search

Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ στην 1η συνάντηση του Προγράμματος που φέρνει το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου στο προσκήνιο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη διήμερη συνάντηση (13 και 14 Ιουνίου 2023) του Προγράμματος «Συμβάλλοντας στην αποτελεσματική διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου» που πραγματοποιηθήκε στην Πρέβεζα.

Με την υποστήριξη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου, οι  6 εταίροι του προγράμματος και περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες από 20 τοπικούς φορείς είχαν την ευκαιρία να συστηθούν και να συζητήσουν για τη σπουδαιότητα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου, τη μοναδική βιοποικιλότητα που φιλοξενεί, αλλά και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Στόχος της πρώτης συνάντησης αποτέλεσε η γνωριμία με την τοπική κοινωνία και η εισαγωγή στα επόμενα βήματα του Προγράμματος που στοχεύει στον συμμετοχικό σχεδιασμό των μελλοντικών δράσεων σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για τη βελτίωση της διαχείρισης και την ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου.

Το ραντεβού των συμμετεχόντων ανανεώθηκε για τις αρχές Σεπτεμβρίου με στόχο την ανάδειξη και προτεραιοποίηση των δράσεων που θα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση απειλών για το μοναδικό οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου κατά τη διάρκεια ενός συμμετοχικού εργαστηρίου κοινού σχεδιασμού.

AMVRAKIKOS 1stEvent 20230615 4 small  AMV 1stEvent 20230615 3 small

 

Λίγα λόγια για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου

Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι μία από τις σημαντικότερες υγροτοπικές περιοχές της χώρας, με σημαντικό οικολογικό ενδιαφέρον που έχει σαν αποτέλεσμα να έχει θεσμοθετηθεί ως Εθνικό Πάρκο, που εμπεριέχει δύο περιοχές NATURA2000, το βόρειο τμήμα του έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Ραμσάρ. Ενώ έχει αναγνωριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά και πρόσφατα έχει προταθεί και ως Σημαντική Περιοχή για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια. Σημαντικοί οικότοποι, προστατευόμενα είδη, μαζί με μια πληθώρα φυτών, ζώων και ψαριών, συνθέτουν μια εικόνα μοναδικής ποικιλότητας και ομορφιάς. Στους υγροτόπους του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και στην περιοχή που τους περιβάλει,

έχουν καταγραφεί περισσότερα από 295 είδη ορνιθοπανίδας (από τα 450 περίπου είδη πουλιών ολόκληρης της χώρας). Παράλληλα η περιοχή φιλοξενεί ένα μικρό αλλά και μοναδικό πληθυσμό ρινοδέλφινων ενώ αποτελεί και  σημαντικό πεδίο τροφοληψίας για τις θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα (Caretta caretta), συνδέοντας τουλάχιστον τέσσερις αναπαραγωγικούς πληθυσμούς στη Μεσόγειο. Τέλος με βάση πιο προσφατα στοιχεία ο Αμβρακικός Κόλπος φιλοξενεί τουλάχιστον 8 είδη βατών και τουλάχιστον ένα είδος καρχαρία με ορισμένα είδη να αναπαράγονται εντός του κόλπου.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Στόχος του προγράμματος αποτελεί η βελτίωση της διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου συμβάλλοντας και διευκολύνοντας το έργο της αρμόδιας Μονάδας Διαχείρισης και δημιουργώντας μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση μεταξύ διαφορετικών ενδιαφερομένων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μέσω ενεργειών που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την έρευνα και τη συνηγορία. Εταίροι του προγράμματος είναι η Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea, το Tethys Research Institute, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Blue Marine Foundation.

 

Συμβάλλοντας στην αποτελεσματική διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_wetland.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας