en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
1 Ιουλίου 2009
Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διάσωση του υγρότοπου της Βραυρώνας

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατέθεσε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάφωρη παράβαση του Άρθρου 6 της Οδηγίας για τους οικότοπους. Το έργο διευθέτησης του ποταμού Ερασίνου στα Μεσόγεια απειλεί να καταστρέψει τον πολύτιμο υγρότοπο της Βραυρώνας, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura και είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες υγιείς υγρότοπους της Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απειλούμενος βιότοπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος εδώ και χιλιετίες με τον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο του ναού της Βραυρώνιας Αρτέμιδος, που χτίστηκε εκεί, ακριβώς επειδή υπήρχε ο υγρότοπος.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ δημοπράτησε το έργο τον περασμένο μήνα, και επιδιώκει να το χρηματοδοτήσει από κοινοτικούς πόρους, χαρακτηρίζοντάς το «περιβαλλοντικό», παρόλες τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην προστατευόμενη περιοχή. Ο κακός σχεδιασμός των τελευταίων δεκαετιών που αφορά στην απορροή των όμβριων υδάτων των Μεσογείων, σε συνδυασμό με τα έργα της Αττικής Οδού και του Αερολιμένα Αθηνών έχουν ως αποτέλεσμα τις συχνές πλημμύρες. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, η ανεπάρκεια του σχεδιασμού, να επιτρέπει την αδειοδότηση τέτοιων καταστρεπτικών για το φυσικό περιβάλλον της Αττικής έργων, που για μία ακόμη φορά, μετά την περίπτωση του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στον υγρότοπο του Σχινιά, εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς. Αν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το αντιπλημμυρικό έργο, επιλέχθηκε τελικά η πιο φθηνή, με οικονομικούς όρους λύση, με το μεγαλύτερο όμως περιβαλλοντικό κόστος, αφού θυσιάζεται ένας ακόμη προστατευόμενος υγρότοπος.

Ο ποταμός πρόκειται να στρωθεί με συρματοκιβώτια, που θα αντικαταστήσουν την φυσική του κοίτη, που μέσω του υγροτόπου καταλήγει στη θάλασσα. Πρόκειται να καταστραφεί περισσότερο από το ένα τρίτο του υγροτόπου, το πλέον πολύτιμο για τη βιοποικιλότητα. Το έργο αναμένεται επίσης να μειώσει τη στάθμη του υπόγειου υδροφορέα, με επιπτώσεις στις οι παρακείμενες αρδευόμενες γεωργικές εκτάσεις. Παράλληλα, θα μειωθούν τα φερτά και τα θρεπτικά στοιχεία που καταλήγουν στον υγρότοπο δίνοντας ζωή στο πολύτιμο οικοσύστημά του.

Στην περιοχή της Βραυρώνας έχουν καταγραφεί δύο οικότοποι που αποτελούν προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση: τα λιβάδια Ποσειδώνιας και τα μεσογειακά εποχιακά τέλματα. Έχουν επίσης καταγραφεί 176 είδη πουλιών, 20 από τα οποία προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να αδειοδοτηθεί ένα έργο μέσα σε μία προστατευόμενη περιοχή Natura, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εκτιμηθεί επαρκώς οι επιπτώσεις του στην οικολογική ακεραιότητα της περιοχής. Η αδειοδότηση χορηγείται μόνο εάν οι επιπτώσεις δεν είναι σημαντικές ή όταν το έργο αφορά σε υπέρτατο δημόσιο συμφέρον και αποδεδειγμένα δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, οπότε και απαιτείται αντιστάθμιση των αναπόφευκτων απωλειών. Κάτι τέτοιο δεν έγινε στην περίπτωση της Βραυρώνας, και έτσι η Ελλάδα παραβιάζει κατάφωρα το Άρθρο 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΕ για τους οικότοπους.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το Δήμο Μαρκοπούλου, εκπονεί εθελοντικές δράσεις για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής, έχοντας ως σήμερα απομακρύνει περισσότερους από 30 τόνους μπάζων και σκουπιδιών, με παράλληλη δημιουργία περιβαλλοντικών διαδρομών, ενημερωτικών φυλλαδίων και εκπαιδευτικού υλικού για σχολεία, με θέμα τον υγρότοπο. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν λάβει επίσημη αδειοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το αντιπλημμυρικό έργο έρχεται τώρα να αναιρέσει την προσπάθεια αυτή των φορέων, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει με αποσπασματικό τρόπο λάθη του παρελθόντος.

Ο Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Ξενοφών Κάππας τονίζει: «Η Ελλάδα πρόκειται να εκτεθεί διεθνώς εάν καταστρέψει έναν Τόπο Κοινοτικής Σημασίας. Ελπίζουμε αυτή την υπόθεση να μην προστεθεί στη λίστα περιβαλλοντικών καταδικών της χώρας, αλλά να εξεταστεί ουσιαστικά μία εναλλακτική λύση που θα κρατά τον υγρότοπο ανέπαφο».


Χάρτης του έργου

Για το πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης της Βραυρώνας: http://www.ornithologiki.gr/gr/vravrona/

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Τα πουλιά της Βραυρώνας

Virtual Tour of Vravrona

Πρόγραμμα Προστασίας και Ανάδειξης του Υγροτόπου της Βραυρώνας

Συντελεστές του προγράμματος είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Δήμος Μαρκοπούλου.
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Athens International Airport
Δήμος Μαρκόπουλου
Natura 2000
Copyright © 2018 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr