search

Μετά από δύο χρόνια απουσίας εξαιτίας της πανδημίας, παρατηρητές πουλιών από όλη την Ελλάδα υποδέχτηκαν και πάλι την Άνοιξη με Αγώνες Παρατήρησης Πουλιών

36 ομάδες σε 19 νομούς και νησιά, αποτελούμενες από 107 παρατηρητές πουλιών, «σάρωσαν» κάθε πιθανό βιότοπο καταγράφοντας συνολικά 218 διαφορετικά είδη πουλιών.

 

Map

20220408 Attica BirdRace RTrigou 3  Hydroprogne caspia Καρατζάς Σχινιάς MKotsakis BirdraceGreece2022

 

Οι αγώνες ξεκίνησαν με τον 15ο Αττικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών (8-9/4), όπου συμμετείχαν 12 Ομάδες παρατηρητών πουλιών, με 37 παρατηρητές, που επισκέφθηκαν 24 κύριες περιοχές.

 

Group photo fix

 

Συνολικά παρατηρήθηκαν 142 είδη πουλιών, χωρίς να έχουμε φέτος κάποια νέα προσθήκη στη λίστα των ειδών που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του Αττικού Αγώνα, παραμένοντας στα 234 είδη.

Πρώτευσαν με 116 είδη οι «Νανόμπουφοι», με δεύτερους τους «Ευρωπαίους Πράσινους Μαχητές» με 109 είδη και τρίτους τους «Ιταλοελληνοσπουργίτες» με 104 είδη πουλιών. Το βραβείο σπανιότερου είδους κατέκτησαν οι «Ιταλοελληνοσπουργίτες» με τον σπάνιο για την Αττική και την εποχή Καρατζά (Hydroprogne caspia).

 

20220408 Attica BirdRace 1hThesi RTrigou 2

20220408 Attica BirdRace RTrigou 1

20220408 Attica BirdRace 3hThesi RTrigou

 

Οι αγώνες συνεχίστηκαν με τον 18ο Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών Βόρειας Ελλάδας (10/4), στον οποίο συμμετείχαν 5 ομάδες με συνολικά 15 παρατηρητές πουλιών.
Ο Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών Β. Ελλάδας είχε λίγο απ' όλα: ωραία είδη πουλιών και φτερωτές εκπλήξεις, συμμετοχή ατόμων κάθε ηλικίας, καιρό που δυσκόλεψε τους παρατηρητές πουλιών -χωρίς ωστόσο να τους πτοήσει διόλου- αλλά και πολύ κέφι και ενθουσιασμό!

 

Winners

 

Το 1ο βραβείο κατέκτησαν επάξια τα «Αετοσοχαλάκια» με 106 είδη πουλιών, το 2ο οι έμπειροι «Birds out of Limits» με 90 είδη και το 3ο η διεθνής ομάδα των «Storks» με 72 είδη. Το βραβείο του σπάνιου είδους πήγε στον Στραβολαίμη που καταγράφηκε από τους «Thess-birding» μαζί με τους «Storks».

Συνολικά, καταγράφηκαν 136 είδη πουλιών στο πλαίσιο του αγώνα.

Στο πλαίσιο του 4ου Πανελλαδικού Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών (9-10/4), τα περισσότερα είδη εκτός Ν. Αττικής και Θεσσαλονίκης κατέγραψαν οι «Κισσόκουκοι» (107 είδη, Ν. Αχαΐας) και τα «Αγαθοπούλια» (94 είδη, Ν. Αργολίδας).

 

Agathokalimanes GiotaMantzouratou  Athene noctua ChristosSakallis ΟμάδαThessBirding fix

 

Το επίτιμο είδος των φετινών αγώνων, το παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση Τρυγόνι, έδωσε το παρόν στους αγώνες παρατήρησης, με αρκετές καταγραφές τόσο στον Νότο όσο και στον Βορρά, ενώ στις αρνητικές εντυπώσεις των αγώνων ήταν κάποια περιστατικά ανοιξιάτικης λαθροθηρίας που καταγράφηκαν στις δυτικές ακτές της χώρας, με στόχο τα εμφανώς κατάκοπα, από το μακρύ μεταναστευτικό τους ταξίδι, Τρυγόνια.


Οι φετινοί Αγώνες εντάσσονται στις εκδηλώσεις εορτασμού των 40 Χρόνων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και ήταν αφιερωμένοι στη διεθνή εκστρατεία #YearOfTheDove για την προστασία του Τρυγονιού και των μεταναστευτικών διαδρόμων της Μεσογείου.

Οι δεκάδες παρατηρητές πουλιών που συμμετείχαν στους αγώνες έστειλαν πανελλαδικά το μήνυμα του κοινού αγώνα για την προστασία των άγριων πουλιών, για ελεύθερα μεταναστευτικά περάσματα ενάντια στο παράνομο ανοιξιάτικο κυνήγι, την παγίδευση πουλιών και τη λαθροθηρία, αλλά και ανέδειξαν με τις παρατηρήσεις και τις φωτογραφίες τους την ανοιξιάτικη φύση και την εαρινή μετανάστευση των πουλιών.

Και του χρόνου!

 

Ursus arctos GiorgosKostikidis Eordaia Birdrace2022  Dendrocopus medius Grevena OdysseasTzimoulis

Στους Αγώνες Παρατήρησης Πουλιών οι συμμετέχοντες είχαν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις με φτερωτούς και μη κατοίκους της ελληνικής φύσης! | Φωτ.: Καφέ Αρκούδα στην Εορδαία (Φωτ.: Γιώργος Κωστικίδης) και Μεσαίος Δρυκολάπτης στα Γρεβενά (Φωτ.: Οδυσσέας Τζημούλης)

 

20220408 Awards RTrigou 4

Καταγράφοντας την ανοιξιάτικη μετανάστευση: αποτελέσματα των Αγώνων Παρατήρησης Πουλιών 2022 https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_birdwatching.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας