search

Ο αγώνας, όπως κάθε χρόνο, διεξήχθη μέσα στα όρια του νομού Αττικής και είχε ως σημείο τερματισμού το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης». 13 ομάδες αποτελούμενες από 48 άτομα επισκέφθηκαν 32 βιότοπους, παρατηρώντας και καταγράφοντας τον «αττικό κόσμο των πουλιών». Λόφοι, πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι, υγρότοποι είναι σήμερα «νησιά» μέσα στον αφιλόξενο τσιμεντένιο περίγυρο, αποτελώντας έτσι καταφύγια άγριας ζωής μέσα στην πόλη.

Σχινιάς, Πεντέλη, Πάρνηθα, Λυκαβηττός, Πικροδάφνη, Αττικό Άλσος, Πάρκο «Α. Τρίτσης», Εθνικός Κήπος, Υμηττός αποτελούν «αστικούς βιότοπους» με μεγάλη οικολογική αξία αλλά και μερικές από τις πιο όμορφες περιοχές της Αθήνας και της Αττικής.

Ο άγνωστος φυσικός πλούτος της Αττικής, όλες αυτές οι μικρές και μεγάλες οάσεις ζωής, εξερευνήθηκαν με τον πλέον ψυχαγωγικό τρόπο, την παρατήρηση πουλιών (birdwatching). Στο πλαίσιο του αγώνα παρατηρήθηκαν 150 είδη, ανάμεσα σε αυτά και κάποια ιδιαίτερα σπάνια για την Αττική όπως η Κιτροσουσουράδα, ο Στεπόκιρκος, η Σταχτιά Νανοσκαλίδρα, η Πετροτουρλίδα, ο Βουνοτσιροβάκος και το Βλαχοτσίχλονο.

Εκτός από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της εξερεύνησης της φύσης της Αττικής, η καταγραφή της παρουσίας των πουλιών στον αστικό χώρο είναι σημαντικός ως δείκτης ποιότητας της ζωής μας. Τα πουλιά αποτελούν έναν από τους καλύτερους περιβαλλοντικούς δείκτες. Η παρουσία ειδών και οι πληθυσμοί τους δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για το επίπεδο περιβάλλοντος στο οποίο εμείς ζούμε, δείχνοντας μας έτσι ότι τα «πράσινα νησιά» μέσα στην πόλη είναι απαραίτητα καταφύγια και για μας τους ίδιους.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

5ος Αττικός Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών https://ornithologiki.gr/images/nea/photo_news_balader.jpg Pavlos

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας