search

Την απαγόρευση της θήρας στο σύνολο της έκτασης της Ρόδου με σκοπό την ανάκαμψη της πανίδας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές ζήτησαν με κοινή επιστολή τους το Κέντρο Περίθαλψης «Αλκυόνη», η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και το WWF Ελλάς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι περιβαλλοντικοί φορείς αιτήθηκαν η απαγόρευση να ισχύσει τουλάχιστον για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο 2023-2024 με επανεξέταση στη λήξη της για πιθανή επέκτασή της.

Είναι το λιγότερο αυτονόητο, σ’ ένα νησί που έχει απωλέσει προσωριν, ένα τόσο μεγάλο μέρος της βλάστησης και κατ’ επέκταση και η πανίδα του έχει απωλέσει κρίσιμα ενδιαιτήματα, να μην επιτραπεί η άσκηση της θήρας στο υπολειπόμενο μέρος αυτού, στο οποίο έχουν καταφύγει όσα ζώα γλύτωσαν από την πυρκαγιά.

Η άσκηση της θήρας, τόσο στις καμένες περιοχές όσο και στις όμορες, αποτελεί πραγματική καταστροφή, καθώς επηρεάζει την πανίδα και συγκεκριμένα τα πουλιά (θηρεύσιμα και μη) την ώρα που έχουν ζωτική ανάγκη να τραφούν ή να ξεκουραστούν υπό αντίξοες συνθήκες και υπό υψηλές συνθήκες ανταγωνισμού. Σημειώνεται ότι μέσα στις επόμενες μέρες σε πολλές περιοχές της Ρόδου θα αναζητούν τροφή και σημεία για ξεκούραση και πολλά αποδημητικά είδη πουλιών που χρησιμοποιούν το νησί ως σταθμό ανεφοδιασμού στο δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης.

Η κοινή επιστολή στάλθηκε στις 18 Αυγούστου 2023, πριν την επίσημη έναρξη της φετινής κυνηγετικής περιόδου και δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της φετινής Ρυθμιστικής Απόφασης για το κυνήγι. Σε αυτήν, οι συνυπογράφοντες φορείς τόνισαν την άμεση ανάγκη να διαμορφωθούν οι απαιτούμενες συνθήκες για την προστασία και ανάκαμψη των πληγέντων ειδών και απεύθυναν έκκληση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλάβει άμεση δράση και να προβεί στην υιοθέτηση της απαγόρευσης της θήρας ως ένα ελάχιστο μέτρο για τη μείωση των επιπτώσεων και της επιβάρυνσης στο οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα της Ρόδου.

20230818 Epistoli thira Rodos Foreis logos


UPDATE: Στις 21 Αυγούστου 2023, υπεγράφη απόφαση 3ετούς απαγόρευσης θήρας όλων των θηραμάτων στη Ρόδο -από τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου- που όμως δεν αφορά όλη την επιφάνεια του νησιού αλλά μία έκταση περίπου 315 χιλιάδων στρέμματων που περιλαμβάνει τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές και ζώνες περιμετρικά αυτών. 

 

 

Έκκληση για απαγόρευση κυνηγιού στη Ρόδο https://ornithologiki.gr/images/nea/Rodos_header_banner_M_Gaethlich.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας