search

Το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε η 5η απογραφή πελεκάνων Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Για μία ημέρα, εκατοντάδες εθελοντές και παρατηρητές επισκέφτηκαν ταυτόχρονα 95 υγροτόπους στην Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία όπου και καταμέτρησαν συνολικά 3.823 Αργυροπελεκάνους και 3.496 Ροδοπελεκάνους.

Στη φετινή απογραφή, που πραγματοποιήθηκε για μία ακόμη χρονιά υπό τον συντονισμό της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας στο πλαίσιο του Προγράμματος Pelican Way of LIFE για τον Αργυροπελεκάνο, συμμετείχαν δεκάδες εθελοντές της ΟΡΝΙΘΛΟΓΙΚΗΣ καθώς και προσωπικό από τις Μονάδες Διαχείρισης στις οποίες υπάγονται οι εξής προστατευόμενες περιοχές: Δέλτα Έβρου, Λίμνης Κερκίνης, Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, Δέλτα Αξιού, Λουδία, Γαλλικού και Αλιάκμονα, Λίμνης Κάρλας, Λίμνης Παμβώτιδας, Δέλτα ποταμών Καλαμά και Αχέροντα, Υγροτόπων Αμβρακικού και λιμνοθάλασσας Κοτυχίου. Στη δράση συμμετείχαν επίσης η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς. Εκτός Ελλάδας, στην απογραφή πήραν επίσης μέρος δεκάδες εθελοντές και εταίροι της BirdLife International στην Αλβανία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπως και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Μαυροβουνίου.

5th Pelican Census Dionysis Mamasis 5th Pelican Census Georgios Kostikidis

Κύριος στόχος της απογραφής είναι η εκτίμηση του πληθυσμού και της κατανομής των Αργυροπελεκάνων την άνοιξη, εντός και εκτός των περιοχών αναπαραγωγής τους, όπως επίσης και η εκτίμηση της αναπαραγωγικής δυναμικής του είδους. Εκτιμήθηκε επίσης ο αριθμός και η κατανομή των Ροδοπελεκάνων, οι οποίοι όντας μεταναστευτικά είδη μεγάλων αποστάσεων, περνούν από τη χώρα μας καθοδόν προς τις περιοχές αναπαραγωγής τους στα δυτικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας ενώ αρκετοί από αυτούς αναπαράγονται και στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα καταμετρήθηκαν 1.642 Αργυροπελεκάνοι, ενώ η αντίστοιχη μέτρηση το 2021 ήταν 3.359. Είναι ξεκάθαρο ότι για αυτή τη δραματική αυτή μείωση ευθύνεται το καταστροφικό για το είδος κύμα της Γρίπης των Πτηνών, το οποίο στις αρχές του 2022 κόστισε τη ζωή σε πάνω από 2.000 Αργυροπελεκάνους στη χώρα. Με βάση την περσινή 4η απογραφή, στα Βαλκάνια το 2021 καταμετρήθηκαν 5200 Αργυροπελεκάνοι ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το 2022 ήταν 3.222, δηλαδή ο πληθυσμός μειώθηκε κατά σχεδόν 40% μέσα σε έναν χρόνο, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται -όπως ήταν αναμενόμενο- στη Μικρή Πρέσπα.

Παρόλα αυτά, για μια ακόμη χρονιά, την πρωτιά σε νούμερα την είχε η Μικρή Πρέσπα με 412 Αργυροπελεκάνους (1179 το 2022) όπου φιλοξενείται η μεγαλύτερη αποικία του είδους στον κόσμο. Ακολούθησε η Λίμνη Κερκίνη με 268 Αργυροπελεκάνους, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και ο Αμβρακικός Κόλπος με 166 και 161 Αργυροπελεκάνους αντίστοιχα. Στη Λίμνη Κάρλα καταμετρήθηκαν 92 άτομα ενώ στη Λίμνη Χειμαδίτιδα, όπου επίσης φιλοξενείται αποικία του είδους καταμετρήθηκαν 23 Αργυροπελεκάνοι.

5th Pelican Census Giorgos Rousopoulos 5th Pelican Census Lila Karta

Η δραματική μείωση του αριθμού των Αργυροπελεκάνων στα Βαλκάνια, καθιστά απολύτως απαραίτητο να εξασφαλίσουμε στους Αργυροπελεκάνους μια επιτυχημένη αναπαραγωγική περίοδο για το 2023. Το είδος φαίνεται ότι μπαίνει σε μια πληθυσμιακή καμπή για τα επόμενα χρόνια και θα πάρει καιρό και προσπάθεια για να επανακάμψει. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί τόσο τη βοήθειά μας όσο και ειδικότερα της Πολιτείας.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι ο Αργυροπελεκάνος ανταποκρίνεται στα μέτρα διατήρησης, άρα μπορούμε με στοχευμένες δράσεις που θα εξασφαλίζουν μηδενική όχληση στις αποικίες του και κατάλληλους χώρους φωλεοποίησης να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη του πληθυσμού του.

Pelican census sites 2022 map


LIFE Pelican logos

 

 

Mειωμένοι οι πληθυσμοί των Αργυροπελεκάνων σε Ελλάδα και Βαλκάνια https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_Pelicans_ThNaziridis.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας