en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
20 Φεβρουαρίου 2020
Περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία της Ζακύνθου
Μαθαίνουμε για τη μετανάστευση των πουλιών, ζητάμε να μπει τέλος στην ανοιξιάτικη λαθροθηρία

Η άνοιξη πλησιάζει, μαζί της και τα μεταναστευτικά πουλιά, που σύντομα θα αφήσουν τους τόπους διαχείμασής τους στην Αφρική για να ξεκινήσουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς τις περιοχές όπου φωλιάζουν στην Ευρώπη.

Περιμένοντας τα Τρυγόνια να επιστρέψουν και πάλι στα νησιά του Ιονίου, η Εκπαιδευτική Ομάδα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας βρέθηκε και πάλι στη Ζάκυνθο, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ενάντια στο έγκλημα κατά των άγριων πουλιών, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών και των εκπαιδευτικών σχετικά με τη μετανάστευση των πουλιών και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως το παράνομο ανοιξιάτικο κυνήγι του Τρυγονιού.

Παρουσιάστηκε ένα εμπλουτισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες εικαστικής και σωματικής έκφρασης, που ενθουσιάζουν και κινητοποιούν τα παιδιά, αλλά και τους εφήβους. Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν Δημοτικά Σχολεία της πόλης της Ζακύνθου, περιοχών όπου το ανοιξιάτικο κυνήγι αποτελεί μια αμφιλεγόμενη «παράδοση», απομακρυσμένων κοινοτήτων του νησιού, καθώς και στους μεγαλύτερους μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Λιθακιάς και του Μουσικό Γυμνασίου και Λυκείου Ζακύνθου.

Οι συζητήσεις και τα παιχνίδια συνάρπασαν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με όλους να συμμετέχουν ενεργά και να ζητούν ακόμη περισσότερο παιχνίδι και γνώση για τα μεταναστευτικά πουλιά και την προστασία τους. Τα παιδιά συνέχισαν για μέρες να παίζουν με τις μάσκες Τρυγονιών και άλλων μεταναστευτικών πουλιών στο προαύλιο του σχολείου και πήραν μαζί τους στο σπίτι τις ζωγραφιές με την ομορφιά των πουλιών και το μήνυμα για την ανάγκη εξασφάλισης ασφαλών μεταναστευτικών διαδρομών. Ειδικά στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο του νησιού, οι έφηβοι καλλιτέχνες ενθουσιάστηκαν με το εργαστήρι slam poetry (προφορικής παραστασιακής ποίησης) που στήθηκε ειδικά γι’ αυτούς. Τους επόμενους μήνες αναμένουμε τα ποιήματα και τα τραγούδια ενάντια στο παράνομο ανοιξιάτικο κυνήγι που ετοιμάζουν οι νεαροί δημιουργοί.

 

Μέχρι σήμερα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει  περισσότεροι από 1.300 μαθητές/τριες Δημοτικού και 280 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και περισσότεροι από 130 εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, ενώ υλοποιήθηκε επίσης ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Λιθακιάς και τις Διευθύνσεις Π/Βάθμιας και Δ/Βάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού.

Για ακόμη μία φορά, τα παιδιά μας έδειξαν το προφανές: είναι τουλάχιστον ανόητο να σκοτώνεις πουλιά που έρχονται να φωλιάσουν και ότι καμία τέτοια δραστηριότητα δεν μπορεί να θεωρείται παραδοσιακή. Η φύση της Ζακύνθου ανήκει σε όλους μας, ειδικά στη νέα γενιά, που έχει το δικαίωμα να μπορεί να βλέπει τα Τρυγόνια να επιστρέφουν κάθε άνοιξη στο Ιόνιο, σε ασφαλείς βιότοπους.

 


Οι δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «Ευαισθητοποίηση και Ανάπτυξη Ικανοτήτων ενάντια στο Έγκλημα κατά των Άγριων Πουλιών στις χώρες προτεραιότητας κατά μήκος των μεταναστατευτικών διαδρομών» (LIFE17 GIE/NL/000599), που υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος MAVA και από ίδιους πόρους των δικαιούχων. Η περίοδος υλοποίησης του Προγράμματος είναι 3,5 χρόνια (1η Σεπτεμβρίου 2018 - 28 Φεβρουαρίου 2022) και υποστηρίζεται από μια συμμαχία εθνικών εταίρων της BirdLife International από Κροατία, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, ενώ συντονίζεται από τη BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.

https://flightforsurvival.org/life-against-bird-crimes-gr/

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr