en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Α. Σακούλης
Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων:
Εγκαινιάζεται η δράση του ΟΣΑ ΤΟ 2004
του Κ. Παπακωνσταντίνου

Εσωτερικό του ΟΣΑ Πραγματικότητα γίνεται τελικά ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων (ΟΣΑ) και ξεκινά και επισήμως πλέον την δράση του από το 2004.

Με μια απλή ματιά σε έναν χάρτη μπορεί κανείς όσο άπειρος κι αν είναι να καταλάβει την σημαντικότητα του νησιού των Αντικυθήρων για τη μετανάστευση των πουλιών. Η σημασία του νησιού εξηγεί και το ενδιαφέρον της ΕΟΕ να εγκαταστήσει εκεί σταθμό παρακολούθησης του μεταναστευτικού ρεύματος από την Αφρική προς την Ευρώπη και αντίστροφα.

Μοναδική όαση στεριάς, περικυκλωμένα από μίλια θάλασσας τα Αντικύθηρα αποτελούν τη μοναδική ευκαιρία ανάπαυλας για τα πουλιά στη μεταναστευτική διαδρομή τους.

Οι δακτυλιωτικές αποστολές στην περιοχή καθώς και η έρευνα μέχρι τώρα, στέφονται συνεχώς με επιτυχία αποδεικνύοντας την σημαντικότητα της περιοχής

Η ίδρυση του ΟΣΑ θα προσφέρει τη βάση για συστηματική πλέον καταγραφή στοιχείων, όπως αναφέρεται παρακάτω με λεπτομέρειες, δίνοντας έτσι σημαντική πληροφορία για τα είδη και τους πληθυσμούς τους και προωθώντας την ορνιθολογική έρευνα παγκοσμίου ενδιαφέροντος στην χώρα μας.

Επίσης για τα ίδια τα Αντικύθηρα ο σταθμός αποτελεί μια παγκόσμια προβολή, κάτι άλλωστε που αναγνωρίζουν έμπρακτα και οι ίδιοι οι κάτοικοι, αγκαλιάζοντας τον σταθμό και υποστηρίζοντας την ΕΟΕ στο δύσκολο έργο της προετοιμασίας του.

Ακόμη μένουν πολλά να γίνουν, άλλωστε πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση, αλλά οι υποδομές και η οργάνωση έχουν φτάσει πια σε ένα επίπεδο που διασφαλίζουν τη σωστή και συνεχή λειτουργία του σταθμού επιτυγχάνοντας έτσι τους βασικούς του στόχους.

Ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων (ΟΣΑ) θα έχει ως βασικούς στόχους:
 


 • την παρακολούθηση της μετανάστευσης με δακτυλιώσεις
   
 • την καταγραφή της μετανάστευσης των αρπακτικών με μετρήσεις των πουλιών που περνούν
   
 • την παρακολούθηση και προστασία των σημαντικών ειδών πουλιών στα Αντικύθηρα και τις γύρω νησίδες με έμφαση στον Μαυροπετρίτη
   
 • την εκπαίδευση νέων δακτυλιωτών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό
   


Το βασικό σχέδιο περιλαμβάνει την οργάνωση δίμηνων περιόδων δακτυλιώσεων μια την άνοιξη και μια το φθινόπωρο. Ο βασικός κορμός των δακτυλιωτών αρχικά θα προέρχεται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η διαμονή προσωρινά θα γίνεται στο σταθμό μέχρι να ετοιμαστεί ειδικός χώρος όπου θα φιλοξενούνται οι δακτυλιωτές.

Η καταγραφή της μετανάστευσης των αρπακτικών θα γίνεται κυρίως για δύο μήνες το φθινόπωρο με καταμετρητές τοποθετημένους σε δύο στρατηγικά σημεία του νησιού (αν και ο ίδιος ο σταθμός αποτελεί καλό παρατηρητήριο).

Επίσης θα συνεχιστεί η φύλαξη και η παρακολούθηση των αποικιών του Μαυροπετρίτη. Η εκπαίδευση νέων ελλήνων δακτυλιωτών θα γίνει κυρίως το φθινόπωρο (περίοδος 20 Αυγούστου – 20 Οκτωβρίου).

Εκτός από δακτυλιωτές, η ΕΟΕ σχεδιάζει να προσφέρει και στο ευρύτερο κοινό των παρατηρητών και των υποστηρικτών της την ευκαιρία να συμμετέχουν στις δράσεις του ΟΣΑ.

Έτσι συνολικά ο ΟΣΑ σταδιακά θα μπορέσει να αποτελέσει βάση για όποιον θέλει να αναπτύξει τις δραστηριότητες που αναφέρονται στη συνέχεια:
 


 • Να δακτυλιώσει πουλιά
   
 • να εκπαιδευτεί ως δακτυλιωτής
   
 • να παρατηρήσει πουλιά
   
 • να συμβάλει με πολλούς τρόπους στην λειτουργία του ΟΣΑ καθώς χρειάζονται και άλλες υποστηρικτικές εργασίες όπως παρακολούθηση του σταθμού, συντήρηση αλλά και πολλές συμπληρωματικές εργασίες που απομένουν να ολοκληρωθούν.
   


Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε κάποια η περισσότερες από τις παραπάνω δράσεις μπορεί να επικοινωνήσει με την ΕΟΕ. Η υλοποίηση της δράσης ενδέχεται να γίνει μελλοντικά ανάλογα με τις ανάγκες του ΟΣΑ. Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να συμμετέχει στις δράσεις του ΟΣΑ είναι να διαθέτει χρόνο, ιδανικά δύο εβδομάδες, για να μεταβεί στο νησί.

Με την έναρξη λειτουργίας του ΟΣΑ ένα παλιό όραμα της ΕΟΕ πήρε σάρκα και οστά παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετώπισε. Ο νέος σταθμός υλοποιήθηκε χάρη στην επιμονή και την πίστη για την σημασία του, καθώς και στην έμπρακτη υποστήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη χωρίς την υποστήριξη του οποίου δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Η ΕΟΕ επομένως ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα αλλά και τον κ. Τάσο Λεβέντη για την κρίσιμη υποστήριξή τους στο έργο της.

 

Οιωνός: Τεύχος 19

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr