search

Μία φαινομενικά μικρή, αλλά με ιδιαίτερη σημασία νίκη στη διαρκή προσπάθεια για την ορθή ανάπτυξη των ΑΠΕ πέτυχε η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, αφού η αρμόδια νομική υπηρεσία του ΥΠΕΝ έκανε δεκτή την προσφυγή μας εναντίον της αδειοδότησης του ΑΣΠΗΕ «ΚΑΣΤΡΙ – ΚΑΜΗΛΑ» της εταιρείας KIEFER εντός της ΖΕΠ (περιοχή NATURA) «Όρη Τσαμαντά» στη Θεσπρωτία! Με την απόφαση του ΥΠΕΝ ακυρώνεται η Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του εν λόγω έργου, που είχε εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας (ΑΔΗΔΜ) στις 3/1/2024.

Ο λόγος απόρριψης της ΑΕΠΟ είναι ότι η μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) του ΑΣΠΗΕ δεν ήταν σύμφωνη με τις προδιαγραφές που θέτει η νομοθεσία για την διεξαγωγή των απαραίτητων εργασιών πεδίου. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο ισχυρισμός της ΕΟΑ είναι ότι οι εργασίες πεδίου έγιναν τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο (!), ενώ η νομοθεσία αναφέρει ρητώς (και εύλογα) πως οι καταγραφές των ειδών ορνιθοπανίδας πρέπει να γίνουν (κατ’ ελάχιστον) κατά την αναπαραγωγική περίοδο, από Μάρτιο έως και Ιούνιο.

Το θλιβερό (αλλά και εξοργιστικό) είναι ότι στην υπόθεση αυτή δεν υπήρξε κάποια «αβλεψία» ή αμέλεια, αφού η συγκεκριμένη παρατήρηση είχε τεθεί υπόψη των υπηρεσιών στη σχετική αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Προκύπτει, επομένως, ότι συνειδητά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου της ΑΔΗΔΜ και η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, που γνωμοδότησαν θετικά για το έργο (όπως προκύπτει από την ίδια την ΑΕΠΟ), έκαναν τα στραβά μάτια στην καραμπινάτη παρατυπία. Και δυστυχώς αυτή η περίπτωση δεν είναι εξαίρεση, όπως επανειλημμένα έχει αναδείξει η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ωστόσο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την υποχρέωση πλέον να ανακαλέσει και την ΑΕΠΟ για τον ΑΣΠΗΕ «ΠΡΙΟΝΙΑ» της ίδιας εταιρείας και στην ίδια περιοχή NATURA, αφού και ο αυτός αδειοδοτήθηκε παράτυπα, με εργασίες πεδίου που έγιναν (αν έγιναν) σε ακατάλληλη περίοδο και με αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να παραμένει σε ισχύ η άδεια ενός de facto παράνομου έργου, μέσα σε μία προστατευόμενη περιοχή για τον πιο σπάνιο γύπα της Ευρώπης, τον Ασπροπάρη.

EV SPATsamanta combo

Φρένο στις αυθαίρετες αδειοδοτήσεις αιολικών στη Θεσπρωτία! https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_Oros_Tsamanta.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας