημα θερμά λουτρά της περιοχής. Έτσι η εκδρομή μας έχει και πάλι στόχο την παρατήρηση πουλιών και την εξοικείωση με σημαντικούς βιοτόπους αλλά και την αναψυχή, για να ολοκληρώσουμε ευχάριστα το φετινό πρόγραμμα των εξορμήσεών μας.

Στην εκδρομή περιλαμβάνεται επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου στο Νυμφαίο Φλώρινας στο Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας και στο Σταθμό Διάσωσης του Λύκου στις Αγραπιδιές. Στην  Έδεσσα θα επισκεφθούμε το Πάρκο Καταρρακτών αλλά θα κάνουμε παρατήρηση και στον υγρότοπο του Άγρα. Το λεωφορείο θα ξεκινήσει από την Αθήνα το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιουνίου και η εκδρομή μας θα τελειώσει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου, αξιοποιώντας και μια ημέρα αδείας. Η εκδρομή απευθύνεται στα μέλη, σε φοιτητές συναφών σχολών και στους φίλους της παρατήρησης και φωτογράφισης πουλιών.

Οι βασικοί λόγοι να συμμετέχουμε είναι:
Α) Οι ορεινοί βιότοποι, το πολυποίκιλο μωσαϊκό του δάσους και η πλούσια βιοποικιλότητα του Καϊμακτσαλάν-Βόρα που συνδυάζει τα φυλλοβόλα δάση βελανιδιάς, οξιάς και ελάτης με τα ψυχρόβια κωνοφόρα (δασική πεύκη, σημύδα, σφενδάμι) και πιο ψηλά με τα αλπικά και υποαλπικά λιβάδια, αποτέλεσμα της παλαιότερης νομαδικής κτηνοτροφίας. Έτσι, στο βουνό θα μπορούμε να παρατηρήσουμε αλπικά και δασικά είδη όπως Χιονάδα, Καστανοπαπαδίτσα - Λοφιοπαπαδίτσα, Πυρροκότσυφα, Βουνοφυλλοσκόπο και Πετροπέρδικα, να ακούσουμε την Κελαηδότσιχλα αλλά να δούμε και τα περισσότερα είδη δρυοκολάπτη (όπως Μαύρο Δρυοκολάπτη και Νανοδρυοκολάπτη). Αν είμαστε τυχεροί από αρπακτικά θα δούμε Χρυσαετό, Αετογερακίνα, Πετρίτη και την πανταχού παρούσα Γερακίνα. Κοντά στα Λουτρά Πόζαρ θα πετύχουμε τον Νεροκότσυφα και πιθανόν Χουχουριστή. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε ότι εκτός από τα πουλιά η αισθητική και η ομορφιά του τοπίου θα γοητέψουν όλους όσους αναζητούν την αναψυχή στα ορεινά.


 

Β) Η γνωριμία με τη λίμνες θα μας ταξιδέψει σε έναν άλλο κόσμο: Η Βεγορίτιδα μια από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες φυσικές λίμνες της χώρας προσφέρει δυνατότητα φωλιάσματος σε 87 είδη πουλιών από τα πάνω από 160 που έχουν καταγραφεί. Εδώ θα μπορούμε να παρατηρήσουμε Αργυροπελεκάνους, Ροδοπελεκάνους, Χαλκόκοτα, Λευκοτσικνιά, Μικροτσικνιά, Κρυπτοτσικνιά, Λαγγόνες και μεγάλους αριθμούς από φαλαρίδες και βουτηχτάρια. Στη γειτονική αβαθή λίμνη Πετρών ζουν ή φωλιάζουν 130 είδη πουλιών με τη βίδρα να εμφανίζεται συχνά. Εδώ έχουμε μία από τις μεγαλύτερες αναπαραγωγικές αποικίες της Λαγγόνας ενώ στους καλαμώνες της αναπαράγεται η Βαλτόπαπια και οι ερωδιοί. Γύρω από τις λίμνες θα μπορούμε να παρατηρήσουμε Καλαμόκιρκο, Λιβαδόκιρκο, Αετογερακίνα, Πετρίτη, Κιρκινέζι, το πιο σπάνιο Χρυσογέρακο που φωλιάζει, Χαλκοκουρούνα, Μελισσοφάγο αλλά και Βραχοτσοπανάκο.


 

Η λίμνη Ζάζαρη θεωρείται μία από τις γραφικότερες της χώρας μας μια και την περιβάλλουν καλαμιώνες, υγρολίβαδα, λιβάδια, πολύχρωμα μεικτά δάση και αγροτικές εκτάσεις. Είναι αβαθής και προσφέρει κατάλληλο χώρο φωλιάσματος για 96 είδη πουλιών από τα 145 που έχουν καταγραφεί. Η γειτονική αβαθής λίμνη Χειμαδίτιδα τροφοδοτείται από τα νερά της Ζάζαρη και το 70% της έκτασής της καλύπτεται από καλαμώνες προσφέροντας ενδιαιτήματα επίσης για 150 περίπου είδη πουλιών. Η λίμνη αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό βιότοπο για τη Βαλτόπαπια και το Γκισάρι, μια και τα δύο αυτά είδη συγκεντρώνουν εδώ τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της χώρας. Λόγω των εκτεταμένων καλαμώνων και στις δύο λίμνες θα δούμε ή θα ακούσουμε Καλαμοτσίχλονο, Σιρλοτσίχλονο, Τσιφτά, Τσιχλοποταμίδα, Καλαμοποταμίδα, Υφάντρα, Ωχροστριτσίδα και Ψευταηδόνι. Δεν λείπουν τα γλαρόνια (Μουστακογλάρονο, Μαυρογλάρονο), τα περισσότερα είδη ερωδιών, ο πανταχού παρών Κορμοράνος, βουτηχτάρια, Οχθοχελίδονα, Μιλτοχελίδονο αλλά και παρυδάτια όπως ο Καλαμοκανάς και το Νεροχελίδονο. Παρόντα ο Πελαργός, ο Μαυροπελαργός, και η Λαγγόνα. Τα αρπακτικά που κυνηγούν στην περιοχή είναι Κραυγαετός, Φιδαετός, Σφηκιάρης, Καλαμόκιρκος, Γερακίνα, Αετογερακίνα, Πετρίτης, Ξεφτέρι, Σαΐνι, Κιρκινέζι και Βραχοκιρκίνεζο.


 

Γ) Η επίσκεψή μας στον Αρκτούρο θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε την εικόνα διότι και ο Λύκος και η Αρκούδα είναι ζωντανά στοιχεία της ζωής των δασών της περιοχής και η δική μας ενημερότητα θα συμβάλει στην προστασία τους.


Όσοι και όσες θέλετε να μοιραστούμε τις εμπειρίες αυτές και τις δυνατότητες παρατήρησης και φωτογράφισης, δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και συμπληρώστε τη Δήλωση Συμμετοχής. Με την συμπλήρωση και αποστολή της Δήλωσης (που αποτελεί δήλωση ενδιαφέροντος), λαμβάνετε άμεσα αναλυτικές πληροφορίες και κόστη.


Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επικοινωνείτε με τον Σπύρο Ψύχα στο 210 8228704 εσωτ. 106 κιν. 6974510976 και spsychas@ornithologiki.gr
 

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας δείτε:

  • Το τεύχος 46 του Οιωνού, αφιέρωμα "Ορεινοί βιότοποι: Οροσειρά Βόρας (Καϊμακτσαλάν)"
  • και το τεύχος 43 του Οιωνού, αφιέρωμα "Λίμνες Γλυκού Νερού: Οι λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών"
  • Για τις ΙΒΑ-Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά που θα επισκεφθούμε:

ΙΒΑ GR039, Όρος Βόρας-Καϊμακτσαλάν

ΙΒΑ GR 041, Λίμνη Άγρα

IBA GR 045, Λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών

IBA GR046, Λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη

 

Email RSS Facebook Twitter YouTube
Copyright © 2018 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr