en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Θ.Κομηνός
Συχνές Ερωτήσεις

Πρόσβαση

Τα Αντικύθηρα συνδέονται με την ενδοχώρα μόνο δια θαλάσσης. Υπάρχει ελικοδρόμιο για επείγοντα περιστατικά. Το νησί εξυπηρετείται ακτοπλοϊκώς πέντε φορές την εβδομάδα. Μία από Πειραιά (μέσω Κυθήρων), δύο από Κίσσαμο και δύο από Γύθειο (μέσω Κυθήρων). Το φυσικό λιμάνι των Αντικυθήρων έχει βόρειο προσανατολισμό και είναι εκτεθειμένο στους δυνατούς βοριάδες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν ο άνεμος έχει ένταση μεγαλύτερη από 6 μποφόρ, το πλοίο δεν μπορεί να δέσει. Επομένως δεν μπορεί κανείς να είναι 100% σίγουρος για την ημερομηνία της άφιξης ή της αναχώρησης του. Συστήνεται σε όλους τους εθελοντές και επισκέπτες να σχεδιάζουν το ταξίδι τους αφήνοντας μερικές μέρες περιθώριο ιδιαίτερα για την αναχώρηση. Για τα δρομολόγια του πλοίου επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της LANE Lines: https://www.lane-kithira.com/

Διαμονή

Οι εθελοντές του Ο.Σ.Α διαμένουν σε ξενώνα που ανεγέρθηκε πρόσφατα για τον σκοπό αυτό. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 10 άτομα αλλά πρέπει να φέρετε τον υπνόσακο σας. Υπάρχουν 2 WC, αντρών και γυναικών και καλά οργανωμένη κουζίνα για μαγείρεμα.

Διατροφή

Βασικές προμήθειες για πρωινό και μαγείρεμα παρέχονται από το πρόγραμμα. Στο νησί υπάρχει μία ταβέρνα η οποία είναι και παντοπωλείο. Συνήθως την επισκεπτόμαστε 2-3 φορές την εβδομάδα (μέσω κόστος ανά άτομο 8-12€). Γενικά δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία φαγητών και οι χορτοφάγοι ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εύρεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Πόσιμο νερό έρχεται σε καθημερινή βάση από πηγή, ενώ για όλες τις υπόλοιπες χρήσης χρησιμοποιείται βρόχινο από δεξαμενή. Γενικά υπάρχει έλλειψη νερού στο νησί και πρέπει όλοι να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερο.

Νοικοκυριό

Το κτήριο του Ο.Σ.Α είναι πάντα τακτοποιημένο και καθαρό. Οι εθελοντές αναλαμβάνουν κυκλικά μικρά καθήκοντα ακολουθώντας την εβδομαδιαία φόρμα.

Επικοινωνία

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ενώ ο Ο.Σ.Α διαθέτει και σταθερό τηλέφωνο. Τηλέφωνα δεν επιτρέπονται, εκτός από επείγοντες περιπτώσεις, αλλά μπορείτε να δώσετε το νούμερο για να σας πάρουν. Υπάρχει σύνδεση με το internet η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έλεγχο αλληλογραφίας αλλά όχι για surfing ή εργασία. Το νησί διαθέτει ταχυδρομικό πρακτορείο.

Πράγματα που χρειάζεστε

Στα Αντικύθηρα δεν υπάρχει ΑΤΜ, φαρμακείο και super market. Φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα για όλη την διάρκεια της παραμονή σας. Μην ξεχάσετε καπέλο, αντηλιακό, κιάλια και καλή διάθεση και θα έχετε όμορφες στιγμές να θυμάστε.

Νέα από το blog του Ορνιθολογικού Σταθμού Αντικυθήρων

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων,
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr