search

Κοινή Ανακοίνωση 9 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

Αναβλήθηκε και πάλι η εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της αδειοδότησης μη επιτρεπόμενης οικοδομικής δραστηριότητας εκτός των ορίων του παραδοσιακού οικισμού Πάπιγκου και εντός του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου - Τμήμα Βίκος.

Η προσφυγή των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «Καλλιστώ», «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» και «Ροή», που κατατέθηκε στις 9 Μαρτίου 2022, ήταν να εκδικαστεί το Νοέμβριο 2022, πήρε όμως διαδοχικές αναβολές: 22 Μαρτίου, 17 Μαΐου και  λόγω εκλογών, για τις 7 Ιουνίου 2023. Επίσης, τα προσωρινά μέτρα δεν έγιναν δεκτά, ενόψει της αρχικά προβλεπόμενης εκδίκασης σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τα έργα να είναι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή τους.

Εν τω μεταξύ, οι οικοδομικές δραστηριότητες, συνεχίζονται απρόσκοπτα, παρά τις καταγγελίες των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, στις οποίες κώφευσαν οι αρμόδιες αρχές, με εξαίρεση τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ.

 Φωτ. 6 Θέση των οικοπέδων σε σχέση με την αυθαίρετη δήθεν οριοθέτηση του οικισμού papingo 2023 ektasi ergou se sxesi me ton oikismo

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα προέκυψαν διάφορα ζητήματα: επίκληση «διορθωμένων» ορίων του οικισμού δίχως έγκριση και πολεοδομική εγκυρότητα, παράνομη διαπλάτυνση και χρήση δρόμων, καθώς και διάνοιξη νέων οδών, μέσα στην αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, μη τήρηση του θεσμικού πλαισίου για το τοπίο - Τόπους Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, άρνηση χορήγησης εγγράφων- πρακτικών για την έγκριση αρχιτεκτονικών μελετών, κ.ά.

Οι ελπίδες μας για άμεση διακοπή των οικοδομικών δραστηριοτήτων και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς συγκεντρώνονται πλέον στην απόφαση που θα πάρει το ΣτΕ, ώστε να γίνουν σεβαστά τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τα πολλαπλά καθεστώτα προστασίας της περιοχής: Παραδοσιακός Οικισμός, Πυρήνας Εθνικού Πάρκου, Γεωπάρκο UNESCO, Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, υποψήφιο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO.

Μέχρι τότε, ευχαριστούμε από καρδιάς τους πάνω από 4.000 πολίτες που στήριξαν τη διαδικτυακή εκστρατεία για την προστασία του Πάπιγκου και του Βίκου και προσκαλούμε όλους να τη συνυπογράψουν:

ΕΔΩ

 

Οι υπογράφουσες περιβαλλοντικές Οργανώσεις:

 

ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας

Καλλιστώ - Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση

ΡΟΗ - Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

MedINA-Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο

 


 

Σημειώσεις για δημοσιογράφους και συντάκτες:

Η συνέχιση της οικοδομικής δραστηριότητας εντός της Ζώνης απολύτου προστασίας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και με υπόσκαφα που αλλοίωσαν καταφανώς το τοπίο, δημιουργεί ανεπίστρεπτη καταστροφή του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και φανερή παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας και νομολογίας.

Επισημαίνεται ότι τα μόνα έγκυρα όρια του οικισμού είναι αυτά της απόφασης αρ. 165/1990 του οικισμού Πάπιγκου τα οποία αποτελούν για τη συγκεκριμένη περιοχή ταυτόχρονη αρχή της Ζώνης αυξημένης προστασίας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, εντός της οποίας (σύμφωνα με την αντίστοιχη ΚΥΑ) δεν επιτρέπεται η κατασκευή κατοικίας, δεδομένου ότι διαχειριστικός στόχος είναι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και η αποτελεσματική προστασία του.

Με τα παράτυπα διευρυμένα όρια επιχειρείται ταυτόχρονα με την περιβαλλοντική καταστροφή και η δημιουργία συνθηκών δόμησης που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του Πάπιγκου που είναι χαρακτηρισμένο ως Παραδοσιακός Οικισμός του Ζαγορίου με Προεδρικό Διάταγμα του 1979 και ως Τόπος Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους με Υπουργική Απόφαση του 1968, για τα ευρύτερα διοικητικά του όρια (οικισμός και αγροδασικές εκτάσεις του).

Η Υπηρεσία Δόμησης Ιωαννίνων απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τα όρια του οικισμού Μεγάλου Πάπιγκου αποστέλλοντας τμήμα -μη εγκεκριμένου με καμιά νόμιμη διαδικασία- χάρτη που έγινε από την περιφέρεια Ηπείρου, στον οποίο έχουν διευρυνθεί αυθαίρετα τα όρια του οικισμού. Ο συνολικός χάρτης είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Δήμου Ζαγορίου με τίτλο «Για την εξάρτηση των οριοθετήσεων των οικισμών στο σύστημα ΕΓΣΑ  87, για την διορθωτική υποβολή τους στους δασικούς χάρτες», όπου με σαφήνεια ορίζει «αρχικό» και «τελικό» όριο οικισμού. Ο συγκεκριμένος χάρτης δεν πέρασε από καμιά διαδικασία έγκρισης ορίων οικισμού και δεν έχει πολεοδομική εγκυρότητα, ενώ ο όρος «διορθωτική υποβολή ορίων στους δασικούς χάρτες» δεν αναφέρεται πουθενά στην νομοθεσία περί δασικών χαρτών και δεν έχει πολεοδομική εγκυρότητα.

Ο χάρτης αφορά μελέτη για πρόταση για εξαίρεση εκτάσεων από τους δασικούς χάρτες και δεν συνιστά εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο ορίων του οικισμού με το οποία μπορούν να εκδίδονται διοικητικές πράξεις (απαιτείται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος). Σύμφωνα με την παράγραφο 2β του άρθρου 23 του νόμου 3889/2010, οι Δήμοι οφείλουν να δώσουν τα όρια τους προκειμένου να καταρτιστούν οι δασικοί χάρτες. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός, κάποιοι Δήμοι έδωσαν διευρυμένα όρια -δήθεν διασαφήνιση ορίων. Ωστόσο, τα όρια των οικισμών όπως υποβλήθηκαν για τους δασικούς χάρτες θεωρούνται απλά εκτάσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες και δεν αποκτούν  εγκυρότητα ορίων κατά την πολεοδομική νομοθεσία.

Με πρόσχημα τους δασικούς χάρτες επιχειρήθηκε η διεύρυνση του οικισμού στην περίπτωση του Πάπιγκου και με τροπολογία σε πρόσφατο νομοσχέδιο (η οποία τελικά μετά από γενική κατακραυγή δεν πέρασε) επιχειρήθηκε η διαδικασία διόρθωσης ορίων οικισμών με Υπουργική Απόφαση αντίθετα με τη νομοθεσία και νομολογία της χώρας που απαιτεί την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Επιπλέον, οι άδειες εκδόθηκαν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας που επιβάλλει σε περιπτώσεις προστατευόμενων Τόπων Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους να γνωμοδοτεί πρώτα το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, πράγμα που έγινε εκ των υστέρων, για εργασίες που είχαν ήδη εκτελεστεί.

Επίσης, η ΥΔΟΜ και ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχουν απαντήσει ποτέ σε τεκμηριωμένο έγγραφό μας που αποδεικνύει την εσφαλμένη τοποθέτηση της ΥΔΟΜ ως προς την νομιμότητα της οικοδομικής άδειας, τοποθέτηση που χρησιμοποιήθηκε και από το ΥΠΕΝ, ως απάντηση στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Τέλος, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις μας για την χορήγηση των εγγράφων με τα οποία εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη ανέγερσης της «διώροφης κατοικίας με υπόγειο» και της όμορης «διώροφης κατοικίας με υπόσκαφο», τα έγγραφα αυτά δεν χορηγήθηκαν παρά μόνο μετά από εισαγγελική παραγγελία. Στα έγγραφα αυτά αποδείχτηκε ότι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής είχε αποφανθεί πως «η αρχιτεκτονική μελέτη… εντάσσεται αρμονικά στο οικιστικό περιβάλλον της περιοχής»! Ωστόσο, το μέγεθος της οικιστικής επέμβασης που έχει γίνει στην περιοχή, διαψεύδουν τον ισχυρισμό (όπως φαίνεται στις πρόσφατες φωτογραφίες) αρμονίας με τα χαρακτηριστικά του τόπου και του οικισμού όπως με σαφήνεια καταγράφονται στα καθεστώτα προστασίας τους.

 

 2023 05 29 Koino DT Papigko all logos

 

Μεγάλο Πάπιγκο: Στις 7 Ιουνίου η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ https://ornithologiki.gr/images/nea/papingo_2023_erga.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας