search

Την ώρα που δεκάδες πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας, καταστρέφοντας στο πέρασμά τους πολύτιμους βιοτόπους και φυσικά καταφύγια άγριας ζωής, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία με κατεπείγουσα επιστολή ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα και ενδεδειγμένα μέτρα ώστε η πανίδα των πληγεισών περιοχών που βρίσκει καταφύγιο σε εκτάσεις περιμετρικά αυτών να μπορέσει να ανακάμψει και να μην υποστεί επιπλέον πιέσεις και όχληση.

Streptopelia Passer Alexander Hargrave

Ήδη, μεγάλος αριθμός πουλιών συγκεντρώνεται σε γειτονικές άκαυτες εκτάσεις, με πολλά θηρεύσιμα είδη να περιφέρονται σε περιοχές όπου δεν απαντούν συνήθως. Η κατάσταση αυτή αποτελεί προφανώς πρόκληση για τους κυνηγούς. Όμως το κυνήγι υπό αυτές τις συνθήκες (και δίχως να λάβουμε καν υπόψιν τα περιστατικά λαθροθηρίας) αποτελεί πραγματική καταστροφή, καθώς επηρεάζει όλα τα πουλιά (θηρεύσιμα και μη) την ώρα που έχουν ζωτική ανάγκη να τραφούν ή να ξεκουραστούν υπό αντίξοες συνθήκες και υπό υψηλές συνθήκες ανταγωνισμού.

Με δεδομένο ότι η χώρα μας αποτελεί και σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά που έχουν ανάγκη ασφαλείς τόπους στάθμευσης και ανεφοδιασμού, ώστε να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι τους προς την Αφρική, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ προκρίνει την αναστολή της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου στις Περιφερειακές Ενότητες που έχουν πληγεί σημαντικά από τις πυρκαγιές και συγκεκριμένα στις Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηλείας, Αχαΐας και Εύβοιας από τις 20 Αυγούστου στις 15 Σεπτεμβρίου για την αποφυγή επιπλέον καταπόνησης στα μεταναστευτικά πουλιά.

Ας μην ξεχνάμε πως αυτή τη στιγμή, όλη η ακτή της βόρειας Πελοποννήσου, οι παραλίες της Ηλείας και της Μεσσηνίας, καθώς και η νότια Εύβοια αποτελούν μια λεπτή άκαυτη ζώνη, πολύτιμη για τα μεταναστευτικά και ειδικά για τα εντομοφάγα μικροπούλια. Ακόμα κι αν υποθέταμε ότι θέμα όχλησης δεν υφίσταται σε μεγάλης έκτασης περιοχές, όπου τα πουλιά έχουν δυνατότητα να διασπείρονται, αυτό φέτος δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, όπου θα υπάρξει, αναγκαστικά, μεγάλος συνωστισμός πουλιών που διακατέχονται από έντονο στρες.

Emberiza hortulana NikosSamaritakis

Για τον λόγο αυτό, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ αιτείται επιπλέον την απαγόρευση της θήρας για τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια στις καμένες εκτάσεις και στην περίμετρο αυτών σε προτεινόμενη ακτίνα 20 χλμ., ανάλογα και με τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περιοχής ευθύνης των κατά τόπους δασικών αρχών. Προτείνεται δε ο καθορισμός των περιμετρικών ζωνών να ακολουθεί σαφή και σταθερά γεωγραφικά όρια, ώστε να είναι εφικτή η επιτήρηση των περιοχών προστασίας.

Αναφορικά με την Εύβοια και την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί, με το μισό -δασοσκεπές- νησί να έχει καεί σχεδόν ολοσχερώς, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ζητά την απαγόρευση της θήρας για τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια στο σύνολο της έκτασης του νησιού, με σκοπό την ανάκαμψη της ορνιθοπανίδας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σεβόμενο τον ρόλο του οφείλει να προβεί άμεσα στην υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων ως ένα ελάχιστο μέτρο για τη μείωση των επιπτώσεων και της επιβάρυνσης στο οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα των περιοχών που επλήγησαν.

 

Ρύθμιση της θήρας σε πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές ζητά η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ https://ornithologiki.gr/images/Pinus_seedling_Fire_Panagiotis_Latsoudis.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας