en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Ι.Φουφόπουλος
20 Ιουλίου 2010
Νέα απογραφή του πληθυσμού του Αιγαιόγλαρου στην Ελλάδα
Δανάη Πορτόλου & Victoria Saravia

Κατά τη φετινή ανοιξιάτικη περίοδο, οι ομάδες πεδίου της Ορνιθολογικής υλοποίησαν την δεύτερη απογραφή του ελληνικού πληθυσμού του Αιγαιόγλαρου (Larus audouinii) στα πλαίσια του προγράμματος LIFE για τα θαλασσοπούλια (2009-2012). Η φετινή απογραφή, που κάλυψε το 90% του εθνικού πληθυσμού, επαναλαμβάνεται για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, τότε που η Ορνιθολογική πραγματοποίησε ένα πρόγραμμα LIFE αποκλειστικά αφιερωμένο στην προστασία του είδους (1997-1999).

Μπορεί κανείς να εκτιμήσει την δυσκολία της δράσης αυτής εάν αναλογιστεί τον τεράστιο χώρο που πρέπει να καλυφθεί μέσα σε μια περιορισμένη χρονική περίοδο, καλύπτοντας εκατοντάδες μικρές νησίδες. Για να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο σύνθετα, το σπάνιο αυτό είδος γλάρου, έχει την συνήθεια να αλλάζει νησίδα αναπαραγωγής από χρονιά σε χρονιά. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να πραγματοποιούνται απογραφές όλων των νησίδων γύρω από κάθε νησί, ακόμη και εάν βρεθεί η αποικία αναπαραγωγής καθώς, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται η τάση να διασπώνται οι αποικίες σε πολλές μικρότερες. 

Μια πρώτη σύγκριση μεταξύ των φετινών μετρήσεων και αυτών της προηγούμενης δεκαετίας, δείχνει ότι ο πληθυσμός ναι μεν καταλαμβάνει τις ίδιες περίπου αναπαραγωγικές περιοχές, αλλά έχει υποστεί μια φανερή μείωση. Η σοβαρότητα καθώς και οι παράγοντες που έχουν συντελέσει σε αυτή την μείωση μένουν να εξακριβωθούν και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του προγράμματος για να βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα.Αιγαιόγλαρος με τοποθετημένο πομπό

Μια ενδιαφέρουσα και αναγκαία δράση που εφαρμόζεται φέτος σε δεύτερη συνεχή χρονιά στα πλαίσια του προγράμματος LIFE για τα θαλασσοπούλια και αποσκοπεί στην αναγνώριση των θαλάσσιων ΙΒΑ, είναι και η παρακολούθηση και χαρτογράφηση των περιοχών τροφοληψίας του είδους μέσω της μεθόδου της τηλεμετρίας. Φέτος τοποθετήθηκαν πομποί σε ενήλικα άτομα κατά την περίοδο επώασης των αυγών στις περιοχές των Β. Δωδεκανήσων και της Σκύρου. Τα δεδομένα που προέρχονται από τους πομπούς επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις μας, ότι δηλαδή οι Αιγαιόγλαροι τρέφονται κυρίως κοντά στην ακτογραμμή και σε κοντινή απόσταση από την αποικία αναπαραγωγής. 

Τοποθέτηση πομπού και δαχτυλιδιού σε ΑιγαιόγλαροΟι δράσεις για το είδος φέτος όμως αφορούσαν ακόμη και τη συστηματική παρακολούθηση των σημαντικότερων αποικιών του Αιγαιόγλαρου για την εξαγωγή της αναπαραγωγικής επιτυχίας, καθώς και δακτυλιώσεις νεοσσών, δράσεις που συνεχίζονται σχεδόν αδιάλειπτα από το παλαιότερο πρόγραμμα για το είδος. Από το 1997, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα των δακτυλιώσεων έχουν πλέον τοποθετηθεί πάνω από 520 κόκκινα πλαστικά δαχτυλίδια σε νεοσσούς, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε δεδομένα για την χειμερινή διασπορά του είδους. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χειμερινές επανευρέσεις ανήλικων Αιγαιόγλαρων σε υγρότοπους της Λιβύης και της Τυνησίας οι οποίοι προέρχονται από ελληνικές αποικίες.

 

 

Θαλασσοκόρακας & Αιγαιόγλαρος

Θαλασσοκόρακας & Αιγαιόγλαρος

Φωτογραφικό αρχείο

LIFE Natura 2000

LIFE07 NAT/GR/000285
Υλοποίηση δράσεων διατήρησης για τον Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο και αναγνώριση Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (ΜΟm), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το TEI Ioνίων Νήσων και την Πορτογαλική Ορνιθολογική Εταιρεία (SPEA), με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.
Εμφανίσεις: 603365
Τελευταία ενημέρωση: 23 Ιουλίου 2020

Ανάδοχος

Εταίροι

Χορηγός

Υποστηρικτές

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (ΜΟm) Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) TEI Ioνίων Νήσων Πορτογαλική Ορνιθολογική Εταιρεία (SPEA) Ιδρύμα Α.Γ. Λεβέντη
attica group superfast ferries blue star ferries Anek Superfast ANEK
Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr