search

Κοινές θέσεις ενάντια στην επαναφορά των σχεδίων της εκτροπής του Αχελώου διατυπώνουν τέσσερις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις

Οι οργανώσεις Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της ΦύσηςΕλληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και WWF Ελλάς, υπέβαλαν κοινά σχόλια στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για τη 2η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) και συγκεκριμένα των ΣΔΛΑΠ των Υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (EL04) και Θεσσαλίας (EL08), κατά το σκέλος που τα προσχέδια επιχειρούν να επαναφέρουν το έργο της μερικής εκτροπής του ποταμού Αχελώου από το ένα υδατικό διαμέρισμα στο άλλο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διατυπώνουν για άλλη μία φορά την πάγια θέση τους ότι το φαραωνικό σχέδιο της εκτροπής είναι απαρχαιωμένο και δεν συνάδει με τους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως δέχθηκε και η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την απόφαση υπ’ αριθμ. 26/2014.

Επιπρόσθετα, τέτοια έργα εναντιώνονται και υπονομεύουν την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Οδηγίας-Πλαίσιο για τα ύδατα 2000/60/ΕΚ, τους Στόχους Διατήρησης και εν γένει την αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ), καθώς και τους Στόχους προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και προστασίας της βιοποικιλότητας που εντάσσονται στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση Κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης ως μέρος της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα έως το 2030.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο όπως ανέβηκε στη σελίδα της διαβούλευσης

Οργανώσεις: ΟΧΙ στην επαναφορά των σχεδίων εκτροπής του Αχελώου https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_reeds.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας