search

Συνεργασία ΟΦΥΠΕΚΑ, ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ & Δασικής Υπηρεσίας ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα στην κρίσιμη για τα Όρνια περιοχή 

Κοινή εξόρμηση και προληπτική παρακολούθηση πεδίου πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαίου στην περιοχή των κεντρικών Αγράφων με τη συμμετοχή της Προϊσταμένης και υπαλλήλων του Δασαρχείου Καρδίτσας, της ΕΜΑΔΔ της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας (ΜΔΠΠ) του Οργανισμoύ Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.

Η παρακολούθηση των Αγράφων είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση των Όρνιων στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς αποτελούν την κύρια περιοχή αναζήτησης της τροφής τους κατά τη θερινή περίοδο. Την τελευταία δεκαετία ωστόσο έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή αρκετά κρούσματα δηλητηρίασης Όρνιων ενώ, μόνο το 2022, 3 Όρνια εντοπίστηκαν νεκρά σε δύο διαφορετικά περιστατικά δηλητηρίασης. Το γεγονός αυτό καθιστά τα Άγραφα επίκεντρο (hot spot) και επίπεδο προτεραιότητας για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινόμενου.

Οι δράσεις καταπολέμησης του φαινομένου έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, με τη σύνταξη και εφαρμογή Τοπικών Σχεδίων Δράσης για τα δηλητηριασμένα δολώματα υπό τον συντονισμό των Δασικών Υπηρεσιών και τη σύσταση Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) με εκπαιδευμένους σκύλους-ανιχνευτές από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η εξόρμηση ξεκίνησε με επιθεώρηση θέσεων στις οποίες είχαν εντοπιστεί δηλητηριασμένα ζώα κατά το παρελθόν. Εκτός από την αναζήτηση και επισήμανση κουφαριών νεκρών ζώων, που συχνά αποτελούν δολώματα, ο εκπαιδευμένος σκύλος Ντάλτον και ο χειριστής του από τη ΜΔΠΠ Θεσσαλίας πραγματοποίησαν περιπολία ανίχνευσης, καλύπτοντας μία σημαντική έκταση στα ορεινά λιβάδια της Νιάλας, χωρίς να εντοπιστεί ευτυχώς κάποιο ύποπτο εύρημα.

 20230526 ΔΔ Άγραφα ΟΦΥΠΕΚΑ ΕΟΕ Α Καλτσής 6 cr  20230526 ΔΔ Άγραφα ΟΦΥΠΕΚΑ ΕΟΕ Α Καλτσής 2 cr

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με κατοίκους και κτηνοτρόφους της περιοχής στον οικισμό των Αγράφων Ευρυτανίας. Η ενημέρωση εστιάστηκε στα μέτρα που εφαρμόζονται για τα Όρνια στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους γύπες (Πρόγραμμα LIFE IP 4 NATURA), ενώ επισημάνθηκαν ξανά οι καταστροφικές - για την άγρια ζωή, αλλά και τους σκύλους εργασίας- συνέπειες της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Από τη μεριά τους οι κτηνοτρόφοι αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, κυρίως με τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου από είδη της άγριας ζωής. 

20230526 ΔΔ Άγραφα ΟΦΥΠΕΚΑ ΕΟΕ Α Καλτσής cr  20230526 ΔΔ Άγραφα ΟΦΥΠΕΚΑ ΕΟΕ Α Καλτσής 5 cr

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν επίσης εναλλακτικές, φιλικές στη βιοποικιλότητα, λύσεις (αποτρεπτικά μέσα) που ήδη εφαρμόζονται αποτελεσματικά σε άλλες αγροτικές περιοχές στην Ελλάδα. Από τη μεριά των κρατικών φορέων και της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΙΗΣ Εταιρείας υπήρξε δέσμευση για την παροχή υποστήριξης στους ανθρώπους αυτούς που συνεχίζουν, υπό αντίξοες συνθήκες, να δίνουν ζωή στους ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας, καθώς η διασφάλιση της βιωσιμότητας της εκτατικής κτηνοτροφίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μακροπρόθεσμη διατήρηση των πληθυσμών των γυπών.

Οι περιπολίες και οι δράσεις ενημέρωσης για τα δηλητηριασμένα δολώματα θα συνεχιστούν την επόμενη περίοδο τόσο στα Άγραφα, όσο και σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα σημαντικές, για τη διατήρηση των γυπών.

 


LIFE IP logos ALL

 

 

Δράσεις πρόληψης ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα στα Άγραφα https://ornithologiki.gr/images/banners/Gyps_fulvus_Crete_Panos__Perantonakis_header.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας