en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Α. Σακούλης
Ελληνικοί Αρτέμηδες στα νερά του Ισημερινού στον Ατλαντικό
του Dietrich Ristow

Στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ορνιθολογικής Ένωσης στο Γκντάνσκ της Πολωνίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι D. Ristow, P. Berthold, D. Hashmi και U. Querner παρουσίασαν ένα πόστερ με τίτλο "Δορυφορική Παρακολούθηση της Μετανάστευσης του Αρτέμη Calonectris diomedea στη Μεσόγειο".

Οι συγγραφείς είχαν άδεια από το Υπ. Γεωργίας να εφαρμόσουν δορυφορικούς πομπούς σε Αρτέμηδες για να αποκαλύψουν τις μετακινήσεις τους το χειμώνα.

Τέσσερις αρσενικοί Αρτέμηδες συνελήφθησαν σε αποικία του είδους κοντά στην Κρήτη στο τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου, τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 1998.

Πάνω στην πλάτη τους τους εφαρμόστηκαν πομποί βάρους 22 γραμμαρίων ο καθένας. Προγραμματίστηκαν έτσι ώστε να εκπέμπουν σήμα κάθε πέντε ημέρες έτσι ώστε να εντοπίζονται όταν ο δορυφόρος ARGOS περνά από πάνω.

Αρτέμης Calonectris diomedea, φωτ: Γ.Χανδρινός Απρόσμενα, οι Αρτέμηδες μετακινήθηκαν πρώτα στην ακτή της Αιγύπτου και της Λιβύης και έμειναν εκεί μέχρι που άρχισαν να μεταναστεύουν στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου.

Τότε άρχισαν να μετακινούνται ξανά, βγαίνοντας από τη Μεσόγειο και φτάνοντας πολύ γρήγορα στις ακτές της Μαυριτανίας και της Σενεγάλης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι οι δύο μοναδικές επανευρέσεις δακτυλιωμένων Αρτέμηδων από την Ελλάδα στον Ατλαντικό επίσης προέρχονται από τη Σενεγάλη το Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Στη συνέχεια τα πουλιά παρέμειναν στα νερά του Ισημερινού, νότια από τη Σενεγάλη και την Ακτή Ελεφαντοστού. Σε δύο από τα πουλιά, οι μπαταρίες των πομπών εξαντλήθηκαν όσο αυτά βρίσκονταν ακόμη στην περιοχή διαχείμανσης.

Τα άλλα δύο ξεκίνησαν το ταξίδι επιστροφής στα τέλη Φεβρουαρίου και το τελευταίο σήμα ήταν περίπου 500 χιλιόμετρα δυτικά της Μαδέρας στις 8 Απριλίου του 1999.

Το τελευταίο από αυτά τα πουλιά είχε παρακολουθηθεί για περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα για 190 μέρες, μέχρι που η μπαταρία εξαντλήθηκε.

Τα 22 γραμμάρια που ζύγιζε ο κάθε πομπός αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 5% του σωματικού βάρους ενός Αρτέμη και δεν φαίνονται πολλά εάν συγκριθούν με το βάρος του αυγού που κουβαλά το θηλυκό (14% του σωματικού βάρους) ή με το βάρος ενός μέσου γεύματος που μεταφέρεται στους νεοσσούς (10%).

Στη συζήτηση ωστόσο της παρουσίασής τους, οι συγγραφείς τόνισαν ότι οι Αρτέμηδες με τους πομπούς έδειξαν να καθυστερούν στο ταξίδι επιστροφής τους και ότι το διεθνώς αποδεκτό όριο βάρους για τους πομπούς του 5% θα πρέπει να επανεκτιμηθεί.

Email RSS Facebook Twitter YouTube
Copyright © 2017 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr