search

Αγωνιζόμαστε για ασφαλή μεταναστευτικά περάσματα για τα πουλιά!

8-10 Απριλίου 2022


Μετά από διετή απουσία λόγω κορωνοϊού, παρατηρητές πουλιών από όλη την Ελλάδα θα υποδεχτούν την Άνοιξη με ένα συναρπαστικό διήμερο Αγώνων Παρατήρησης Πουλιών! 

Ξεκινάμε με τον 15o Αττικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών (8-9/4) και συνεχίζουμε με τον 18ο Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών Βόρειας Ελλάδας (10/4). Όσοι δεν καταφέρουν να συμμετέχουν στους τοπικούς αγώνες, μπορούν να πάρουν μέρος, εκτός συναγωνισμού, στον  4ο Πανελλαδικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών.

Οι φετινοί Αγώνες εντάσσονται στις εκδηλώσεις εορτασμού των 40 Χρόνων ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ και θα είναι αφιερωμένοι στο Τρυγόνι και τη διεθνή εκστρατεία #YearOfTheDove για την προστασία των μεταναστευτικών διαδρόμων της Μεσογείου από όπου διέρχεται το παγκοσμίως απειλούμενο είδος.

Οι ομάδες των διαγωνιζόμενων θα διατρέξουν λόφους, βουνά, πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ακτές και υγρότοπους, παρατηρώντας και καταγράφοντας «τον κόσμο των πουλιών». Νικήτριες ομάδες θα ανακηρυχθούν αυτές  που θα καταγράψουν τα περισσότερα είδη, ενώ θα βραβευτούν και οι ομάδες που θα παρατηρήσουν τα σπανιότερα είδη πουλιών.

sticker Birdrace Attikos 2022

Ο Αττικός Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών, που υλοποιείται για 15η χρονιά, θα είναι 24ωρος και θα διεξαχθεί εντός της Αττικής από την Παρασκευή 8 Απριλίου, με ώρα έναρξης στις 19:00, έως το Σάββατο 9 Απριλίου με ώρα λήξης στις 19:00 (βρείτε το έντυπο καταγραφής του αγώνα εδώ και τον κανονισμό διεξαγωγής εδώ). Η τελετή λήξης του αγώνα θα λάβει χώρα στο Μητροπολιτικό Πάρκο "Α. Τρίτσης" (είσοδος Α: Μουστακλή - Κιβωτός των Σπόρων).

sticker Birdrace BEllada 2022 

Συνεχίζουμε με τον Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών Βόρειας Ελλάδας που θα διεξαχθεί για 18η φορά, στα όρια του Νομού Θεσσαλονίκης, περιοχής Γαλλικού – Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα (Γ.Α.Λ.Α.) και Αλυκών Κίτρους. Θα είναι και αυτός 24ωρος και θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 9 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 10 Απριλίου με ώρα λήξης στις 19:30 (βρείτε το έντυπο καταγραφής του αγώνα εδώ και τον κανονισμό διεξαγωγής εδώ). Η τελετή λήξης του αγώνα θα λάβει χώρα στη Χαλάστρα.

sticker Birdrace Panelladikos 2022 YearOfTheDove

Όσοι δεν καταφέρουν να συναγωνιστούν στους παραπάνω αγώνες, μπορούν να συμμετάσχουν εκτός συναγωνισμού στον νομό της κατοικίας τους, λαμβάνοντας μέρος στον 4ο Πανελλαδικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών! Έστω και για λίγες ώρες, μπορούν να καταγράψουν τα πουλιά της περιοχής τους, είτε μόνοι, είτε με την παρέα τους (βρείτε το έντυπο καταγραφής του αγώνα εδώ και τον κανονισμό διεξαγωγής εδώ). Τα είδη πουλιών που θα παρατηρήσουν θα προσμετρηθούν στον συνολικό κατάλογο των Αγώνων Παρατήρησης Πουλιών του 2022.

Στόχος είναι μέσα από τους αγώνες παρατήρησης να στείλουμε πανελλαδικά το μήνυμα του κοινού αγώνα για την προστασία των άγριων πουλιών, για ελεύθερα μεταναστευτικά περάσματα ενάντια στο παράνομο ανοιξιάτικο κυνήγι, την παγίδευση πουλιών και τη λαθροθηρία και βέβαια… να το διασκεδάσουμε!

 

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στους Αγώνες Παρατήρησης Πουλιών

ΕΔΩ

>> Γίνετε μέλος στη σελίδα των αγώνων στο facebook

banner 1

>> Βοηθήστε μας να εξασφαλίσουμε ασφαλή περάσματα για τα Τρυγόνια και τα υπόλοιπα μεταναστευτικά πουλιά στην Ελλάδα! Γίνε κι εσύ συμμέτοχος στη διεθνή προσπάθεια κάνοντας μια δωρεά:

justgiving.com/fundraising/the-flyway-family

Αγώνες Παρατήρησης Πουλιών - Άνοιξη 2022 https://ornithologiki.gr/images/nea/Birdraces_header.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας