search

Την εναντίωση της στη χρήση ζώων και συγκεκριμένα αρπακτικών πουλιών για εκδηλώσεις και γενικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς εξέφρασε η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία με επιστολή της στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυρά.

Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, έχει επανειλημμένα επισημάνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  ότι οι δημόσιες επιδείξεις και η προβολή δράσεων με εκπαιδευμένα αρπακτικά πουλιά (αετοί, γεράκια, γερακίνες, ξεφτέρια, κίρκοι κ.λπ.) είναι αντίθετες με τις πρακτικές και το πνεύμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας αλλά και ηθικής, αφού προωθούν τη βαθιά ανθρωποκεντρική ιδέα του ανθρώπου-γητευτή της φύσης. Στη σημερινή εποχή, η προστασία της βιοποικιλότητας εστιάζει στην αξία της άγριας φύσης και των άγριων ειδών όταν ζουν ελεύθερα στη φύση.

Υπάρχουν τρόποι να απολαύσουμε και να θαυμάσουμε τους αετούς! Στο φυσικό τους περιβάλλον μέσω της παρατήρησης και της προώθησης εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Όχι ως κατοικίδια.

Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε πριν από 50 χρόνια, όταν τα αρπακτικά πουλιά ήταν ακόμη επικηρυγμένα και υπέφεραν από καταδίωξη, σήμερα προστατεύονται από την διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Επιδείξεις με αιχμάλωτα αρπακτικά όχι μόνο δεν συνεισφέρουν στο φιλοπεριβαλλοντικό αίσθημα αλλά αντίθετα δημιουργούν σύγχυση, καθώς συγχέουν τα άγρια είδη με κατοικίδια που ζουν κοντά στον άνθρωπο.

Ο ισχυρισμός του κ. Αμυρά ότι η νομοθεσία προβλέπει τέτοιες «χρήσεις» εφόσον συμβαίνουν «στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων», δεν ευσταθεί. Δεν υπάρχουν λαϊκές ή τοπικές παραδόσεις που αφορούν την εκτροφή και χρήση αρπακτικών στην Ελλάδα που να δικαιολογούν την αναβίωση ενός τέτοιου «εθίμου». Η περίοπτη θέση που έχουν οι αετοί και άλλα αρπακτικά στην λαϊκή παράδοση προέρχεται από τον θαυμασμό που προκαλούσαν όταν τα παρατηρούσαν ελεύθερα –όχι αιχμάλωτα.

Δεν αρμόζει, λοιπόν, ο ίδιος ο Υφυπουργός να δικαιολογεί τη χρήση ζώων σε εκδηλώσεις, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της νομοθεσίας, αλλά και την παγίωση στην κοινή αντίληψη ότι οι νόμοι μπορούν να ερμηνεύονται κατά το δοκούν, τη στιγμή που έχουν δοθεί σημαντικές μάχες να ανατραπεί ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονταν με τη φύση και τα ζώα.

Καλούμε τον Υφυπουργό να σταθεί στο ύψος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την προστασία της βιοποικιλότητας και αφενός να τοποθετηθεί ενάντια στη χρήση ζώων για «άρτον και θεάματα» και αφετέρου να πρωτοστατήσει σε ουσιαστικές δράσεις προστασίας των άγριων ειδών από το πλήθος απειλών που αντιμετωπίζουν.

Όχι στα θεάματα με αετούς! Η θέση των αετών είναι στη φύση και όχι σε γήπεδα και πλατείες https://ornithologiki.gr/images/nea/header_banner_tropologia_Ierakothiria.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας