search

Συμμετοχή της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τους Γύπες 

Τις δράσεις που αναπτύσσει και υλοποιεί για τη διατήρηση των γυπών είχε την ευκαιρία να προβάλει η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ στο πλαίσιο του European Vulture Conference 2023, του κορυφαίου Συνεδρίου για τη διατήρηση των «καθαριστών της φύσης» που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στο Cáceres της Ισπανίας.

Με δύο κεντρικούς ομιλητές και συμβολή στη συγγραφή πολλών εργασιών που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το έργο της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ για την παρακολούθηση και τη διατήρηση των γυπών στη χώρα μας έγινε γνωστό σε εκατοντάδες επιστήμονες και ειδικούς στην προστασία αυτών των πολύτιμων για τα οικοσυστήματα ειδών, πολλά από τα οποία κινδυνεύουν ακόμα και με εξαφάνιση.

 VCF EuropeanVultureConference 2023  2023 Victoria Saravia European Vulture Conference 2 small 

Το καθεστώς διατήρησης του Όρνιου και τις δράσεις του Προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA για την προστασία τριών ειδών γυπών της Ελλάδας, όπως η χαρτογράφηση ευαισθησίας κρίσιμων ενδιαιτημάτων, παρουσίασε ο Αποστόλης Καλτσής, ενώ η Victoria Saravia-Mullin, έκανε μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων πιλοτικών δράσεων για την πρόληψη της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» και πλέον συνεχίζονται από το διασυνοριακό Πρόγραμμα LIFE BalkanDetox που συμμετέχει και η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΉ.

2023 Victoria Saravia European Vulture Conference  2023 Apostolis Kaltsis European Vulture Conference 5

Παράλληλα με τις ομιλίες, τα μέλη της ομάδας της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις εξελίξεις και τις πλέον σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζονται πανευρωπαϊκά για την προστασία των γυπών καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις με ειδικούς από άλλες χώρες όπως και με τους ανθρώπους του Vulture Conservation Foundation (VCF), συντονιστή του LIFE BalkanDetox και διοργανωτή του Συνεδρίου.

Πέραν της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, αξίζει να σημειωθεί πως σημαντική ήταν γενικά η ελληνική παρουσία στο Συνέδριο, με παρουσιάσεις από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

EVConference 2023 greek delegation VCF

Σημαντική ήταν η εκπροσώπηση φορέων και οργανώσεων από την Ελλάδα. Από αριστερά: Σταύρος Ξηρουχάκης (ΜΦΙΚ), Αποστόλης Καλτσής και Βικτώρια Σαράβια (ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ), Δημήτρης Βαβύλης (ΟΦΥΠΕΚΑ), Έλα Κρετ (ΕΠΒΦ), Τάσος Μπούνας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Πάνος Κορδοπάτης (ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ), Σύλβια Ζακκάκ (ΟΦΥΠΕΚΑ). Φωτ.: Vulture Conservation Foundation

 

Οι δράσεις της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στο European Vulture Conference https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_Ornio_Matzarovo_Ivaylo_Zafirov.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας