search

Βάζουμε ΤΕΛΟΣ στη δηλητηρίαση της ζωής της υπαίθρου!

Εκδηλώσεις ενημέρωσης ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων διοργανώνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ

Ανοιχτές εκδηλώσεις με θέμα τις σοβαρές επιπτώσεις από τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στη ζωή της υπαίθρου και τον άνθρωπο διοργανώνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ) σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και κατά τόπους φορείς της Δυτικής και Κεντρικής Ελλάδας. 

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις καταστροφικές συνέπειες της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αλλά και γενικότερα στη ζωή της υπαίθρου. Αν και παράνομα εδώ και δεκαετίες, τα δηλητηριασμένα δολώματα («φόλες») παραμένουν μια κοινή και εξαιρετικά επιζήμια πρακτική που συνεχίζει να πλήττει τη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο χωρίς να κάνει διακρίσεις.

Άγρια ζώα, ζώα εργασίας αλλά και δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα πεθαίνουν από δηλητηρίαση κάθε χρόνο, την ώρα που σπάνια και απειλούμενα είδη γυπών όπως ο Ασπροπάρης και ο Γυπαετός έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης. Επειδή τα δηλητηριασμένα δολώματα δεν δρουν επιλεκτικά, πολλά είδη άγριας πανίδας όπως αρκούδες, αλεπούδες, αρπακτικά πουλιά και άλλα πτωματοφάγα και σαρκοφάγα είδη απειλούνται από αυτήν την παράνομη πρακτική, ενώ ένα και μόνο δόλωμα αρκεί για να σκοτώσει δεκάδες ζώα. Παράλληλα, απειλείται σοβαρά και η δημόσια υγεία εξαιτίας των εξαιρετικά τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται.

Συνολικά, θα πραγματοποιηθούν έξι (6) εκδηλώσεις σε Άρτα, Ιωάννινα, Πράμαντα, Καρδίτσα, Μέτσοβο και Καλαμπάκα, με ομιλητές από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση των δράσεων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα, ενημερωτικές παρουσιάσεις για τη φύση και τη βιοποικιλότητα της περιοχής και τη συνύπαρξη με τον άνθρωπο, προβολή βίντεο, κινητή έκθεση φωτογραφίας καθώς και συζήτηση για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του κρίσιμου προβλήματος της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα διατεθεί ενημερωτικό υλικό. 

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Σας περιμένουμε!

 

Antipoison OFYPEKA promo banner Event ARTA fb     Antipoison OFYPEKA promo banner Event IOANNINA fb
Antipoison OFYPEKA promo banner Event PRAMANTA fb     Antipoison OFYPEKA promo event SoMe Karditsa
Antipoison OFYPEKA promo event SoMe Metsovo     Antipoison OFYPEKA promo SoMe Kalampaka fb

Το αντίδοτο στη δηλητηρίαση της υπαίθρου είναι στο χέρι όλων μας!

Περισσότερες πληροφορίες για την Εκστρατεία του ΟΦΥΠΕΚΑ ενάντια στη δηλητηρίαση της ζωής της υπαίθρου ΕΔΩ

 

Ανοιχτές εκδηλώσεις ενάντια στη δηλητηρίαση της ζωής της υπαίθρου https://ornithologiki.gr/images/banners/slider_banner_Antipoison_Mavrogypas_OFYPEKA.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας