search

Τον Δεκέμβριο του 2004, και μετά από προεργασία ετών, ιδρύθηκε η επιτροπή που ασχολείται με τα σπάνια είδη πουλιών που κατά καιρούς παρατηρούνται στην Ελλάδα. Η επιτροπή αυτή ονομάζεται Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων (Ε.Α.Ο.Π.).

logo Rarities

Αποτελεί κοινή δραστηριότητα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π.), αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα από τους δύο αυτούς φορείς.

GreekColor Word WhiteBackground logo Κέντρου Δακτυλίωσης

  • Βασικοί σκοποί της Επιτροπής

    Οι βασικοί σκοποί της Ε.Α.Ο.Π. είναι η συστηματική παρακολούθηση, η καταγραφή και η αξιολόγηση των παρατηρήσεων που αφορούν:

    • εμφάνιση νέων ή σπάνιων ειδών πουλιών στην Ελλάδα,
    • ασυνήθιστα μεγάλες συγκεντρώσεις πουλιών όλων των ειδών,
    • εμφανίσεις ειδών εκτός της κύριας περιοχής κατανομής τους,
    • εμφανίσεις ειδών εκτός των περιόδων φυσιολογικής παρουσίας τους στην χώρα μας.

     

    Αρμοδιότητες της Επιτροπής

    Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της η Επιτροπή :

    1. Συντάσσει κατάλληλα έντυπα καταγραφής ορνιθολογικών παρατηρήσεων.
    2. Συλλέγει όλες τις παρατηρήσεις που κρίνει ότι είναι ενδιαφέρουσες, ακόμα και αυτές που δεν γνωστοποιήθηκαν αρχικά σε αυτήν.
    3. Παραλαμβάνει τα έντυπα καταγραφής που υποβάλλονται σε αυτήν και παρέχει αμερόληπτη αξιολόγηση τους, που βασίζεται στην διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία και εμπειρία.
    4. Ενημερώνεται για τις διεθνείς εξελίξεις σε θέματα αναγνώρισης και κατανομής πουλιών όπως και της συστηματικής.
    5. Διατηρεί ένα αρχειακό υλικό των εντύπων-παρατηρήσεων, με όλα τα συνοδευτικά στοιχεία (φωτογραφίες, σκίτσα, κ.α.).
    6. Συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα και μελέτη των πουλιών, δημοσιοποιώντας στοιχεία που αναφέρονται στην παρουσία και στην εξάπλωση τους στον ελληνικό χώρο.
    7. Ενημερώνει τα μέλη της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ και οποιοδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο για ότι καινούργιο προκύπτει σχετικά με παρατηρήσεις πουλιών που προσθέτουν νέα δεδομένα στη γνώση για την Ελληνική ορνιθοπανίδα
    8. Ενημερώνει την Επιστημονική Επιτροπή της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και ζητάει τη συμβολή και την συνεργασία της όταν κρίνει ότι αυτές είναι αναγκαίες, όπως επίσης και κάθε άλλου ατόμου ή φορέα μπορεί να συμβάλλει στο έργο της.
    9. Επεξεργάζεται τον κατάλογο των ειδών πουλιών της Ελλάδας, τον οποίο παρακολουθεί, συμπληρώνει και αναθεωρεί αν κριθεί αναγκαίο, με βάση τις διεθνείς εξελίξεις σε θέματα αναγνώρισης πουλιών και συστηματικής.

     

    Ο αρχικός κατάλογος της Επιτροπής βασίστηκε στο βιβλίο των Γ.Χανδρινού-Τ.Ακριώτη «The Birds of Greece», Helm, 1997 και περιλαμβάνει 422 είδη που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα μέχρι την 31/12/1995.

     

    Λειτουργία της Επιτροπής

    Η Επιτροπή είναι επταμελής και τα μέλη της είναι ισότιμα. Η θητεία των μελών της Επιτροπής είναι καταρχήν πενταετούς διάρκειας αλλά δεν υπάρχει καμία δέσμευση αν κάποιο μέλος επιθυμεί να αποχωρήσει για οποιονδήποτε λόγο.

    Σε περίπτωση αποχώρησης, η Επιτροπή αποφασίζει για κάθε νέο μέλος που θα την απαρτίζει. Μπορεί ακόμα αν επιθυμεί, να αυξήσει στο μέλλον τον αριθμό των μελών της, εφόσον κρίνει ότι η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε πιο εύρυθμη λειτουργία του έργου της. Η Επιτροπή διατηρεί ένα αριθμό συνεργατών που παρέχουν μόνιμη υποστήριξη στις δραστηριότητές της ή αποτελούν συμβούλους σε ειδικούς τομείς.

    Η Ε.Α.Ο.Π. συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά κάθε έτος.

    Με την υπάρχουσα επταμελής σύνθεση, απαρτία έχει ορισθεί ότι υπάρχει όταν είναι παρόντα τουλάχιστον τέσσερα μέλη.

    Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης ενός εντύπου λαμβάνεται με ομοφωνία των παρόντων μελών.

    Η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει να ληφθεί η γνώμη ειδικού (εντός ή εκτός Ελλάδας), αν κρίνει ότι θα βοηθήσει στην αξιολόγηση μιας παρατήρησης.

    Ένα έντυπο που έχει αρχικά απορριφθεί, επαναξιολογείται μόνο αν παρουσιαστούν νέα στοιχεία, που προέκυψαν από δεύτερο αιτούντα, και βοηθούν στην καλύτερη αξιολόγηση του.

    Τα έντυπα μπορεί να είναι υπό μορφή έκθεσης που συντάσσεται από τον παρατηρητή, ή υπό μορφή του εντύπου της Ε.Α.Ο.Π. Ο αιτών οφείλει:

    1. Να παρέχει μια πλήρη περιγραφή του(ων) πουλιού(ων) και τις περιστάσεις της παρατήρησης, αναλύοντας τα κριτήρια προσδιορισμού (αναγνώρισης)
    2. Να προσαρτήσει τα αντίγραφα των σημειώσεων, των σκίτσων, των φωτογραφιών και κάθε άλλου διαθέσιμου υλικού
    3. Να ονομάσει άλλους συμπαρατηρητές του, ικανούς να επιβεβαιώσουν την παρατήρηση

     

    Ενημέρωση - Επικοινωνία

    Οι αποφάσεις της επιτροπής, αποδοχή ή απόρριψη παρατηρήσεων, δημοσιοποιούνται μέσω των γραπτών ή ηλεκτρονικών μέσων που διαθέτει η Ε.Α.Ο.Π. και η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία αρχικά στους αιτούντες και στη συνέχεια σε όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους.

    Επίσης στο τέλος κάθε χρόνου δίνεται στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση της Ε.Α.Ο.Π., που περιλαμβάνει όλες τις αποφάσεις της για αποδοχή ή απόρριψη παρατηρήσεων, την ενημέρωση του καταλόγου των πουλιών της Ελλάδας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια έχει πραχθεί από αυτήν.

    Το αρχείο της Επιτροπής φυλάσσεται προσωρινά στο αθηναϊκό γραφείο της Ορνιθολογικής. και είναι εμπιστευτικό, δηλαδή δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Μπορεί όμως να τεθεί στην διάθεση των όποιων ενδιαφερομένων ύστερα από σχετική έγκριση της Επιτροπής και σε καμία περίπτωση χωρίς αυτήν.

    Η επικοινωνία με την επιτροπή γίνεται μέσω της Τ.Θ 3994, Τ.Κ. 10210, Αθήνα, με την απαραίτητη σημείωση: παραλήπτης να γράφεται η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία (στην οποία ανήκει η θυρίδα) και σε υποσημείωση για την Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων. Ακόμα μέσω των ηλεκτρονικών διευθύνσεων Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

     

    Σύνθεση της Επιτροπής

    Γιώργος Χανδρινός, Πρόεδρος
    Νίκος Προμπονάς, Γραμματέας
    Κώστας Παπακωνσταντίνου, Μέλος
    Μιχάλης Δρετάκης, Μέλος
    Αποστόλης Χριστόπουλος, Μέλος
    Νίκος Σαμαριτάκης, Μέλος
    Χαράλαμπος Αλιβιζάτος, Μέλος
     

    Μόνιμοι συνεργάτες της Επιτροπής είναι οι:

    Τριαντάφυλλος Ακριώτης, Γιάννης Τσουγκράκης, Didier Vangeluwe, Χρήστος Βλάχος, Ελένη Γαληνού, Πασχάλης Δουγαλής, Παναγιώτης Λατσούδης, Ελένη Μακρυγιάννη, Νίκος Πέτρου, Κλαίρη Παπάζογλου, Δημήτρης Μπερτζελέτος, Θόδωρος Κομηνός και Μαρία Δημάκη.

  • Ποιές παρατηρήσεις στέλνουμε στην Επιτροπή

    Α. Παρατηρήσεις ειδών που δεν έχουν αναφερθεί ποτέ πριν, δηλαδή όσων δεν περιλαμβάνονται στον πλήρη Κατάλογο των Πουλιών της Ελλάδας που ακολουθεί.

    Β. Παρατηρήσεις ειδών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και τα οποία:

    1. Έχουν λιγότερες από 50 καταγραφές στη χώρα μας. Τα είδη αυτά αριθμούνται παρακάτω στον Κατάλογο των Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας. [Σημειώστε ότι σε αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνονται και μερικά είδη τα οποία, με την αύξηση του αριθμού των παρατηρητών τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι εμφανίζονται μάλλον τακτικά στην Ελλάδα (π.χ. Στεπογέρακο). Ωστόσο οι δημοσιευμένες ή γενικότερα οι ευρύτερα γνωστές παρατηρήσεις για αυτά τα είδη παραμένουν λιγότερες από 50. Συνεπώς η Επιτροπή ενθαρρύνει τους παρατηρητές να στείλουν παρατηρήσεις από όλα τα είδη του καταλόγου, ασχέτως αν μερικά φαίνονται πολύ λιγότερο «σημαντικά» από τα υπόλοιπα].
    2. Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 50 φορές, ωστόσο οι παρατηρήσεις αυτών εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές είτε επειδή τα είδη αυτά έχουν γίνει πλέον πολύ σπάνια και οι σύγχρονες αναφορές είναι πολύ λίγες (π.χ. Λεπτομύτα), είτε επειδή παραμένουν ιδιαίτερα άγνωστα στη χώρα μας και οι καλά τεκμηριωμένες αναφορές είναι απαραίτητες για να γνωρίσουμε περισσότερα γι αυτά (π.χ. Υδροβάτης). Τα είδη αυτά περιλαμβάνονται επίσης στον σχετικό κατάλογο.
    3. Απαντούν σε περιοχές μακριά από την κανονική κατανομή τους (π.χ. σε νησιά όπου δεν έχουν ξανά παρατηρηθεί). Ως «κανονική κατανομή» θεωρούμε αυτή που αποτυπώνεται στους χάρτες του βιβλίου των Γ.Χανδρινού - Τ.Ακριώτη «The Birds of Greece», 1997.
    4. Είναι μεταναστευτικά είδη και απαντούν σε χρονική στιγμή κατά την οποία δεν αναμένεται να βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτές είναι αναφορές για πρώιμες ή πολύ καθυστερημένες εμφανίσεις κατά τη μετανάστευση, διαχείμαση ειδών που είναι μόνο καλοκαιρινοί επισκέπτες ή καλοκαιρινή παρουσία ειδών που θεωρούνται αποκλειστικά χειμερινοί επισκέπτες. Και σε αυτή την περίπτωση, ως βασική γνώση για τη φαινολογία της εποχιακής παρουσίας των ειδών, θεωρείται η παραπάνω έκδοση.
    5. Εμφανίζονται σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις, σε πολύ διαφορετικό από το συνηθισμένο βιότοπο και, γενικά, παρατηρήσεις που για κάποιο λόγο μπορεί να θεωρηθούν ασυνήθιστες ή δημιουργούν σημαντικά δεδομένα που άπτονται ζητημάτων προστασίας της φύσης (π.χ. εμφανίσεις ή μεγάλες συγκεντρώσεις ειδών σε νέες περιοχές, αλλαγή θέσεων φωλιάσματος κλπ).

     

    Διευκρίνιση: επειδή για τις Περιπτώσεις Β3, Β4 και Β5 δεν μπορεί πάντα κάποιος να είναι βέβαιος για το τι είναι «σημαντικό», η Επιτροπή ενθαρρύνει τους παρατηρητές να στείλουν όλες τις παρατηρήσεις που πιστεύουν ότι είναι σημαντικές, εξηγώντας και τον λόγο. Το ενδεχόμενο συσσώρευσης πλειάδας «μη σημαντικών» αναφορών υπάρχει. Ωστόσο η Επιτροπή κρίνει ότι, στην παρούσα φάση, είναι πιο σημαντικό να συγκεντρωθούν όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία για τα πουλιά της Ελλάδας.

    Σημείωση: η Επιτροπή θα αφαιρεί κάθε χρόνο από τον Κατάλογο των Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας τα είδη εκείνα των οποίων οι αποδεκτές παρατηρήσεις ξεπερνούν τις 50. Μπορεί όμως και να προσθέσει κάποια, αν κριθεί ότι ανάγκες προστασίας της άγριας φύσης το απαιτούν.

    Βαθμός Τεκμηρίωσης: κάθε παρατήρηση που κατατίθεται στην Επιτροπή πρέπει να τεκμηριώνεται με όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να προσδιορίσουν με ασφάλεια το συγκεκριμένο είδος. Η Επιτροπή δεσμεύεται να ζητήσει επιπλέον στοιχεία για παρατηρήσεις που κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές.

     

    Sylvia nana ManosVatzolas cr  Egretta gularis Kastoria 042021 SamarasKurillos cr

    Ερημοτσιροβάκος Sylvia nana (Φωτ. Μάνος Βατζόλας), Θαλασσοτσικνιάς Egretta gularis (Φωτ. Κύριλλος Σαμαράς)

     

    Κατάλογος των Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας

    List compiled by: Hellenic Rarities Committee
      Species Scientific Name
    1 Bean Goose Anser fabalis
    2 Snow Goose Anser caerulescens
    3 Brant Goose Branta bernicla
    4 Blue-winged Teal Anas discors
    5 Marbled Duck Marmaronetta angustirostris
    6 Common Eider Somateria mollissima
    7 Long-tailed Duck Clangula hyemalis
    8 Common Scoter Melanitta nigra
    9 Velvet Scoter Melanitta fusca
    10 Black Francolin Francolinus francolinus
    11 Black Grouse Tetrao tetrix
    12 Great Northern Loon Gavia immer
    13 Great Shearwater Puffinus gravis
    14 Balearic Shearwater Puffinus mauretanicus
    15 European Storm Petrel Hydrobates pelagicus
    16 Western Reef Egret Egretta gularis
    17 Black Heron Egretta ardesiaca
    18 Black-winged Kite Elanus caeruleus
    19 Amur Falcon Falco amurensis
    20 Barbary Falcon Falco pelegrinoides
    21 Corn Crake Crex crex
    22 Allen’s Gallinule Porphyrio alleni
    23 Purple Swamphen Porphyrio porphyrio
    24 Demoiselle Crane Grus virgo
    25 Little Bustard Tetrax tetrax
    26 Houbara Bustard Chlamydotis undulata
    27 Great Bustard Otis tarda
    28 Pacific Golden Plover Pluvialis fulva
    29 Sociable Lapwing Vanellus gregarius
    30 White-tailed Lapwing Vanellus leucurus
    31 Kittlitz's Plover Charadrius pecuarius
    32 Caspian Plover Charadrius asiaticus
    33 Upland Sandpiper Bartramia longicauda
    34 Slender-billed Curlew Numenius tenuirostris
    35 Stilt Sandpiper Calidris himantopus
    36 Purple Sandpiper Calidris maritima
    37 Baird’s Sandpiper Calidris bairdii
    38 White-rumped Sandpiper Calidris fuscicollis
    39 Buff-breasted Sandpiper Calidris subruficollis
    40 Pectoral Sandpiper Calidris melanotos
    41 Wilson's Phalarope Phalaropus tricolor
    42 Red Phalarope Phalaropus fulicarius
    43 Spotted Sandpiper Actitis macularius
    44 Lesser Yellowlegs Tringa flavipes
    45 Long-billed Dowitcher Limnodromus scolopaceus
    46 Cream-coloured Courser Cursorius cursor
    47 Black-winged Pratincole Glareola nordmanni
    48 Pomarine Skua Stercorarius pomarinus
    49 Long-tailed Jaeger Stercorarius longicaudus
    50 Great Skua Stercorarius skua
    51 Bridled Tern Onychoprion anaethetus
    52 Lesser Crested Tern Sterna bengalensis
    53 Arctic Tern Sterna paradisaea
    54 Laughing Gull Larus atricilla
    55 Pallas's Gull Larus ichthyaetus
    56 White-eyed Gull Larus leucophthalmus
    57 European Herring Gull Larus argentatus
    58 Armenian Gull Larus armenicus
    59 Iceland Gull Larus glaucoides
    60 Greater Black-backed Gull Larus marinus
    61 Black-bellied Sandgrouse Pterocles orientalis
    62 Pin-tailed Sandgrouse Pterocles alchata
    63 Pallas's Sandgrouse Syrrhaptes paradoxus
    64 Oriental Turtle Dove Streptopelia orientalis
    65 Laughing Dove Streptopelia senegalensis
    66 Eurasian Pygmy Owl Glaucidium passerinum
    67 Ural Owl Strix uralensis
    68 Little Swift Apus affinis
    69 White-throated Kingfisher Halcyon smyrnensis
    70 Pied Kingfisher Ceryle rudis
    71 Green Bee-eater Merops orientalis
    72 Dupont's Lark Chersophilus duponti
    73 Bimaculated Lark Melanocorypha bimaculata
    74 White-winged Lark Melanocorypha leucoptera
    75 Black Lark Melanocorypha yeltoniensis
    76 Lesser Short-toed Lark Calandrella rufescens
    77 Blyth’s Pipit Anthus godlewskii
    78 Eurasian Rock Pipit Anthus petrosus
    79 White-throated Robin Irania gutturalis
    80 Moussier's Redstart Phoenicurus moussieri
    81 Siberian Stonechat Saxicola maurus
    82 Desert Wheatear Oenanthe deserti
    83 Finsch's Wheatear Oenanthe finschii
    84 Hooded Wheatear Oenanthe monacha
    85 White-crowned Wheatear Oenanthe leucopyga
    86 Black Wheatear Oenanthe leucura
    87 White's Thrush Zoothera dauma
    88 Black-throated Thrush Turdus atrogularis
    89 Booted Warbler Iduna caligata
    90 Western Olivaceous Warbler Iduna opaca
    91 Melodious Warbler Hippolais polyglotta
    92 Aquatic Warbler Acrocephalus paludicola
    93 Paddyfield Warbler Acrocephalus agricola
    94 Marmora’s Warbler Sylvia sarda
    95 Dartford Warbler Sylvia undata
    96 Spectacled Warbler Sylvia conspicillata
    97 Green Warbler Phylloscopus nitidus
    98 Arctic Warbler Phylloscopus borealis
    99 Pallas's Leaf Warbler Phylloscopus proregulus
    100 Yellow-browed Warbler Phylloscopus inornatus
    101 Hume’s Warbler Phylloscopus humei
    102 Dusky Warbler Phylloscopus fuscatus
    103 Western Bonelli’s Warbler Phylloscopus bonelli
    104 Iberian Chiffchaff Phylloscopus ibericus
    105 Asian Brown Flycatcher Muscicapa dauurica
    106 Isabelline Shrike Lanius isabellinus
    107 Turkestan Shrike Lanius phoenicuroides
    108 Southern Grey Shrike Lanius meridionalis
    109 Spotless Starling Sturnus unicolor
    110 Dead Sea Sparrow Passer moabiticus
    111 Pale Rockfinch Carpospiza brachydactyla
    112 Red-fronted Serin Serinus pusillus
    113 Trumpeter Finch Bucanetes githagineus
    114 Common Rosefinch Carpodacus erythrinus
    115 Snow Bunting Plectrophenax nivalis
    116 Pine Bunting Emberiza leucocephalos
    117 Rustic Bunting Emberiza rustica
    118 Little Bunting Emberiza pusilla
    119 Yellow-breasted Bunting Emberiza aureola
  • Μπορείτε να κατεβάσετε το έντυπο Καταγραφής Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων από τον παρακάτω σύνδεσμο:

    Έντυπο Καταγραφής Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων

     

    Αφού συμπληρώσετε το έντυπο μπορείτε να το στείλετε με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση:

    Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
    (για την Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων)
    Τ.Θ 3994, Τ.Κ. 10210
    Αθήνα
  • ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2018:

    pdf
     

    Παλαιότερες Αναφορές:

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2017: pdf, doc

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2016: pdf, doc

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2015: pdf, doc

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2014: pdf, doc

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2013: pdf, doc

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2012: pdf, doc

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2011: pdf, doc
     
    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2010: pdf, doc

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2009: pdf, doc
     
    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2008: pdf, doc

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2007: pdf, doc

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2006: pdf, doc

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2005: pdf, doc
     

  • Δείτε φωτογραφίες των σπάνιων ειδών πουλιών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα

    ΕΔΩ

     

    Oenanthe monacha EleniGalinou cr  Limnodromus scolopaceus ThanasisKasvikis cr

    Σκουφοπετρόκλης Oenanthe monacha στη Λέσβο (Φωτ. Ελένη Γαληνού), Μεγάλος Λιμνόδρομος Limnodromus scolopaceus στην Κρήτη (Φωτ. Θανάσης Κασβίκης)

  • Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων:

    • Μέσω e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
    • Ταχυδρομικά στη διεύθυνση:
    Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
    (για την Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων)
    Τ.Θ 3994, Τ.Κ. 10210
    Αθήνα
Σπάνια Πουλιά της Ελλάδας https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_rarities.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας