search

Επιστημονική Ημερίδα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ – ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Υπάρχουν λύσεις για ένα πιο καθαρό περιβάλλον;

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023, 11:30

Αίθουσα Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη
Πειραϊκός Σύνδεσμος, Καραΐσκου 104, Πειραιάς (2ος όροφος)

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία των πολιτών στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, η διεθνής ναυτιλία παραμένει μείζων ρυπαντής όσον αφορά τα μικροσωματίδια, τα οξείδια του θείου καθώς και τα οξείδια του αζώτου στην Ευρώπη.

Ειδικά η ακτογραμμή της Μεσογείου, με τις εκατοντάδες μεγάλες ή μικρές αλλά και πυκνοκατοικημένες παραθαλάσσιες πόλεις, επηρεάζεται άμεσα από την ατμοσφαιρική ρύπανση που προξενείται από τη ναυτιλία. Καθώς οι ρύποι μεταφέρονται έως και 400 χλμ. μακριά από την πηγή, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, επηρεάζονται και περιοχές στην ενδοχώρα. 
 
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), περίπου 15.500 άνθρωποι πεθαίνουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Οι θάνατοι αυτοί αποτελούν το 13% όλων των θανάτων στη χώρα μας ενώ την περίοδο 2020 – 2022, οι θάνατοι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα ήταν πολύ περισσότεροι από τους θανάτους λόγω COVID.
 
Στην Ημερίδα θα συζητηθούν οι εξελίξεις σχετικά με τις καθαρότερες λύσεις που προτείνονται για τη ναυτιλία. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν νέες μετρήσεις ποιότητας του αέρα στον Πειραιά και προτάσεις για τον προσδιορισμό των πηγών ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς οι μελέτες αναδεικνύουν την έλλειψη επιστημονικών δεδομένων που θα υποστήριζαν αξιόπιστα και αποτελεσματικά σχέδια διαχείρισης.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται ο Mario Dogliani, Επικεφαλής του προγράμματος LIFE4MedECA και διεθνούς κύρους ειδικοί και ακαδημαϊκοί.

Μετά το πέρας της Ημερίδας (18:30), θα ακολουθήσει επίσκεψη στο πλοίο της Ειρήνης (terminal E12). 

Διοργανωτές:

Green transition Denmark
Παρατηρητήριο Πειραϊκής
Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
 

Βρείτε εδώ την Πρόσκληση και εδώ το Πρόγραμμα της Ημερίδας



Event Piraeus logos
 
Επιστημονική Ημερίδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Πειραιά και άλλες πόλεις-λιμάνια της Μεσογείου https://ornithologiki.gr/images/nea/MedECA_header_banner.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας