search

Για πρώτη φορά στην περιοχή της λίμνης Κάρλας πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες δακτυλίωση Λευκών Πελαργών. Νεοσσοί Πελαργών από τα χωριά του Στεφανοβικείου και του Ριζόμυλου, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, «φόρεσαν» ειδικά δαχτυλίδια που θα μας επιτρέψουν να μάθουμε περισσότερα για τις μετακινήσεις τους.

Η Ομάδα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, με την πολύτιμη βοήθεια της Εύας Στετς - Συντονίστρια Δακτυλιώσεων Λευκών Πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών και σε συνεργασία με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου - Δέλτα Πηνειού, δακτυλίωσε 39 νεοσσούς Λευκών Πελαργών σε 12 φωλιές, ενώ ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μορφομετρικά στοιχεία (βάρος, μήκος ράμφους κ.λπ.). Όλες οι φωλιές βρίσκονταν σε στύλους μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφάλεια τόσο των ερευνητών όσο και των ίδιων των πουλιών.

 

 2021 06 Daktyliwseis Pelargwn Karla 1   2021 06 Daktyliwseis Pelargwn Karla 16

 

Στους Λευκούς Πελαργούς τοποθετούνται ειδικού τύπου δαχτυλίδια μαύρου χρώματος και οκταγωνικού σχήματος στην κνήμη των πουλιών, με πενταψήφιο κωδικό και κωδικό χώρας GRA (Greece-Athens), σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Η δακτυλίωση αποτελεί τη μακροβιότερη επιστημονική μέθοδο παρακολούθησης των μετακινήσεων των πουλιών. Εφόσον κάποια πουλιά επανασυλληφθούν ή παρατηρηθούν σε κάποια άλλη περιοχή, ο μοναδικός συνδυασμός κάθε δαχτυλιδιού επιτρέπει στους ερευνητές να υπολογίσουν τις μεταναστευτικές διαδρομές και τις μετακινήσεις τους, καθώς και τη διάρκεια της ζωής των πουλιών.

Ο Λευκός Πελαργός (Ciconia ciconia) αποτελεί είδος με ευρεία κατανομή και συνολικό παγκόσμιο πληθυσμό περίπου 700.000 άτομα. Στην Ευρώπη, ο πληθυσμός του είδους υπολογίζεται στα 447.000-495.000 ώριμα άτομα, με αυξητική τάση. Είναι μεταναστευτικό είδος μεγάλων αποστάσεων και Λευκοί Πελαργοί από την Ελλάδα στους οποίους έχει τοποθετηθεί δορυφορικός πομπός έχει βρεθεί ότι φτάνουν έως και τη Νότια Αφρική για να διαχειμάσουν. Η Ελλάδα φιλοξενεί λιγότερο από το 1% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού των Λευκών Πελαργών, ενώ για τη χώρα μας ο Λευκός Πελαργός αποτελεί απειλούμενο είδος (Κατηγορία Κινδύνου Τρωτό). Στην Ελλάδα ο πληθυσμός τους εκτιμάται στα 2.000 ζευγάρια, τα 84 εκ των οποίων απαντούν στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Κάρλας.

 

2021 06 Daktyliwseis Pelargwn Karla 8  2021 06 Daktyliwseis Pelargwn Karla 9

 

Η προστατευόμενη περιοχή της Λίμνης Κάρλας είναι εξαιρετικής σημασίας για την ορνιθοπανίδα και γενικότερα για την άγρια ζωή. Περιλαμβάνει τρεις τόπους Κοινοτικής Σημασίας και πέντε Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά (περιοχές NATURA 2000), ενώ αποτελεί και Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά και λειτουργεί ως ενιαία οικολογική ενότητα για τα αρπακτικά με το γειτονικό όρος Μαυροβουνίου Λάρισας.

Η δράση της δακτυλίωσης των Λευκών Πελαργών υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου –Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Συμπεριλαμβάνεται στις «Δράσεις βελτίωσης του καθεστώτος διατήρησης της περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου-Δέλτα Πηνειού» και έχει ως αντικείμενο τη δακτυλίωση πουλιών και την παροχή τεχνογνωσίας και εξειδικευμένης γνώσης στο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης με σκοπό την εκπαίδευσή του. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται με Ανάδοχο την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και θα συνεχιστεί κατά τα έτη 2022 και 2023, όταν θα επαναληφθούν δακτυλιώσεις Λευκών Πελαργών στην περιοχή, ενώ θα επεκταθεί και σε νεοσσούς πελεκάνων που αναπαράγονται στη λίμνη Κάρλα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για τη βοήθειά που μας παρείχε στην υλοποίηση της δράσης, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των ερευνητών μας, καθώς και τους κατοίκους των δύο χωριών για τη θετική τους στάση και την υπομονή τους κατά τις ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος.

 

Αν δείτε Λευκό Πελαργό με δαχτυλίδι, παρακαλούμε ενημερώστε μας, σημειώνοντας την τοποθεσία και τον κωδικό του δαχτυλιδιού:

- Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία:

Τηλεφωνικά στο 210 8228704 & 210 8227937 | Με μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στη σελίδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στο facebook - Elliniki Ornithologiki Etaireia

- Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών:

Τηλεφωνικά στο 6945 864415 (Μ. Δημάκη) | Με μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στη σελίδα του ΕΚΔΠ στο facebook

- Για την περιοχή της λίμνης Κάρλας: Φορέας Διαχείρισης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου - Δέλτα Πηνειού:

Τηλεφωνικά στο 24280 73856 | Με μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στη σελίδα του Φορέα στο facebook - Φορέας Διαχείρισης Κάρλας (Μα. Κε. Βε. Δε. Πη

 

2021 06 Daktyliwseis Pelargwn Karla 12  2021 06 Daktyliwseis Pelargwn Karla 14

2021 06 Daktyliwseis Pelargwn Karla 7  2021 06 Daktyliwseis Pelargwn Karla 15

 2021 06 Daktyliwseis Pelargwn Karla 3  2021 06 Daktyliwseis Pelargwn Karla 4

 


 logos HOS FDKarlas

 Για περισσότερες πληροφορίες:

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία: Γεωργία Αλεξοπούλου, Υπ. Τύπου & Επικοινωνίας | Τηλ.: 210 8228704 εσωτ.107 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φορέας Διαχείρισης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου - Δέλτα Πηνειού: Γιάννης Βέργος, Συντονιστής – Βιολόγος | Τηλ.: 24280 73856 |  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δακτυλίωση Λευκών Πελαργών σε χωριά της Λίμνης Κάρλας https://ornithologiki.gr/images/nea/header_banner_ringing_Pelicans.jpg Lilia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας