search

Στην Ελλάδα απαντούν περισσότερα από 450 είδη πουλιών. Τα πιο πολλά αποφεύγουν τον άνθρωπο και αναζητούν το «φυσικό» περιβάλλον για να ζήσουν. Υπάρχουν όμως κάποια που έχουν προσαρμοστεί στους ανθρωπογενείς χώρους, όπως είναι οι αγροί και οι οικισμοί. Εδώ μπορούν να περάσουν ένα μέρος ή και ολόκληρη τη ζωή τους.

Όταν το χειμώνα η επιβίωσή τους δοκιμάζεται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, αρκετά είδη, όπως ο Κοκκινολαίμης και οι Τσίχλες, πλησιάζουν τις πόλεις και τα χωριά. Τους ζεστούς μήνες τα περισσότερα από αυτά αναχωρούν. Άλλα είδη, όπως ορισμένες παπαδίτσες και δεκοχτούρες, μπορούν να ζήσουν όλη τους τη ζωή μέσα στα πάρκα και τους κήπους των πόλεων και χωριών. Άλλα πάλι, όπως ο Πελαργός, η Κουκουβάγια και το Κιρκινέζι, αναπαράγονται μεν κοντά στον άνθρωπο -επειδή τα κτίρια προσφέρουν κατάλληλη θέση για τη φωλιά τους- αλλά για να τραφούν επιλέγουν τις γειτονικές αγροτικές ή φυσικές εκτάσεις.

Μπορούμε να τονώσουμε την  ποικιλία των πουλιών που ζουν κοντά μας προσφέροντας καλύτερες συνθήκες για να ζήσουν. Οι προτάσεις που ακολουθούν αποσκοπούν στην ενίσχυση των καταφυγίων αλλά και των πηγών τροφής και νερού.

frontizontas

κατεβάστε το pdf
Φροντίζοντας τα πουλιά που ζουν πλάι μας https://ornithologiki.gr/images/ekdoseis/Frontizontas_ta_poulia_FinalNew_Cover.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας