search
Μεγάλη νίκη για τον Θαλασσαετό που πέρυσι βρέθηκε να δίνει... παράσταση πριν τους εντός έδρας αγώνες της ΑΕΚ!
Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ο αετός που χρησιμοποιήθηκε για επιδείξεις στο γήπεδο της ΑΕΚ, αλλά και κάθε άλλο άτομο οποιουδήποτε είδους που τυχόν θα το αντικαταστήσει, είναι πια απαλλαγμένα από αυτή την αλόγιστη, βάναυση εκμετάλλευση.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία μαζί με ένα πλήθος φορέων και ατόμων, προσέφυγαν στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο, με αίτημα την ακύρωση της απόφασης του Δήμου Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, η οποία ενέκρινε τη χορήγηση στην ΠΑΕ ΑΕΚ άδειας λειτουργίας παραστάσεων - εκδηλώσεων με τη συμμετοχή του θαλασσαετού στους εκάστοτε ποδοσφαιρικούς αγώνες που θα πραγματοποιούνται στο γήπεδο της ΑΕΚ.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ και εννέα ακόμα Περιβαλλοντικές Οργανώσεις με κοινή επιστολή τους προς τον τότε Υφυπουργό ΠΕΝ, κ. Γιώργο Αμυρά, είχαν επιπλέον εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στο απαράδεκτο σόου με τον αετό που έλαβε χώρα πριν τον πρώτο αγώνα της ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο. 
Αργότερα την ίδια χρονιά, το δικαστήριο είχε απορρίψει την αίτηση αναστολής κατά της συγκεκριμένης απόφασης, εξέλιξη η οποία είχε φέρει σε μεγάλη ανησυχία τον επιστημονικό κόσμο και το ευρύ κοινό. Ωστόσο, με την απόφαση 2467/2023 (ημ/νία δημοσίευσης 15.12.2023), το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ την ως άνω απόφαση, ως αντίθετη στη νομοθεσία για την ευζωία των ζώων (ν. 4380/2021, αρ. 23), με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει καμία τοπική ή λαϊκή παράδοση ή έθιμο που να δικαιολογεί τη συμμετοχή του πτηνού (αετού) σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που αποκαθιστά τη νομιμότητα και αφήνει "στα κρύα του λούτρου" τους θιασώτες παρωχημένων πρακτικών και αντιλήψεων, που αντιμετωπίζουν τα ζώα ως αντικείμενα προς εκμετάλλευση. Προς μεγάλη του τιμή, ο κόσμος της ΑΕΚ τάχθηκε εξαρχής αντίθετος στην πρακτική αυτή, σε πλήρη σύμπνοια με την κοινή γνώμη.
Εξυπακούεται ότι κάθε παρόμοια μέλλουσα απόφαση του Δήμου Φιλαδέλφειας ή οποιουδήποτε άλλου δήμου που δεν λαμβάνει υπόψιν τα ευρήματα του δικαστηρίου, είτε αφορά τον "Οδυσσέα" είτε άλλο πουλί, είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να ακυρώνεται.
Ο "Οδυσσέας" έβαλε γκολ! Φάουλ το δημόσιο για το show του αετού https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_aetos_AEK_arena.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας