search

Η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων Κεντρικής Ελλάδας της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Ελλάδα προκειμένου να πραγματοποιήσει προληπτικές περιπολίες στα τελευταία προπύργια του Όρνιου στην ηπειρωτική χώρα.

Οι περιπολίες οργανώθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA και επικεντρώθηκαν σε περιοχές που είτε υπάρχουν πληροφορίες για πιθανή τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων, είτε χρησιμοποιούνται συχνά από τα Όρνια αλλά και σε θέσεις όπου έχουν συμβεί στο παρελθόν περιστατικά δηλητηρίασης.

Μέσα σε δύο ημέρες, ο «Κούκι», ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος (διασταύρωση Γερμανικού Ποιμενικού και Μαλινουά) κι ο χειριστής του, Δημήτρης Βαβύλης, «σάρωσαν» το Όρος Αράκυνθος και την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τον Φορέα Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων και το Δασαρχείο Μεσολογγίου.

202111 HOS AntpoisonDogUnit DVavylis  20211123 HOS AntpoisonDogUnit N.Παλαιός

 

Πέρα από τον καθαρισμό των περιοχών από πιθανά δολώματα, στόχος της δράσης ήταν και η ενημέρωση των τοπικών χρηστών γης και η αποτροπή περιστατικών δηλητηρίασης, όπως εκείνο που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Από τις έρευνες, ευτυχώς δεν είχαμε αυτή τη φορά ύποπτα ευρήματα. Οι περιπολίες θα επαναλαμβάνονται ανά τακτά διαστήματα στο μέλλον.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι μία από τις μόλις τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα με ενεργές αποικίες Όρνιων, ένα από τα τέσσερα είδη γύπα της χώρας και είδος κρισίμως απειλούμενο με εξαφάνιση, και φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πληθυσμό του είδους, μετά από αυτόν της Κρήτης.

20211124 HOS AntpoisonDogUnit N.Παλαιός 2  20211124 HOS AntpoisonDogUnit N.Παλαιός

 

Σε περίπτωση εντοπισμού δηλητηριασμένων ζώων ή δολωμάτων στην ύπαιθρο, παρακαλούμε ενημερώστε άμεσα:

- Το Δασαρχείο Μεσολογγίου στο τηλ. 26310 28878

- Τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων στο τηλ. 26320 55094

- Την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στα τηλ. 210 8228704 & 210 8227937 (καθημερινά 9:00-18:00)

 


LIFE IP logos ALL

Το Πρόγραμμα LIFE-IP 4 NATURA (2018-2025) αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο έργο LIFE που εγκρίνεται για την Ελλάδα και είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της ελληνικής φύσης. Στόχος του είναι η ουσιαστική ενίσχυση της προστασίας της φύσης στην Ελλάδα, με τρόπο που να διασφαλίζει ταυτόχρονα τη συμμόρφωση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για τον λόγο αυτό, για πρώτη φορά ενσωματώνονται συνεκτικά, σε ένα ενιαίο πρόγραμμα, δράσεις οι οποίες καλύπτουν όλο το εύρος των παραμέτρων που σχετίζονται με την προστασία της φύσης: πολιτική, οικονομία, κοινωνία, επιστημονική γνώση. Στο πλαίσιο του LIFE-IP 4 NATURA δέκα εταίροι, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μια «ασπίδα» για την ελληνική φύση, σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων Κεντρικής Ελλάδας της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στην υπηρεσία των γυπών της https://ornithologiki.gr/ Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας