search

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουλίου 2023 η διημερίδα που διοργανώθηκε στη Σκύρο από το Πρόγραμμα LIFE ElClimA, σε συνεργασία με τον Δήμο Σκύρου και την υποστήριξη των βραβείων Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η διήμερη γιορτή είχε στο επίκεντρό της τον Μαυροπετρίτη και τη φύση της Σκύρου και έλαβε χώρα με αφορμή τη βράβευση του Προγράμματος LIFE ElClimA (LIFE13 NAT/GR/000909) στην κατηγορία «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στη στεριά» (Conservation on Land) στα βραβεία Natura 2000.

Το πρωί του Σαββάτου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ομάδα του Προγράμματος LIFE ElClimA παρουσίασε τη μοναδικότητα της βιοποικιλότητας της Σκύρου και των γειτονικών νησίδων, καθώς και τη συμβολή των προγραμμάτων LIFE στην ανάδειξη και προστασία της, με επίκεντρο το γεράκι-σύμβολο της φύσης του Αιγαίου, τον Μαυροπετρίτη. Ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό, με παρεμβάσεις εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και εθνικών και διεθνών φορέων αναφορικά με τις προκλήσεις και ευκαιρίες για το μέλλον του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Σκύρου.

LIFEElClimA SkyrosEvent 2   LIFEElClimA SkyrosEvent 1

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία διοργάνωσε στην κεντρική πλατεία της Χώρας παιδικό εργαστήρι για τον Μαυροπετρίτη & τη φύση της Σκύρου, ενώ την Κυριακή το πρωί η Ομάδα του LIFE ElClimA ξενάγησε δια θαλάσσης το κοινό στις αποικίες του Μαυροπετρίτη στη νότια Σκύρο!

LIFEElClimA SkyrosEvent 4   LIFEElClimA SkyrosEvent 3

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιέρωσε τα Βραβεία Natura 2000 για να γιορτάσει και να προωθήσει τις καλές πρακτικές διατήρησης της φύσης στην Ευρώπη, επιβραβεύοντας την αριστεία στη διαχείριση και την προώθηση του δικτύου, της ευαισθητοποίησης και των οφελών του για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Το Πρόγραμμα LIFE ElClima «Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή» υλοποιήθηκε την περίοδο 2014-2019 και είχε ως στόχο στη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη στην κλιματική αλλαγή, εστιάζοντας στη βελτίωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους, καθώς και συνολικότερα της κατάστασης διατήρησής του σε περιοχές όπου αναπαράγεται και διαχειμάζει. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιήθηκαν σε επτά (7) περιοχές μελέτης στο Αιγαίο πέλαγος, καλύπτοντας 13 περιοχές του δικτύου Natura 2000 εκ των οποίων 7 Ζώνες Ειδικής Προστασίας που φιλοξενούν άνω του 20% του αναπαραγόμενου πληθυσμού Μαυροπετρίτη στη χώρα.

Οι διαχειριστικές δράσεις του Προγράμματος συμπεριλάμβαναν: (α) τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιχείρηση εξάλειψης αρουραίων (ένα είδος-εισβολέας στις νησίδες) σε σημαντικές περιοχές του Αιγαίου, με την απομάκρυνσή τους από συνολικά 7 νησίδες έκτασης 7.050 στρεμμάτων και απώτερο στόχο την αποτροπή θήρευσης αυγών και νεοσσών του Μαυροπετρίτη, (β) την εγκατάσταση περισσότερων από 1.000 τεχνητών φωλιών για την παροχή βέλτιστων συνθηκών για την επώαση των αυγών και την ανάπτυξη των νεοσσών και (γ) τη δημιουργία μιας «όασης ανεφοδιασμού» στα Αντικύθηρα, που φιλοξενούν μία από τις μεγαλύτερες αποικίες Μαυροπετρίτη στη χώρα, μέσω της κατασκευής ενός πρότυπου κτήματος, παρέχοντας έναν καλύτερης ποιότητας σταθμό ανεφοδιασμού για τα μεταναστευτικά μικρόπουλα με τα οποία τρέφεται το είδος.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες και τους μικρούς μας φίλους, καθώς και τον Δήμο Σκύρου και την επιτροπή Natura 2000 Awards για την υποστήριξη.

 

LIFEElClimA SkyrosEvent 6

 

Μια γιορτή για τον Μαυροπετρίτη και τη βράβευση του LIFE ElClimA στα Natura 2000 Awards https://ornithologiki.gr/images/nea/LIFE_ElClimA_N2000_Awards.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας